- A zöldbabfőzelék klasszikus és megosztó menzafogás, de ha jól elkészítik, isteni finom étel lehet.
- Ez a recept egyszerű és gyors, ráadásul kifejezetten olcsó is.
- Nem mindegy azonban, hogyan készítjük el a zöldbabfőzeléket – mutatjuk, hogyan lesz a legjobb.
A magyar konyha egyik legjobb találmánya a főzelék, amikről a menza miatt sajnos sokan őriznek méltatlanul rossz emlékeket. Pedig ha jól vannak elkészítve, ezek az ételek a zöldségek legjobb arcát mutatják meg, ráadásul általában – ahogyan most is – kifejezetten tápláló és olcsó ételnek számítanak.
Most egy igazi klasszikust mutatunk: a zöldbabfőzelék ugyan elég megosztó ételnek számít, de jól elkészítve tényleg isteni finom lehet – mutatjuk, hogyan lesz tökéletes!
Miért érdemes zöldbabot enni?
A zöldbabfőzelék azért is szuper választás, mert a zöldbab tápanyagokban gazdag hüvelyes. A zöldbab ómega-3 zsírsavakban és inozitban gazdag, így hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, emellett alacsony kalória- és szénhidráttartalmának köszönhetően a fogyókúrázóknak is ideális.
A zöldbab rendkívül magas rosttartalma miatt kifejezetten hasznos az emésztésünknek, emellett magas C-vitamin-tartalmával erősíti az immunrendszert is.
Felmerülhet a kérdés, hogy vajon fagyasztott zöldbab is hozza-e a fenti előnyöket? Jó hír, hogy a zöldbab fagyasztott formában is megőrzi a tápanyagokat, így szezonon kívül is élvezhetjük áldásos előnyeit – nyáron viszont érdemes friss zöldbabból elkészíteni a mennyei hideg zöldbablevest.
Mitől lesz tökéletes a zöldbabfőzelék?
A jó zöldbabfőzelékhez először is fontos, hogy jó alapanyagokból dolgozzunk. Az olyan kulcsfontosságú hozzávalók, mint például a füstölt paprika és a tejföl mindenképpen legyenek jó minőségűek, és az is sokat hozzáad az ízhez, ha víz helyett alaplével öntjük fel a zöldbabot.
Emellet fontos az is, hogy a zöldbabot semmiképpen ne főzzük túl: akkor lesz tökéletes a főzelékünk, ha a zöldbab enyhén roppanós marad, ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túlságosan puhára. Így tényleg tökéletes lesz majd a végeredmény!

Zöldbabfőzelék
A legfinomabb zöldbabfőzelék receptje
Hozzávalók:
- 600 gramm zöldbab
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek. füstölt paprika (jó minőségű)
- 3 púpozott ek. étkezési keményítő
- 300 ml tejföl
- 800 ml víz (vagy alaplé)
- 2 ek. ecet
- só és bors ízlés szerint
- 2 db babérlevél
- egy kevés napraforgóolaj
Elkészítés:
1. A hagymát aprítsuk fel és egy kevés olajon kezdjük el párolni, majd adjuk hozzá az apróra reszelt fokhagymát! Szórjuk le pirospaprikával a hagymát, alaposan forgassuk össze őket!
2. Dobjuk rá a hagymás alapra a zöldbabot és alaposan forgassuk át az egészet. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel vízzel vagy alaplével és dobjunk bele két babérlevelet!
3. A zöldbabot főzzük félpuhára, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl puha, pépes!
4. Miközben a zöldbab puhul, egy kis tálban keverjük ki a tejfölt a keményítővel, majd adjunk hozzá egy-két kanállal a bab főzőlevéből, hogy temperáljuk kicsit. Folyamatos kevergetés mellett, fokozatosan adjuk hozzá a babhoz!
5. Hagyjuk a babos keveréket kicsit felforrni, hogy a keményítő besűríthesse, végül ízesítsük egy kevés ecettel, esetleg citromlével! Tálaljuk extra tejföllel és a kedvenc köretünkkel, például tojással vagy fasírttal!
Fotó: Nosalty