A bolondok grófja – frappáns terápia őrület ellen

2021. május 21.
Több mint hét éve van műsoron az Újszínházban Jókai Mór színműve, A bolondok grófja. A népszerűség nem véletlen: a humorban bővelkedő történet során kicsit mindenki úgy érezheti, egy időre kiszakadt az őrült hétköznapokból.

„Főúri birtok jutányos áron, extrákkal eladó! Az uradalomhoz teljes személyzet tartozik, ráadásként egy grófkisasszony is benne foglaltatik az árban! A sírig tartó szerelem további alku tárgya. Befektetésnek is kiváló, alkalmi ajánlat. Bolond, aki nem él a lehetőséggel!” – talán hasonló szöveggel jelent volna meg a hirdetés, amelyre a történet főhőse, Koromfi azonnal ajánlatot tesz, és megvásárolja a mesés birtokot, fittyet hányva a gyanúsan alacsony vételárra.

Amint azonban átlépi új otthona küszöbét, minden átértékelődik. „Mindenki bolond vagy én vagyok teljesen őrült?!” – ez a dilemma vezeti darabunk főhősét, Koromfit, aki jutányos áron jut egy gyönyörű grófi birtokhoz. Ám mint tudjuk, mindennek ára van, az olcsóságnak leginkább!

A birtokvásárlás feltétele, hogy az új földesúrnak meg kell tartani a teljes személyzetet. Amit azonban nem árulnak el neki, hogy félcédulásokból áll a háza népe, élen a grófkisasszonnyal.

Koromfi azonban nem retten, úgy dönt kigyógyítja a betegeket, méghozzá egy egészen reformista módszerrel. Jókai Mór története bővelkedik groteszk helyzetekben, mulattató helyzetekben és természetesen nem hiányzik belőle a romantikus szerelem sem.

A darabot Jókai műfajilag énekes bohóságnak nevezte, az első bemutató 1887. december 30-án volt a Népszínházban.

Jókai elcsábítja a nézőt, jelenné varázsolja számára a 19. század végét. A szikrázó apró jelenetek humora mellett az ártatlan kacagó észre sem veszi, mennyire bemutatják neki e kor ellentmondásait. Míg az első felvonás végén teljes kétségbeesésben búcsúzik a főhős, a második felvonásban minden bolondját fonákjára fordított terápiának veti alá. A kísérlet sikerül, hirtelen mindenki feleszmél az őrületből, fény derül némi ármányra is, melynek leleplezése után jöhet az őszinte szerelem.

A különleges mű az íróra jellemzően bővelkedik romantikus elemekben, azonban a groteszk műfaj eszközei sem hiányoznak belőle. Ehhez remek színészek élvezetes játéka adódik: ettől lesz a darab könnyeden szórakoztató, mégis elgondolkodtató.

A darab főszereplője, Almási Sándor úgy véli, az előadás sikere a nagyszerű szereplő gárdának köszönhető. „Az évek során nagyon összeszokott kompánia lettünk, megtanultunk érzékenyen reagálni egymás játékára – mesélte a színművész. – Szinte minden alkalommal képesek vagyunk friss humort belevinni a szituációkba, ennek köszönhetően vibrálóan friss élményt nyújthatunk a közönségnek újra és újra. Jókait a legtöbben romantikus regényei miatt ismerik, ez a színmű pedig egészen más oldaláról mutatja meg a nagyszerű írót.”

Míg a néző önfeledten élvezi a főhős pszichológiai kísérletei, melyekkel az ő bolondjait józan észre téríti, maga is a terápia részesévé válik, észrevétlenül szabadulhat meg a mindennapi nyomasztó gondoktól. A bolondok grófja igazán különleges ízelítőt ad Jókai gondolataiból – továbbra is az Újszínház műsorán!

Promóció