A terület, amivel a leghatékonyabban csökkentheted az ökolábnyomodat: építkezz környezettudatosan!

2021. április 12.
Persze az is fontos, hogy a mindennapokban környezettudatosak legyünk, de egyéni szinten akkor tudunk a legtöbbet tenni a környezetvédelemért, ha otthonunkat fenntarthatóvá tesszük. Ha építkezünk, vagy ha házfelújításba kezdünk mostanában, akkor elengedhetetlen, hogy ökotudatos alapanyagokkal, módszerekkel álljunk neki. Ehhez – a prekoncepcióinkkal ellentétben – ma már számos kompromisszummentes, esztétikus, forradalmi technológiát alkalmazhatunk. Ráadásul az otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően még spórolhatunk is a felújítással!

Az egyik legnagyobb probléma a klímaválság kezelésében, hogy a már meglévő épületeink többsége nem korszerű és környezetbarát anyagokból, technológiákkal épült, és a tervezésükkor sem a környezettudatosság volt az első szempont. A meglévő házak nem használják ki a megújuló energiaforrásokban, tájolásban, tervezésben rejlő lehetőséget. Persze ebből nem azt következik, hogy el kell hagynunk a régi otthonainkat, és mindenkinek új házat kéne építenie – hiszen ahhoz még több energia és frissen legyártott építőanyag kéne , hanem azt, hogy a már meglévő épületeket korszerűsíteni szükséges, és környezetbarátabbá kell tenni.

Ház Rundo tetőcseréppel

Tetőcsere – akár fele összegből

Az egyik legfontosabb felújítási munkálat, amit érdemes megejtenünk, nemcsak öko, de esztétikai és biztonsági szempontból is, az a tetőcsere. A 2021. január 1-jével indult otthonfelújítási támogatás keretében most akár a tetőcsere költségének felét is visszakaphatjuk. Fontos tudni azonban, hogy a vissza nem térítendő támogatás összegében 50-50 százalék arányban kell szerepelnie anyag- és munkadíjnak: azaz nem elegendő egyszerűen beszerezni a tetőrendszer elemeit, majd saját kezűleg vagy családi/baráti segítséggel kivitelezni a projektet, mindenképpen számlaképes vállalkozót kell megbízni a munkával!

Akár 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a legalább egy gyermeket nevelő házaspárok vagy élettársak szinte az összes, otthonfelújítással kapcsolatos munkálathoz. Például a tető cseréjére, felújítására és szigetelésére is érvényes a támogatás, illetve az ezzel összefüggő olyan tevékenységekre, mint a tetőfóliázás, az ereszcsatorna, a kémény/égéstermék-elvezető építése és korszerűsítése, de még az előtető építése is. Az egyik legnépszerűbb támogatási cél viszont a napkollektor, illetve a napelemes rendszer telepítése, cseréje.

danubia-carbon-referenica-2021Ház Danubia tetőcseréppel

Bízzuk szakemberekre!

Azt már tudjuk, hogy mindenképpen szakembereket kell keresnünk az állami támogatás igénybevételéhez, de ma, Magyarországon, megbízható, precíz munkaerőt találni, aki még rá is ér az elkövetkezendő hónapokban, nagyon nehéz feladat. A Terrán Tetőspecialista programja éppen ezért jött létre: céljuk, hogy naprakész, elhivatott tetőfedők dolgozzanak a termékeikkel, akik a szakmájuk csúcsát képviselik. A Terrán Ácskereső oldalán pár kattintással megtalálhatja az ügyfél a hozzá legközelebb lévő mesterembert, és egyszerűen felveheti vele a kapcsolatot. Emellett érdemes kihasználni a Terrán díjmentes tanácsadás lehetőségét is, hiszen a tetőfedés egy komoly szakma, a szakemberek számos olyan pontra rávilágíthatnak, ami laikusok számára nem is tűnne fel, ezért ezen nem érdemes időt spórolni.

A szakemberek alkalmazása a tervezés után, az tetőépítés során is elengedhetetlen. Minden munkafolyamat szaktudást és tapasztalatot igényel, de különösen igaz ez a modern, környezetbarát technológiák, például a Generon napelemes tetőcserepek telepítésére is. A tető építése, felújítása nem kis beruházás, lehetőleg ne azon akarjunk spórolni, hogy DIY módon oldjuk meg a kivitelezést, mert később kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket.

Generon napcellás tetőcserép

Tetőcserép és napelem egyben?

Sokan hátrahőkölnek a napelemektől, amikor meglátják, hogyan is nézne ki az otthonuk kívülről a nagy területet elfoglaló, tájidegen napelempanelekkel. A Terrán innovációja viszont professzionális választ ad a 21. század technológiai kihívásaira. A Generon különlegességét az adja, hogy a napcellák olyan speciális módon vannak az egyedi tetőcserepek felületére integrálva, hogy azok megjelenése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekkel. Mindezt úgy, hogy a tető eredeti védelmi funkciója a teljes tetőfelületen tökéletesen biztosított. A fejlesztés célja egy esztétikus, környezetbarát, kompromisszumok nélküli, energiatermelő tetőrendszer megalkotása volt.

Éljen a beton!

Ha azt gondoljuk, a környezettudatos tetőfedés fontos a Föld számára, de az semmiképpen nem lehet esztétikus, akkor nagyon tévedünk! Javasolt betoncserépben gondolkodni, ha tetőépítésről vagy -felújításról van szó, hiszen ez az egyik legnagyobb mértékben időtálló nyersanyag, akár 80-100 évet is kibír a tetőn, nem tesz benne kárt az UV-sugárzás és a fagy sem. A betoncserepek teherbírása rendkívüli, emiatt nagy tömegű hó és jég sem okoz törést rajtuk, a héjazat megfelelő súlyával pedig nő a tető viharállósága, valamint a hő- és hangcsillapító ereje. Ráadásul léteznek színezett betoncserepek is, az anyagában színezett darabok 10-20 évig is színvesztés nélkül emelik otthonunk esztétikáját.

A Terrán piacvezető gyártóként az innovatív felületkezelési technikákon túl új színekkel és előremutató fejlesztésekkel kíván folyamatosan megfelelni a piaci igényeknek és a kor magas minőségi elvárásainak. A tető az otthon éke, mely nagyban meghatározza a ház stílusát.

Ha modern épületet tervez valaki, akkor érdemes a Zenit vagy Rundo fantázianévre hallgató tetőcserepeket választani, melyek kompatibilisek a környezettudatos megoldást kínáló Terrán Generon napelemes tetőcseréppel. Ha klasszikusabb megoldásban gondolkodunk, akkor pedig jó választás lehet a Danubia, a könnyű, de nagyon erős Synus vagy a gazdaságos megoldást kínáló Renova.

zenit-granit-referencia-2021Ház Zenit tetőcseréppel 

Promóció