Újra TáncPark: táncelőadások a parkban és a teraszon

2022. július 08. |

Egy kulturális intézmény életében is fontos, hogy legyenek ünnepei, emlékezetes pillanatai. A Nemzeti Táncszínház számára nemcsak a 2022-es év eseménydús, sikeres hónapjai adnak okot a felhőtlen ünneplésre, hanem azt is örömmel nyugtázhatja, hogy a közönsége visszatért az online műsorkövetés után, és újra élettel teli a színházi előcsarnok, zenétől, tapstól hangosak a termek. Mi mással is zárhatná az őszi-téli sikersorozatot az intézmény, mint egy tizenegy napos, könnyed, de nívós táncművészeti programsorozattal, a TáncParkkal.

Szabad a tér. Szabad a tánc. Ez a 2022-es TáncPark mottója, utalva arra, hogy az előadásokat a Millenáris parkjában tartják, és arra is emlékeztetve a közönséget, hogy az elmúlt éveket meghatározó járványügyi korlátozások lazulni látszanak, ami lehetővé teszi az önfeledt, jókedvű kikapcsolódást.

A TáncPark, a Nemzeti Táncszínház Millenárisra költözése óta – 2019 – létező programsorozat, mely minden évben új, színes és sokszor megismételhetetlen táncművészeti előadásokat kínál közönségének. A Nemzeti Táncszínház TáncParkja az idén kapcsolódik a Társulatok Éve programjához, így helyet adva a fő táncirányzatoknak, állandó társulatoknak, mindezt úgy, hogy a hazai programok között unikumnak számító rendezvény a kikapcsolódást, egyben nívós programot kereső közönség igényére szabva a könnyedebb előadásoknak ad helyet.

A hagyományokhoz hűen a 2022-es TáncPark műsorában idén is helyet kaptak flamenco, tangó, kortárs és néptánc előadások, valamint közönség kedvencek. A sort a néptánc nyitja: a Magyar Állami Népi Együttes Körtánc címmel, énekkel és lélekemelő tánccal alapozza meg a TáncPark hangulatát. Néptánc zárja a sort is, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja címmel egy lendületes és sokszínű folklór válogatással érkezik. Még két nyárest magyar néptáncé a Millenárison: a Duna Művészegyüttes Duna fergeteges című előadásában a közelmúlt legvirtuózabb és leglátványosabb koreográfiákból alkottak újat és megismételhetetlent. Továbbá a szegedi betyárkirály ihlette Rózsa Story című akrobatikai elemekkel fűszerezett műsorával fellép az Urban Verbunk is.

A TáncPark nincs tangó és flamenco nélkül: a FlamenKoktél a FlamenCorazonArte Táncszínház andalúz ihletésű estje és az Argentin Tangó Táncszínház, Budai László és vendégei Tango no Tango című modern tangó show-ja  gondoskodik a latinos, forró hangulatról. A Nemzeti Táncszínház, mint a modern mozgásművészet palotája nem hagyhatja ki a nyári programjából sem a kortárs műveket: Kulcsár Noémi Tellabor Lacus Pelso címmel premierrel készül a TáncParkra. A társulat a Balaton latin nevét választva címként, a nyaralásaink helyszínének emblematikus pillanatait fogalmazza meg a tánc eszközeivel.

A kortárs ötöst a PR-Evolution Dance Company Esti Koktél című sanzon estje és táncszínháza követi, de itt lesz a közönséggel a Gangaray Dance Company Agora I. című darabja, a mozdulatok klasszikus és elegáns kompozíciója. Nem maradunk RAMAZURI nélkül sem: a Duda Éva Társulat tánc-cirkuszi felfordulással csatlakozik a kortárs sorhoz, valamint ESSZENCIA címmel új bemutatóval készül Feledi János – Feledi Project, mely kiegészülve az Oláh Dezső Vibratone Quartettel Bartók népzenei gyűjtéseit alapul véve mutatja meg a zene és a tánc különleges és megkérdőjelezhetetlen összetartozását.

Fotó: Gordon Eszter, Kalló Péter, Csudai Sándor

Promóció

Szólj hozzá te is!

Még több Kirakat

Ennél könnyebb, modernebb és szebb laptopot aligha találsz asus

Ennél könnyebb, modernebb és szebb laptopot aligha találsz