- Ha szereted a túrós palacsintát, mindenképpen meg kell nézned, hogyan készül a tökéletes túrós töltelék.
- A túrós palacsintába tehetünk mazsolát, de nyugalom – mazsola nélkül is nagyon finom lesz majd.
- Nem mindegy, hogy milyen túrót használunk, de az igazán krémes és gazdag ízhez van még egy titkos összetevő is!
A túrós palacsinta az egyik legnagyobb klasszikus, amit különösen nyáron fogyasztunk szívesen. Ez a frissítő, krémes palacsintatöltelék nemcsak azért jó választás, mert finom citrusossággal üdít, de azért is, mert a túró nagyon egészséges választás!
A túrónak rendkívül magas a fehérjetartalma, ráadásul a benne található kazein lassan bomlik le, így hosszan tartó jóllakottságot biztosít. A túró segíti az izomépítést és még az emésztésnek is jót tesz, sőt, még a csontozat egészségét is támogatja.
Az mondjuk igaz, hogy palacsintába tekerve, beédesítve nem éppen a legdiétásabb ez a fogás, szerencsére egyáltalán nem kell hozzá sok cukor – sőt, ha bírjuk a fanyarabb ízeket, még ebből a mennyiségből is nyugodtan elhagyhatunk!
Magyarországon igaz, hogy ahány ház, annyi túrós töltelék kerül a palacsintába – vannak, akik mazsolával és vannak, akik nélküle készítik, vannak, akik esküsznek a tejfölre és olyanok is, akik vaníliás pudingport is használnak hozzá.
Mi a jó minőségű alapanyagokban és az édes és fanyar ízek egyensúlyában hiszünk – mutatjuk a (szerintünk) tökéletes túrós töltelék receptjét!
A tökéletes túrós töltelék titka: az alapanyagoknál kezdődik
Az egyszerű ételeknél fokozottan igaz, hogy minden az alapanyagoknál kezdődik. Az első tehát a jó minőségű, (ideálisan házi) tehéntúró kiválasztása. Sokkal jobb textúrája van a rögös túrónak, mint a krémesnek, ettől a töltelék is kicsit izgalmasabb, levegősebb lehet.
A másik fontos szempont, hogy itt nem érdemes a vonalainkra gondolni – nyugodtan vásároljunk zsírosabb túrót, ennek ugyanis sokkal gazdagabb, telt íze van, és sokkal szaftosabbnak is érződik. Minden esetben jobb lesz a végeredmény, ha a túrót alaposan áttörjük, vagyis fakanállal átpréseljük egy szűrőn, kinyomkodva belőle a nagyobb rögöket, csomókat.
A vaníliás íz érdekében adjunk hozzá valódi, minőségi vaníliát, végül pedig citromhéjjal adjunk neki frissítő karaktert és kellemes savasságot! Így tényleg komplex ízű és fantasztikus állagú lesz a töltelékünk – csak győzzük majd tölteni a palacsintákat.
Túrós töltelék palacsintába
Hozzávalók:
- 25 dkg rögös, jó minőségű tehéntúró
- 1 kezeletlen citrom héja reszelve
- 1 ek. zsíros tejföl
- 3 ek. porcukor
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 1 marék mazsola (elhagyható)

Elkészítés:
- Amennyiben használunk mazsolát, áztassuk be egy kevés cukros vízbe vagy hígított rumba!
- A kanál tejfölt keverjük el a porcukorral, majd adjuk hozzá az áttört túrót!
- Keverjük hozzá a vaníliát és a citromhéjat is, majd ha használunk, adjunk hozzá mazsolát!
- Töltsük meg és tekerjük fel a palacsintákat, tálaljuk melegen vagy hidegen!
Tipp:
Ha egy nagyon különleges és finom palacsintareceptet keresel, próbáld ki ezt a mennyei thai palacsintát is!
Fotó: Getty Images