Több száz éve nincs ellene rezisztencia (x)

2022. augusztus 01.
Szakértők szerint világméretű egészségügyi probléma az antibiotikum-rezisztencia. A szuperbaktériumok kialakulása ellen a leghatékonyabb védekezés a nem megfelelő antibiotikum-használat visszaszorítása. Egyes kórképek esetén a gyógynövények alkalmazása valós alternatívát nyújthat. Erre jó példa az enyhe hólyaghurut kezelése.

Tegyük a szívünkre a kezünket: volt már olyan, hogy félretettük a megmaradt gyógyszereket, esetleg öngyógyításba kezdtünk orvosi konzultáció nélkül, vagy félbehagytuk a számunkra felírt antibiotikum-kúrát, mert enyhültek a tüneteink, és szerettünk volna például meginni pár pohárral egy buliban?

A fenti példák bizony mindennaposak, ugyanakkor a könnyelműségünknek megvan az ára: ez a magatartás az antibiotikum-kezelésnek ellenálló baktériumok kifejlődéséhez vezet. Emiatt gyógyítható betegségek válhatnak újra gyógyíthatatlanná.

baktériumok

Szupergyógyszerből szuperbaktériumok

Az antibiotikum az emberiség egyik nagy találmánya, amely az utóbbi száz évben számos életet mentett meg: nélküle a mai napig halálos kór lenne a tüdőgyulladás, lehetetlen lenne a szervátültetés vagy daganatos betegeknél a kemoterápia, vagy éppen a koraszülöttek ellátása. Nem megfelelően, könnyelműen használva azonban könnyedén elveszíthetik az erejüket.

2019-ben 700 ezer ember halála az antimikrobiális rezisztenciára vezethető vissza – közülük közel harmincezer fő volt európai. Az úgynevezett multirezisztens (azaz több gyógyszerrel szemben ellenálló) baktériumok számos betegséget okozhatnak: megtámadhatják a húgyutakat, a tüdőt, a bőrt, hasmenést vagy vérmérgezést válthatnak ki.

Veszélyessé válhatnak

Az antibiotikum-rezisztencia azt jelenti, hogy a baktériumok megtanulnak ellenállni az antibiotikumoknak, és ezt a képességet az utódaiknak is továbbadják. A rezisztens baktériumtörzsek kialakulásához az antibiotikumok felelőtlen alkalmazása vezet. Lényegében saját magunkban „neveljük ki” az ellenálló baktériumokat azáltal, hogy eltérünk az előírásoktól. Éppen ezért antibiotikumot csak orvossal egyeztetve, az általa előírt dózisban és ideig szedjünk!

Mit érdemes kerülni?

  • vírusos megbetegedésre öngyógyításként antibiotikumot szedni
  • idő előtt megszakítani az orvos által előírt kúrát
  • a lejárt gyógyszert a kommunális hulladékba dobni, mert az a szeméttelepen végzi, a kiszabaduló antibiotikum pedig az esővel a talajvízbe kerül (minden lejárt gyógyszert gyógyszertárban adjunk le megsemmisítésre)

Van-e természetes alternatíva?

A természet patikájában több olyan növényt is találunk, amely antibakteriális hatású és nem alakul ki ellene rezisztencia. Persze nem minden antibakteriális hatású gyógynövény alkalmas a húgyúti fertőzések kezelésére. Az Urzinol tabletta medveszőlőlevél-kivonatot tartalmaz, amelyet évszázadok óta használ az emberiség a húgyutak fertőtlenítőjeként. Baktériumellenes és enyhe vizelethajtó hatását klinikai vizsgálatok is igazolták. A medveszőlőlevélben lévő anyag azért különleges, mert a vesén keresztül egyenesen a húgyhólyagba kerül, így ott fejti ki baktériumellenes hatását, ahol a baj van. Ráadásul mindmáig nem alakult ki ellene rezisztencia.

urzinol

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

A medveszőlő egyébként igazán bájos cserje, a természetben főként a sziklás hegyoldalakat kedveli. A nevét onnan kapta, hogy piros bogyótermése a medvék kedvelt csemegéje. A gyógyászatban azonban nem a termését, hanem a növény húsos levelét használják. A belőle készült tea képes enyhíteni a hólyaghurut tüneteit, de a kellemetlen, fanyar, kesernyés íze és a tea bizonytalan hatóanyagtartalma miatt nem túl praktikus gyógyászati használata. Biztonságosabb és hatásosabb, ha felfázás esetén tabletta formájában szedjük a medveszőlőlevél-kivonatot.

Medveszőlőlevéllel a felfázás ellen

A hólyaghurutért leggyakrabban a bélrendszerben élő E. coli baktérium a felelős, amely a húgyhólyagba kerülve, az ott pangó vizeletben rövid idő alatt fájdalmas gyulladást okoz. A hólyaghurut kellemetlen tünete a gyakori, sürgető vizelési inger, amelyet égő érzés és a szokásosnál sötétebb, kellemetlen szagú vizelet kísérhet.

A betegség kezelésének két sarokköve a vizeletpangás csökkentése és a kórokozók elpusztítása. Ezért javasolt az Urzinol tabletta szedése mellé a fokozott folyadékbevitel, ugyanis a gyakori hólyagürítéssel távozásra bírhatjuk a kórokozókat. Az Urzinol tablettát kezdődő húgyúti fertőzések enyhe tünetei ellen vethetjük be, és bőséges folyadékfogyasztással kombinálva megfékezhetjük a felfázást. A medveszőlőlevél-kivonat ellen mindmáig nem alakult ki bakteriális rezisztencia.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Fotó: Getty Images