- A hot cross bun egy klasszikus angolszász húsvéti recept, ami nevét a sütemény tetejére mintázott kereszt formáról kapta.
- Hagyományosan a böjti időszak végén készítik el, a kereszt pedig Jézus kereszthalálát szimbolizálja.
- Lágy, puha kelt tésztából készül, amit izgalmas fűszerek és aszalványok tesznek komplexebbé – mindenképpen érdemes kipróbálni a 2025-ös húsvétra!
Bizonyos pékségekben, a húsvéti időszak környékén talán már Magyarországon is találkozhattunk a hot cross bunnal, ami egy tipikus angolszász húsvéti péksütemény. Ezek az aranybarnára sütött, édes bucik onnan kapták a nevüket, hogy a tetejükön egy kereszt (cross) alakú minta van – ez szimbolizálja Jézus Krisztus kereszthalálát.
A hot cross bunt tipikusan a nagyböjt utolsó napján készítik el, de mi nyugodtan ehetjük bármikor a húsvéti időszakban ezt a különleges finomságot! Bár alapvetően nem igazán bonyolult elkészíteni, azért érdemes rászánni az időt, ugyanis több fázisban is keleszteni kell a tésztát a tökéletes állaghoz.
Hogy igazán szaftos legyen, a hot cross bunba alma és mazsola is kerül, de ha szeretnénk még egy kicsit feldobni, vágjuk félbe a kisült süteményeket, és kenjük meg őket egy kevés jó minőségű vajjal.
Ez a húsvéti recept tökéletes lehet, ha idén szeretnél valami extra finomságot készíteni, ami elkápráztatja az egész vendégsereget! Mutatjuk is a receptet!
Hot cross bun
Hozzávalók:
- 300 ml zsíros tej (plusz 2 ek.)
- 50 gramm vaj
- 500 gramm kenyérliszt
- 1 tk. só
- 75 gramm kristálycukor
- 1 ek. növényi olaj
- 7 gramm instant élesztő
- 1 tojás (felverve)
- 75 gramm mazsola
- 1 narancs reszelt héja
- 1 alma meghámozva, kicsumázva, apró kockákra vágva
- 1 tk. őrölt fahéj
- 0,5 tk. őrölt gyömbér
- 0,5 tk. őrölt szegfűszeg
A kereszthez:
- 75 gramm liszt
A mázhoz:
- 3 ek. sárgabaracklekvár
Elkészítés:
1. A zsíros tejet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a vajat! Hagyjuk kihűlni! Közben tegyük a lisztet, 1 tk. sót, 75 gramm cukrot és 7 gramm instant élesztőt egy nagy tálba. A közepén képezzünk egy mélyedést, majd öntsük bele a langyos vajas tejet, majd a felvert tojást is. Egy fakanál segítségével alaposan keverjük össze, amíg ragacsos tésztát nem kapunk!
2. Egy enyhén lisztezett felületen dagasszuk a tésztát a kezeinkkel, folyamatosan kinyújtva, majd önmagára fordítva a tésztát! Csináljuk 5 percig, míg sima, rugalmas tésztát nem kapunk. Utána tegyük olajozott üvegtálba, fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni 1 órán keresztül, míg nagyjából a duplájára nő!
3. Amíg a tészta a tálban van, adjuk hozzá a mazsolát, a narancshéjat, a felvágott almát és a fűszereket! Dolgozzuk bele a tésztába, majd újra hagyjuk egy óráig kelni!
4. A tésztát osszuk 15 egyenlő részre (kb. 75 grammosakra) majd mindegyikből formázzunk kis bucikat lisztezett felületen! Rendezzük el őket sütőpapírral bélelt tepsibe (vagy tepsikbe) úgy, hogy hagyjunk nekik elegendő helyet, mivel sütés közben még megduzzadnak! Takarjuk le őket egy tiszta konyharuhával, és tegyük őket félre 1 órára kelni!
5. A sütőt melegítsük elő 180-200 fokra, közben 75 gramm finomlisztet keverjünk el 5 ek. vízzel, hogy megformázhassuk a kereszteket. A vizet folyamatosan adagoljunk, hogy ne legyen túl híg a pasztánk! Töltsük habzsákba és formázzuk meg a bucikon a kereszteket! Süssük őket 18-20 percig a sütő középső részén, míg aranybarnák lesznek!
6. Melegítsünk fel 3 ek. baracklekvárt, majd szitán szűrjük át, hogy simább legyen! A még meleg, folyós lekvárt kenjük rá a meleg bucikra, és hagyjuk őket kihűlni! Langyosan fogyasszuk magában, vagy vágjuk félbe és kenjük meg egy kevés vajjal!
Forrás: BBC GoodFood Fotó: Getty Images