Tévhitek a felfázásról (x)

2022. január 01.
Élete során szinte minden nőt érint, mégis rengeteg tévhit él a mai napig a fejekben a felfázással kapcsolatban. Tényleg a hideg okozza? Csak a nők betegedhetnek meg? És vajon az antibiotikumok jelentik rá az egyetlen megoldást? A következőkben minden kérdésre válaszolunk.

Tévhit: A felfázást a hideg okozza

Bár népies nevén felfázásnak hívjuk, fontos tudni, hogy ez a hivatalosan hólyaghurutnak nevezett betegség nem közvetlenül a hideg időjárás vagy az altest lehűlése miatt alakul ki. A hólyaghurut valójában bakteriális eredetű húgyúti fertőzés, amit leggyakrabban az E. coli baktérium okoz. Maga a “fázás” csak annyiban játszik közre, hogy az altest lehűlése csökkenteni tudja az immunrendszer védekezőképességét, aminek hatására a baktériumok könnyebben megtelepedhetnek és akadálytalanul szaporodhatnak a hólyagban. A nőknél a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása, de a gyakori és intenzív szexuális élet is vezethet hólyaghuruthoz. Előbbi esetben a hüvely természetes baktériumflóra-egyensúlyának megbomlása okozza a kórokozók elszaporodását, míg szex közben a végbél-, húgycső- és hüvelynyílás közelsége miatt juthatnak nem kívánatos baktériumok a húgycsőnyílásba.

felfazas

Tévhit: A felfázás csak a nőket érinti

Tény, hogy a betegség a nőknél sokkal gyakrabban jelentkezik, de a férfiak sem védettek teljesen a felfázással szemben.  A két nemet az eltérő anatómiai felépítésük miatt érinti másképp a betegség. A nőknél a húgycső- és a végbélnyílás közelebb van egymáshoz, így a kórokozók könnyen eljuthatnak az egyikből a másikba. A nőknél ráadásul a húgycső jóval rövidebb is, ami azt jelenti, hogy a “betolakodóknak” sokkal rövidebb utat kell megtenniük ahhoz, hogy a hólyagba jutva megkezdhessék tevékenységüket. Ezzel szemben a férfiaknál a húgycsövet szűkítő prosztatamegnagyobbodás jelenthet kockázatot, hiszen emiatt a vizeletürítés akadályokba ütközik, a hólyagban visszamaradó, pangó vizelet pedig táptalajt szolgáthat a húgyúti fertőzéseknek. A férfiaknál a hólyaghurut komolyabb szövődmények kialakulásához is vezethet: a fertőzés a húgycső és a húgyhólyag mellett az ondóhólyagot, a mellékheréket és a prosztatát is érintheti.

Tévhit: Csak az antibiotikum segít

A húgyhólyagba jutva a baktériumok rendkívül gyorsan, akár 20 percenként megduplázódva képesek szaporodni, ezért nagyon fontos, hogy már az első tünetek megjelenésekor igyekezzünk a fertőzésnek gátat szabni. Igaz ugyan, hogy antibiotikumokkal gyorsan és hatásosan kezelhető a betegség, a növekvő antibiotikum-rezisztencia miatt azonban ezt a kezelési lehetőséget érdemes lehetőség szerint elkerülni. Ha a kezdeti tüneteink enyhék, antibiotikumra még nincs feltétlenül szükség, helyette a vény nélkül kapható gyógynövényes készítmények használata, valamint a bőséges folyadékfogyasztás és a gyakori vizeletürítés megállíthatja a fertőzés súlyosbodását.

Urzinol tabletta – az akut felfázás kezelésére

urzinol

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

A vény nélkül kapható Urzinol tabletta medveszőlőlevél-¬kivonatot tartalmaz, ennek köszönhetően segíthet csillapítani az enyhe hólyaghurut kezdeti, hirtelen jelentkező, kellemetlen tüneteit, köztük a sürgető vizelési ingert, illetve az égő érzéssel járó hólyagürítést. A medveszőlőlevélben található növényi összetevők ugyanis igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásúak. A felfázás első jeleinek észlelése után nem sokkal elkezdett kezelés 2-3 napon belül eredményes szokott lenni. Ha azonban a néhány napos terápia nem jár eredménnyel, mindenképpen orvoshoz kell fordulni a diagnózis pontosítása, valamint a további kezelés megbeszélése céljából.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció