Így süss olyan húsvéti kalácsot, mint a nagymamád – Recepttel!

2023. április 05.
A húsvéthoz a sonkán, tormán és tojáson kívül hozzátartozik a pihe-puha sós kalács is. Egyáltalán nem nehéz megsütni, és a receptünkkel pont olyan finom lesz, mintha a nagymamánk sütötte volna.
Így süss olyan húsvéti kalácsot, mint a nagymamád
  • A tökéletes húsvéti kalács titka a jó liszt és a megfelelő kelesztés.
  • Ha sós kalácsot sütünk, a cukor akkor is kell a tésztába, hiszen az élesztő aktiválásához elengedhetetlen.
  • A kalácstésztából készíthetünk kis bucikat, de hármas, négyes vagy akár ötös fonással kalácskoszorút is.

Húsvét reggelén elengedhetetlen a sonka, a torma és a tojás mellől a kalács is a terített asztalról. A kalácssütés azok közé a mitikus konyhai tevékenységek közé tartozik, amiről hajlamosak vagyunk azt gondolni, csak a nagymamánk volt képes rá. Pedig mi is tudunk ugyanolyan finom, puha és szakadós húsvéti kalácsot sütni, csak néhány fontos szabályt kell betartanunk.

Mi a tökéletes húsvéti kalács titka?

A kelt tészták – így a kalács – egyik legfontosabb kulcsa a jó liszt. Érdemes legalább részben kenyérlisztet használni hozzá, ennek sikértartalma ugyanis magasabb, így erősebb gluténváz alakul ki a tésztában, mintha csak tisztán BL55-ös finomlisztet használnánk. 

A másik nagyon fontos dolog a kelesztés. Nem szabad túl meleg helyen keleszteni a kalácstésztát, mivel az megöli az élesztőgombákat. Túl hideg helyen viszont nagyon lassan kel meg. Az ideális a 25 fok körüli hőmérséklet. Legyünk türelmesek, és várjuk meg, míg dolgozik az élesztő és a formázás előtt legalább kétszeresére kelesszük a kalácstésztát. Így lesz tökéletes a húsvéti kalácsunk.

Hozzávalók a húsvéti kalácshoz

  • 2.5 dl tej
  • 20 g cukor
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 500 gramm liszt (egyharmada lehet kenyérliszt)
  • 8 gramm só
  • 50 gramm cukor
  • 1 tojás
  • 100 gramm vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 tojásfehérje

A húsvéti kalács elkészítése

Hármas fonással készíthetjük el a klasszikus húsvéti kalácsot

Hármas fonással készíthetjük el a klasszikus húsvéti kalácsot

  1. A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot, beletesszük a 2 evőkanál lisztet, megkeverjük és felfuttatjuk 15 perc alatt.
  2. Az 500 gramm lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, elkeverjük.
  3. Hozzáütjük a tojást, beleöntjük a kovászt, és ha nagyjából összeállt, akkor több adagban beledagasztjuk az olvasztott vajat.
  4. Konyharuhával letakarjuk, és nagyjából 30 percig kelesztjük, míg kétszeresére nem dagad a húsvéti kalács tésztája.
  5. Ezután három egyenlő részre vágjuk, finoman kinyújtogatjuk és megfonjuk. Letakarva kelesztjük még 10 percig.
  6. Megkenjük tojássárgájával, majd fehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Forrás: Nosalty, fotó: Unsplash