A Cézár-saláta az egyik legnagyobb klasszikusnak számít, bár ma már gyakrabban futunk bele „csaló” verziójába, mint az eredeti receptbe. A hagyományos verzióban egy különleges, krémes, szardellával készült szósz kerül a főszerepbe, amit jó adag parmezán, ropogós salátalevelek és crouton tesznek teljessé – ezeken kívül nem is kerül bele más zöldség vagy „feltét”. A legelterjedtebb Cézár-saláta azonban a csirkehúsos változat, amit előszeretettel fogyasztanak azok is, akik fehérjedús, de szénhidrátban szegény étrendet követnek. Az alábbi recept különlegessége, hogy ebbe a Cézár-salátába egy magas fehérjetartalmú hüvelyes, csicseriborsó kerül, ami laktatóvá és táplálóvá teszi ezt az egyszerű fogást. Előnye, hogy szuper vegetáriánus verziót kínál, ráadásul sokkal könnyebben és gyorsabban dolgozhatunk a csicseriborsóval, mint a hússal.
A spéci Cézár-saláta másik különlegessége, hogy a szósz is picit egyszerűbb lett: itt azért érdemes megjegyezni, hogy ha diétás receptnek szeretnénk az alábbi salátát, ezt a dresszinget inkább alakítsuk át, vagy úgy, ahogy van, hagyjuk ki. A ropogós, földes ízű csicseriborsó és a krémes, parmezános saláta egyébként szuperül állnak egymásnak: rohanós ebédnek vagy könnyű vacsorának is tökéletes lehet tehát ez a mennyei Cézár-saláta!
Csicseriborsós Cézár-saláta
Hozzávalók:
A ropogós csicseriborsóhoz:
- egy konzerv csicseriborsó átmosva és lecsöpögtetve
- olívaolaj
- 1/2 tk. füstölt paprika
- 1/2 tk. só
A dresszinghez:
- 1/2 csésze majonéz
- 1/2 citrom leve (kb. 2 ek)
- 1/4 csésze reszelt parmezán
- 2 tk. dijoni mustár
- 1 gerezd fokhagyma apróra reszelve
- 1/2 tk. Worcestershire-szósz
Az összeállításhoz:
- olívaolaj
- 2 csésze kockákra vágott kovászos kenyér
- 1 fej római saláta falatnyi darabokra tépve vagy vágva
- 1/2 fej vörös cikória falatnyi darabokra tépve vagy vágva
- még több reszelt parmezán a tálaláshoz
Elkészítés:
- A ropogós csicseriborsóhoz a sütőt melegítsük elő 200 fokra! A lecsöpögtetett csicseriborsót keverjük össze néhány evőkanál olívaolajjal, a füstölt paprikával és sóval, majd terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsin. Süssük aranybarnára és ropogósra nagyjából 15-20 perc alatt!
- A dresszinghez egy kisebb tálban keverjük össze a majonézt, a citromlevet, a parmezánt, a mustárt, a fokhagymát és a Worcesteshire-szószt. Kóstoljuk és alakítsuk ízlés szerint – sűrű, krémes állagú mártást kell kapnunk, de ha túl sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá 1 ek. vizet.
- A salátához egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat és pirítsuk meg rajta a kockákra vágott kenyeret! Ha ropogósra sültek, tegyük őket félre!
- Egy nagy tálba tegyünk 1-2 evőkanálnyit a szószból, majd dobáljuk rá a salátaleveleket és alaposan forgassuk össze, ezek után jöhet még egy kevés dresszing szükség szerint. Tálaláshoz dobjuk a tetejére a ropogós csicseriborsót és a croutont, reszeljünk friss parmezánt a tetejére!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images