- A lekváros palacsinta is lehet még jobb, ha egy kis ropogós mogyoróval dúsítjuk a tölteléket.
- Mutatjuk, hogyan süssünk tökéletes palacsintát!
- Melyik fajta lekvárral szeretjük a legjobban a palacsintát?
Nincs olyan ember, aki ne szeretné a palacsintát! A lekváros palacsinta is sokak kedvence, hiszen ahány különböző lekvár, annyiféle végeredmény születik. Ám függetlenül attól, milyen lekvárral kenjük meg legszívesebben a palacsintánkat, még tovább javíthatunk rajta, ha a tölteléket ropogós mogyoróval turbózzuk fel.
Tökéletes uzsonna, de akár gourmet hétvégi reggeli is lehet a lekváros-mogyorós palacsintából! Mutatjuk, hogyan készíthetjük el a tökéletes palacsintát!
Mitől lesz a palacsinta tésztája vékony és ruganyos?
Valószínűleg mindenkinek van egy családi receptje a palacsinta elkészítéséhez. Érdemes azonban néhány irányelvet szem előtt tartanunk, ha azt akarjuk, hogy a palacsintánk valóban vékony és ruganyos legyen:
- Lágy, híg tészta – Ha a tészta túl sűrű, vastagabb lesz a palacsinta. Egy jó állag eléréséhez érdemes a liszt-tojás-tej/víz arányt megfelelően beállítani, és szükség esetén egy kis szódavizet vagy buborékos ásványvizet adni hozzá.
- Pihentetés – A tésztát legalább 20-30 percig érdemes állni hagyni, hogy a liszt jól felszívja a folyadékot, így egyenletesebben oszlik el a serpenyőben.
- Megfelelő arányú zsiradék – Egy kevés olaj vagy olvasztott vaj a tésztában segít a ruganyosságon és megakadályozza, hogy túlságosan kiszáradjon.
- Vékonyan elosztott tészta – A serpenyőbe öntés után gyors csuklómozdulatokkal kell eloszlatni a tésztát, hogy egyenletesen vékony legyen.
- Megfelelő serpenyő és hőfok – Egy jó minőségű tapadásmentes serpenyő segít abban, hogy ne tapadjon le a palacsinta, és könnyen lehessen forgatni. A közepes-magas hőfok ideális: ha túl alacsony, a tészta nem sül át megfelelően, ha túl magas, gyorsan megszilárdul és törékeny lesz.
- Szódavíz vagy ásványvíz hozzáadása – A szénsav miatt lazább és rugalmasabb lesz a tészta.
Így készül a tökéletes lekváros palacsinta

Milyen töltelékkel szeretjük legjobban a lekváros palacsintát?
Hozzávalók a lekváros palacsintához:
- 125 gramm liszt
- 2 tojás
- 300 ml tej
- 1 evőkanál cukor
- Csipet só
- 1 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
- 150 gramm lekvár (amilyen ízt szeretnénk)
- 50 gramm pirított, tört mogyoró
A lekváros palacsinta elkészítése:
- Keverjük össze a tésztához a lisztet, cukrot és sót egy tálban.
- Adjuk hozzá a tojást a közepébe, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejet folyamatos keverés közben, hogy elkerüljük a csomósodást.
- Adjuk hozzá az olajat vagy vajat.
- Hagyjuk állni legalább 15 percig a palacsinta tésztáját.
- Melegítsünk elő egy tapadásmentes serpenyőt egy kis vajjal.
- Kanalazzunk egy adag tésztát a felmelegített serpenyőbe, és süssük mindkét oldalát 1-2 percig. Ezt folytassuk, míg el nem fogy a palacsintatészta.
- Kenjük meg a palacsintát lekvárral, majd szórjuk meg a mogyoróval. Ezután tekerjük fel a palacsintát.
- Tálaláshoz 3-4 centiméteres darabokra vághatjuk, meghinthetjük a lekváros palacsintát porcukorral, vagy meglocsolhatjuk csokiöntettel.
Forrás: Marie Claire France, fotó: Getty Images