Színésznők a roma kultúra mellett

2015. április 09.
A nemzetközi roma nap alkalmából ismert színésznők mutatták be a Romani Design új kollekcióját.

Negyvennégy éve, április 8-án, a Nemzetközi Roma Napon tartották meg a romák első világkongresszusát – többek között ezen a napon fogadták el a cigány nép szimbólumait, zászlaját, himnuszát és ekkor ismerték el hivatalosan a cigány nyelvet is.

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából a Roma Sajtóközpont rendhagyó programokkal készült: a Varga Erika által alapított Romani Design divatstúdió „My Identity-My Freedom” címet viselő új kollekcióját például olyan híres színésznők mutatták be, mint Gryllus Dorka, Für Anikó, Hámori Gabriella, Ónodi Eszter és még sorolhatnánk.

„A roma viseleti kultúra gazdagsága, szépsége, a tradicionális motívumok jelentésgazdagsága mind olyan érték, amely általában kevés figyelmet kap akkor, amikor a roma kultúráról beszélünk – ám a divat révén sok dolgot át tudunk adni a nyitottságról, a toleranciáról és az együttélésről. – vallja a Romani Design ötletgazdája, Varga Erika tervező.

A bemutatót óriási érdeklődés kísérte, számos ismert közéleti személyiség is megcsodálta a ruhákat, többek között Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Mautner Zsófia, illetve az eseményen az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége, az Egyesült Királyság Nagykövetsége, Norvégia Nagykövetsége és Dánia Nagykövetsége is képviseltette magát.