Out of the Box – Divat skatulyák nélkül

2019. augusztus 12.
Király Tamás kiállítása egy olyan művész első nagyszabású bemutatója Magyarországon, akinek tevékenysége ellenáll a hagyományos műfaji, illetve irányzatok szerinti besorolásnak. Mindenekelőtt persze az öltözködéshez, a divathoz kapcsolódnak a munkái, de Király felfogásában az öltözködés határterület: a divat, a film, a színház, a performansz és a képzőművészet találkozási pontja. Ruhái egyszerre jelmezek, mobil szobrok, futurisztikus kreációk.

A kiállítás közel félszáz eredeti öltözékkel gazdag fotó és videó anyaggal nyújt átfogó képet a művész több mint három évtizedes pályafutásáról, mely az 1980-as évek elején indult Budapesten. A rövid idő alatt az underground színtér emblematikus alakjává váló dizájner nemcsak utcai „divatbemutatóival”, performatív sétáival, hanem New Art Stúdió nevű butikjával is hírnevet szerzett, ahol ruhákat árult az érdeklődők számára. Ennek a korszaknak a csúcspontját az 1988-as Dressater elnevezésű berlini divatbemutató jelentette, ahol egyetlen kelet-európaiként olyan tervezők társaságában állított ki, mint Claudia Skoda vagy Vivienne Westwood.

Király még ebben az avantgárd közegben is egyedit alkotott. Olyan ruhákat vonultatott fel, amelyek koncepcionális és vizuális radikalizmusa még ebből a formabontó közegből is kiemelte. 1989 után is folytatta az „összművészeti” divatbemutatókat, melyeknek a 2000-es években többször a Sziget Fesztivál adta a helyszínt, ahol a korábbiakhoz képest sokkal szélesebb közönség ismerhette meg az alkotásait, illetve az öltözködéssel kapcsolatos gondolatait.

Nézd meg galériánkat!

23 fotó megtekintése

A tárlaton a 2013-ban megrendezett ELLE Fashion Show-n bemutatott ruhák egy része is látható.

A kiállítás szeptember 15-ig látogatható a Ludwig Múzeumban.

További információ és kapcsolódó programok, szakmai tárlatvezetések: www.ludwigmuseum.hu

Fotó: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum.