Kiadós és szaftos pásztorpite sajtos krumplipürével – recept!

2023. augusztus 13.
Ha egy igazán kiadós ebédre vágysz, kalandozz el kicsit angol gasztronómiában. A Nosalty ezennel a sajtos krumplipürével készült húsos pásztorpite receptjét hozta el nekünk.
Kiadós és szaftos pásztorpite sajtos krumplipürével - recept!

Az angol konyhát sokszor alábecsüljük, pedig vannak igazi gyöngyszemei is! Az egyik ilyen a pásztorpite, ami gyakorlatilag köret és húsétel egyszerre: a zöldséges darált húsos ragut gazdag, krémes burgonyapüré fedi, a kettőt pedig sütőben kell összepirítani. A pürébe mi reszelt cheddart is rejtettünk, így még finomabbá téve ezt az amúgy is kiadós és szívmelengető fogást.

Így készül a húsos ragu:

A vajat és az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát, és üvegesre pároljuk, picit le is piríthatjuk. Ízlés szerint fűszerezzük: a só-bors mellett a kakukkfű, a rozmaring és a babérlevél is nagyon jól áll neki. A hagymás alaphoz adjuk az apróra vágott répát, picit átpirítjuk, majd jöhet bele a darált hús, amit fehéredésig pirítunk.

A hagymás alaphoz adjuk az apróra vágott répát, picit átpirítjuk, majd jöhet bele a darált hús, amit fehéredésig pirítunk.

A hagymás alaphoz adjuk az apróra vágott répát, picit átpirítjuk, majd jöhet bele a darált hús, amit fehéredésig pirítunk

A húsos alaphoz hozzákeverjük a Worcestershire-szószt és a paprikakrémet, majd mehet bele a száraz vörösbor, az aprított és a passzírozott paradicsom, valamint az alaplé. Elkeverjük és alacsony lángon főzzük 20-30 percet, amíg elpárolog a levének nagy része. Ekkor már majdnem kész a ragu, nincs más hátra, mint hozzáadni a zöldborsót (ha mirelitet használunk, előtte engedjük ki, és forrázzuk le).

Tipp:

Egy-két kanál keményítővel besűríthetjük, így nem fogja eláztatni a rápakolt burgonyapürét.

Az elkészült ragut vajjal kikent sütőtepsibe kanalazzuk – érdemes egy nagy adag helyett több, kisebb kerámiaformát használni, így jobban pirul a sütőben a pásztorpite.

Így készül a sajtos krumplipüré:

A kockázott, lecsepegtetett főtt burgonyát a többi hozzávalóval együtt egy nagy keverőtálba tesszük. Kézi habverővel csomómentesre keverjük, majd használatig félretesszük.

A hagymás alaphoz adjuk az apróra vágott répát, picit átpirítjuk, majd jöhet bele a darált hús, amit fehéredésig pirítunk.

Kézi habverővel csomómentesre keverjük, majd használatig félretesszük.

A burgonyapürét egy kanál (a fagylaltoskanál a legjobb erre a célra) segítségével a kiporciózott húsos ragu tetejére kanalazzuk, majd elegyengetjük. A tetejére villával hullámvonalat is rajzolhatunk, de akár extra adag sajttal is megszórhatjuk. 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Tálalás előtt érdemes várni egy negyedórát, hogy picit hűljön a ragu, és szilárduljon a burgonyapüré.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo