A legkrémesebb spenótfőzelék titka

2022. október 16.
Van, aki szereti, és van, aki nem. Ez a krémes spenótfőzelék azonban biztos, hogy mindenki kedvence lesz. Hering András, a Nosalty főszerkesztője árulja el a titkát.

Spenótfőzeléket főzni egész évben lehet, szerencsére nincsen egy szezonhoz vagy hónaphoz kötve. Persze tavasszal és nyáron készíthetjük friss levelekkel, ami még nagyobb örömet okozhat, bár meg kell hagyni, hogy a jó minőségű fagyasztott zöldséggel sincsen semmi probléma. A spenótfőzelék titka ugyanis egészen másban rejlik, egy másik hozzávaló adja a klasszikus kedvenc igazi lelkét. De mi lehet ez?

Amit a menzán elrontottak

Szinte minden ételre igaz, hogy egyesek azért nem szeretik őket, mert a múltban volt egy nem túl kellemes emlékük róla. A minden ételutálatok forrása, az iskolai menza több ilyen traumával is ellátott több generációt, és sajnos a spenóttal kapcsolatban is.

Ami a menzás spenót egyik nagy hibája volt, az a túl sok, túl lisztes habarás.

Ettől nemcsak borzasztó állaga, de kellemetlen íze is lett az amúgy harsány spenótnak. A feltétek csak tovább rontottak a dolgon: a hideg, kásás és sótlan krumpli, valamint a szürkés tojás nem jó kísérői szinte semminek.

spenotfozelek-nosalty1

A spenótfőzelék lelke

Szerencsére már nem a menzán eszünk, ezért szépen sorjában kijavíthatjuk az összes hibát, elfelejthetjük az összes sérelmet, és újra megszerethetjük ezeket a klasszikusokat. Kezdve a spenóttal.

Ahhoz, hogy igazán krémes, igazán gazdag és ízletes spenótot készíthessünk otthon, két dologra lesz szükségünk: minőségi, magas zsírtartalmú tejre és tejszínre. Ezek nélkül bizony soha nem nyeri el legfinomabb formáját a főzelék.

És ha már itt vagyunk, akkor a körítést is kijavíthatjuk: a tojást főzzük hétpercesre (azaz még egy kicsit legyen lágy), a krumplit pedig melegen, sósan tálaljuk. Ugye mennyivel jobb így?

spenotfozelek-nosalty1

Készítsük el a legkrémesebb spenótfőzeléket!

A fokhagymát zúzzuk össze egy mozsárban, majd hevítsünk olajat, és dinszeltjük meg.
Adjuk hozzá a vajat is, olvasszuk fel, majd mehet rá a kiolvasztott mirelit paraj. Pár percig kevergetve főzzük össze, majd adjunk hozzá 200 ml vizet, majd további 5-7 percig forralva főzzük.

Ezután a főzelékhez hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, és hagyjuk újra felforrni. Ez a két alapanyag fogja megadni a spenótfőzelék krémességét, tehát ha tehetjük, válasszunk magas minőségű és zsírtartalmú tejet és tejszínt (erre a legjobb beszerzési forrás a termelői, házi tej és tejszín).

A lisztből 200 ml vízzel csomómentes habarást készítünk, hozzákeverjük a forrásban lévő parajhoz, és kiforraljuk. (Én finomliszt helyett rizsliszttel sűrítettem a főzeléket, ebben az esetben nagyjából 2 evőkanállal több került bele, de használhatunk étkezési keményítőt is a sűrítéshez, nem fog elvenni a krémességből és élvezeti értékéből). Akkor lesz tökéletes a főzelék állaga, ha se nem túl folyós, sem pedig túl sűrű vagy csomós nem lesz.

Sózzuk, egy teáskanál fehérborssal ízesítjük. Tálaljuk főtt krumplival vagy 7 perc alatt főtt tojással (ebben az esetben a tojás sárgája még nem kemény, hanem enyhén folyós marad).

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

 

Ezt is készítsd el!