“Egyeurós házat vettem Szicíliában” – De mi jön azután?

2020. július 25.
Rengeteg helyen hirdettek az elmúlt években egy euróért vagy ingyen házakat olyan olasz falvakban, ahonnan elvándoroltak, kihaltak tulajdonosaik, és már csak a biztos pusztulás várna rájuk. Mi történik, ha valaki tényleg fejest ugrik egy ilyen lehetőségbe, és mindent hátrahagyva inkább vállalja a (majdnem) ingyen otthont a kötelező renoválással együtt?

A chicagói pénzügyi tanácsadó, Meredith Tabbone soha életében nem járt Szicíliában azelőtt, hogy megvásárolt volna egy házat egy euróért az olasz sziget egyik kiöregedő falucskájában. Ám mindig álmodozott arról, hogy életének nyugdíjhoz közeli fázisában Európába költözik majd, és fenntart itt egy nyaralót, ahol a családokkal és a barátokkal nyaralgathat időskorában. 

Miért pont Olaszország?

A világ számos országában hozzájuthatunk ingyen, tulajdonképpen a felújításért cserébe kínált házakhoz. Meredith választása azért Szicíliára esett, mert dédapja innen származott, így mindig erősen kapcsolódott Olaszországhoz. Bár korábban járt már az országban, imádta az ételeket, a történelmet, a kultúrát és az embereket, Szicília szigetére még sosem tette a lábát. 

Aztán jött a sorsfordító újságcikk, amelyben az elnéptelenedő Szicíliai városkában, pontosan abban, ahonnan dédapja származott, egy euróért bocsátottak aukcióra elhagyott házakat. Meredith pedig megvásárolt egyet.

„Megnéztem, kétszer is ellenőriztem. Pontosan az a város, ahonnan édesapám családja származik, így azt gondoltam, nézzük meg, mi ez – mondta Meredith. – Nem végeztem különösebb kutatást, nem ismerem a házak értékét. Csak egy fekete-fehér fotót láttam a ház elejéről és egy elnagyolt térképet a városról, hol található.”

Sambuca házai kalapács alatt

Sambuca csupán egy a sok olyan olasz városka közül, ahol akár egy euróért hozzájuthatunk egy házhoz, azzal a feltétellel, hogy odaköltözünk és felújítjuk új otthonunkat. A települések az a célja, hogy visszahozzák az életet az adott régióba. A délnyugat-szicíliai városka körülbelül egyórás autóútra található a sziget fővárosától, Palermótól. Lakossága harmadával csökkent 1950 óta. Ez a csökkenés az elmúlt években olyan rohamossá vált, hogy a város vezetése úgy döntött, elárverez tizenhat elhagyatott épületet egy euróért. Mind a tizenhat ház elkelt, további százat pedig aukció nélkül értékesítettek. A legtöbb vásárló amerikai volt.

Olvastad már?

„A minimum licit egy euró volt, titokban lehetett licitálni. Beírtad az ingatlan számát, a nevedet, lekötötted a letétet, végül meg kellett adni, mennyit adnék maximum az épületért. Ezután feloldották a téteket, és a legtöbbet ajánló licitáló nyert” – magyarázta az árverés mentét Meredith. Az épületek átlagosan ötezer dollárért keltek el. Meredith 5655 dollárt fizetett. A legdrágább épületért 25 ezer dollárt fizetett a nyertes licitáló. 

Az igazi kaland az árverés után kezdődik

Szinte minden házra legalább tízezer dollárt (hárommillió forintot) minimum el kell költeni, hogy lakhatóvá tegyék, általában teljes felújításra van szükség, nem csak be kell bútorozni őket. Meredith úgy véli, az általa megvásárolt ház volt a legrosszabb állapotban, ám nem bánja. A fiatal nő szerint az egész felújítási folyamat megéri, hiszen különleges érzelmi töltete van számára. 

„Édesapám meghalt, amikor végzős gimnazista voltam, és az itteni emberek emlékeztetnek rá és dédapámra. Ráadásul felfedeztem közben, hogy a dédnagyapám csupán két saroknyira született és nőtt fel az én házamtól, plusz kiderült, hogy még mindig élnek itt távoli rokonaim. Nagyon izgalmas.”

Meredith háza egy 18. századi épület, amely több mint száz éve elhagyatottan áll. Még mindig megvan a hagyományos lóistálló a földszinten. Nincs elektromos áram vagy folyóvíz a házban, ám kétségtelenül megvan a maga bája. Stukkós mennyezet, alapvetően jó állapotban megmaradt, csodaszép csempék díszítik, és tágas szobákkal rendelkezik. Még rengeteg munka van rajta, ám Meredith azt reméli, hogy megvásárolhatja mellé a szomszédos házat is, így egybenyitva a kettőt nagyobb otthona lehet végül.
A fiatal nő tervei szerint 2021 márciusára készülhet el a felújítás, padlófűtéssel, napelemekkel, a szomszédos tóra, szőlőkre és völgyre néző ablakokkal, és visszanyeri pompáját Sambuca egyik régi barokk épülete. Meredith azt tervezi, hogy kis kávézót nyit majd új otthonában.

Olvastad már?

Forrás: Lonely Planet
Fotó: Unsplash