Így készül a tökéletes húsvéti lekváros linzer – Recepttel!

2024. március 22.
Nincsen húsvét lekváros linzer nélkül. A legjobb ebben az ünnepi süteményben, hogy sokáig eláll, így akár előre is megsüthetjük húsvétkor, hogy néhány feladattal kevesebb legyen az ünnepi készülődés hajrájában.
Húsvéti lekváros linzer
  • A húsvéti lekváros linzer titka a jó hozzávalókban és a tésztagyúrásban rejlik.
  • Akár többféle, húsvéthoz passzoló szaggatóval is kivághatjuk a linzereket a tésztából.
  • Melyik lekvár a kedvencünk a húsvéti linzerhez?

A húsvéti lekváros linzer titka azon túl, hogy jó minőségű hozzávalókat használunk, a tészta gyúrásában rejlik. Mutatjuk, hogyan készíthetünk tökéletes süteményt húsvétra, hogy már csak azt kelljen kitalálnunk, milyen formával szaggatjuk ki a húsvéti linzert és milyen lekvárral ragasztjuk össze.

A húsvéti linzer titka a jéghideg vaj és porcukor

Három fontos dolgot kell mindenképp szem előtt tartanunk, mielőtt nekilátunk a húsvéti lekváros linzer elkészítésének. 

  1. Szitáljuk át a lisztet!
  2. Jéghideg vajat használjunk.
  3. Semmiképp se kristálycukorral dolgozzunk, hanem porcukorral.

Ha ezeket betartjuk, biztosan tökéletes húsvéti lekváros linzert sütünk, aminek a tésztáját ízlés szerint gazdagíthatjuk akár reszelt citromhéjjal vagy kikapart vaníliarúd magjaival.

Alapvető szabály a linzer készítésénél, hogy tartsuk be a nyújtás előtti pihentetés idejét is. Ez segíti, hogy a tészta ne szakadjon, hanem a linzerformákat szépen szaggathassuk. 

A húsvéti lekváros linzer titka a jéghideg vaj és porcukor

A húsvéti lekváros linzer titka a jéghideg vaj és porcukor

Így készül a húsvéti lekváros linzer

Hozzávalók a húsvéti lekváros linzerhez:

  • 300 gramm liszt
  • 80 gramm porcukor
  • 200 gramm hideg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • ½ citrom reszelt héja (ha szeretnénk)
  • 1 csipet só
  • Lekvár az összeragasztáshoz

A húsvéti lekváros linzer elkészítése:

  1. Szitáljuk egy tálba a lisztet és porcukrot. (Most tegyük hozzá a citromhéjat is, ha szeretnénk.) Készítsünk mélyedést a közepébe a tojássárgájának.
  2. A jéghideg vajat kockázzuk fel, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük a liszthez.
  3. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Ha kell, 1-2 evőkanál hideg vízzel segíthetjük, hogy a tészta összeálljon.
  4. Amint a tészta összeállt, hagyjuk abba a gyúrást. Formázzunk gombócot belőle és pihentessük letakarva hűtőben 30-40 percet.
  5. A linzertésztát a pihentetés után nyújtsuk ki ½ centiméter vastagra, majd szaggassunk linzereket belőle. Minden lyukas formához egy telit készítsünk.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük készre.
  7. Hagyjuk teljesen kihűlni a linzereket, mielőtt összeragasztanánk. Használjunk bármilyen lekvárt a húsvéti linzerhez, amit szeretnénk. A tetejét megszórhatjuk porcukorral.

 Fotó: Getty Images