Minden, amit a kékfényről eddig biztosan nem tudtál

2018. szeptember 24.
Sokan nem tudunk sokat arról, hogy mi is az a kékfény, vagy milyen hatásokkal bír, pedig mindenképp ügyelnünk kellene rá, hogy mennyi ideig vagyunk kitéve neki. Az esti időszakban legtöbbünket ér a kékfény hatása, amely befolyásolhatja bőrünk megjelenését. Jöjjön pár meglepő tény és segítő tipp az idő előtti öregedés elkerüléséhez!

A kékfény, vagyis „nagy energiájú látható fény” (High Energy Visible – HEV), olyan hullámhossza a fénynek, ami tartalmaz kék és lila fényt és a látható fény legmagasabb hullámhossza. A mai modern világunkban körös-körül vesz minket – természetes napfény a forrása, de ugyanúgy érkezhet elektromos eszközeinkből, mint például a számítógépek, televíziók, tabletek, mobiltelefonok, utcai világításból vagy energiahatékony fényforrásokból.

KÉKFÉNY NAPPAL

A nappali kékfény sugárzásnak vannak hasznos és sajnos káros hatásai. Kutatások igazolták, hogy a nappali kékfény segíti szabályozni a szervezet természetes napi ritmusát, ezért fokozzák az éberséget, memóriát, az agy kognitív funkcióit és összességében javítják a hangulatot. Ugyanakkor a bőrre kifejezetten káros hatással van, éppen ezért fontos hogy még a védekezzünk ezen környezeti ártalom ellen, hogy segítsük a bőr ellenálló képességét a korai öregedés ellen.

KÉKFÉNY ÉJSZAKA

Éjszaka a mesterséges kékfény elhitetheti a szervezettel, hogy még mindig nappal van, ezért ébernek kel maradnia. Mindenféle fény gátolja a melatonin kiválasztását és hatással van az alvásunkra, a kékfény az átlagosnál intenzívebben fejti ki a hatását.

Este, a mesterséges kékfénynek való kitettség azt mutathatja bőrünknek, hogy még mindig nappal van, és ébren kell maradnia.  Az Estée Lauder tudósai kifejlesztettek egy speciális inkubátort, egyfajta kékfény cellát, amelyben számos kutatást és tesztet végeztek a LED fény okozta bőrkárosodások felderítésének érdekében.

Az így szerzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy a kékfénynek való kitettség nagyban csökkenti a bőr természetes éjszakai regenerálódó folyamatainak hatékonyságát. Ez azt jelenti, hogy az esti kékfénynek való kitettség beleavatkozhat a bőr természetes éjszakai regenerálódó folyamatában, amely a bőr idő előtti öregedését okozhatja. Az Estée Lauder kifejlesztette az ÚJ Advanced Night Repair Eye Supercharged Complex Synchronized Recovery szemkörnyék ápolót, kifejezetten a sérülékeny szemkörnyék ápolására, amely közel 40%-kal vékonyabb az arcbőrnél, ebből fakadóan érzékenyebb a külső behatásokra is, így az öregedés jelei is sokkal hamarabb láthatóak ezen a területen.

Tények

  • A nők csupán 58%-a tudja világszerte, hogy mi az a kékfény.
  • Azon nők közül, akik tudják, hogy mi a kékfény, csupán 63%hiszi, hogy a kékfény negatív hatással lehet bőrük megjelenésére.
  • A nők közel 2/3-a alszik úgy, hogy karnyújtásnyi távolságra van tőle egy elektronikus eszköz, mint például egy telefon vagy laptop.
  • Közel a nők közel 2/3-a állítja, hogy alvás előtt még egyszer megnézik a telefonjukat.

Forrás: ORC International által végzett kutatás, április 2018, 6013 nő bevonásával.

Tippek:

  • Esti órákban próbáld minimalizálni a számítógéppel/mobiltelefonnal/tablettel töltött időt.
  • Próbáld meg a telefonodat egy másik szobában letenni vagy legalább kapcsold ki elalvás előtt.
  • Tölts le és használd a kékfény szűrő alkalmazást a telefonodon.

    Promóció