Ezért lesz a hordozható projektor a következő kedvenc kütyüd!

2022. június 16.
Komoly konkurenciát kapott az okostévé, megérkezett ugyanis a hordozható projektor, ami nemcsak a házimozi műfaját írja át, de a kikapcsolódásét is. Megnéztük, mi mindent tud a Samsung The Freestyle projektora.

Legyen szó egy üres falról, plafonról, a sátor szövetéről, egy kifeszített hófehér lepedőről vagy épp egy ponyváról, a The Freestyle hordozható projektor szinte minden létező felületet vetítővászonná alakít át, hogy aztán kedvenc filmjeinket, sorozatainkat, zenéinket élvezhessük rajta, vagy egyszerűen csak színes fényekkel, képekkel teremtse meg a megfelelő hangulatot. A legkézenfekvőbb helyszín természetesen a hálószoba, ami nemcsak a VIP-mozik élményét hozza vissza, de a nosztalgiát is, az ugyanis borítékolható, hogy az élmény hatására sokaknál bevillan a poros diavetítő emléke. De csak addig, amíg pár gombnyomással be nem állítjuk a képet és el nem indítjuk kedvenc YouTube-videónkat vagy Netflix-sorozatunkat, ekkor ugyanis azonnal szembesülünk azzal, hogy micsoda technológiai forradalmakat hozott az elmúlt pár évtized.

Samsung The Freestyle hordozható projektor

A beállítás valóban pofonegyszerű, az első bekapcsolás után kapcsolódhatunk wifi-re, a munka nagy részét pedig elvégzi a kisebb kulacs méretű és súlyú projektor. A tartalomnak megfelelő, előre telepített képi üzemmódokon túl természetesen kézzel is szabályozhatjuk a fényerőt, kontrasztot, telítettséget; a gyári beállítások azonban minden igényt lefednek, így erre sem lesz szükség.

Samsung The Freestyle hordozható projektor

A projektorokkal kapcsolatban makacsul tartja magát az a közhely, hogy nyűg őket rögzíteni, macerás beállítani, és ha mindennel megvagyunk, akkor is úgy kell óvni őket, mint a hímestojást, a rendszeres izzócseréről és karbantartásról nem is beszélve. A The Freestyle már a megjelenésével is rácáfol erre, működésével pedig pláne. Bárhova, szó szerint bármilyen sík felületre helyezhetjük, forgathatjuk, dönthetjük. Míg a munkahelyről vagy épp a suliból ismerős, méretes, falra vagy plafonra rögzített projektorok lehetőségei behatároltak, addig a mindössze 800 grammos hordozható projektor 180 fokban elforgatható, vagyis a segítségével bármelyik falra, plafonra szabadon vetíthetünk. Legyen bármennyire is lehetetlen helyen, szögben a rögtönzött vetítővászon, biztosak lehetünk benne, hogy az automatikus korrekciónak köszönhetően a kép soha nem lesz ferde.

Samsung The Freestyle hordozható projektor

A korrekciót egészen legyűgöző „akcióban” látni: a The Freestyle automatikusan érzékeli, ha a kép nem éles és dől, ekkor egy villámgyors élességállítással és trapézkorrekcióval „rendbe szedi” a kivetített képet. És akkor még nem említettük, hogy az okos kis eszköz intelligens kalibrálással a fal színe alapján korrigálja a kivetített kép színeit. Ami az élességet illeti, a gyártó 100 colos méretig tűéles és tiszta képet ígér. Kipróbáltuk: tényleg így van. Arra azért nem árt figyelni, hogy a projektor képét lehetőség szerint előre, azaz ne szögben vetítsük a falra, a túlzott korrekciónak ugyanis a kép bizonyos részeinek felbontása és élessége láthatja kárát; ez nem az eszköz hibája, hanem egyszerű fizika. Ez egyébként sosem okozott gondot: tekintve, hogy a projektort bárhova elhelyezhetjük, és közeli konnektor híján még egy tisztességes powerbankkal is működtethető, mindig megtaláltuk a legjobb szöget.

Samsung The Freestyle hordozható projektor

A kép minősége meglepően jó: a Full HD felbontásnak hála minden részlet kivehető kedvenc filmjeinkben, sőt, videojátékainkban (hiszen a The Freestyle micro HDMI csatlakozójának hála PC-re, játékkonzolra is csatlakoztatható), a fényerő pedig egészen lenyűgöző az eszköz méretét és fogyasztását tekintve: az 550 LED lumen felveszi a versenyt a legtöbb középkategóriás tévével, és ez a fényerő már elengedő a HDR-tartalmak megfelelő megjelenítéséhez is. Szerencsére a Samsung projektora kompatibilis a nagy dinamikatartományú tartalmakkal. A nappali filmnézéshez azért behúztuk a függönyöket, az éjszakaihoz pedig lekapcsoltuk a lámpákat; az élmény még az egyszerű, fehér falat kihasználva is moziszerű volt. Az igazi filmrajongók persze beruházhatnak egy speciálisan fényvisszaverő mozivászonra.

Samsung The Freestyle hordozható projektor

A hordozható projektor nemcsak képben, de hangban is nagyon erős: 360°-os hangszórójának köszönhetően a hangélmény kellemes, erős, torzításmentes lesz, ami nemcsak a tökéletes moziélmény alapfeltétele, de többek között egy karaoke esté is.

Samsung The Freestyle hordozható projektor

Amint az ember belejön a projektor használatába, és rájön, hogyan csatlakoztassa okostelefonját, iPhone-ját, vagy épp a tabletjét az eszközhöz (természetesen vezeték nélkül, az elterjedt kivetítési, tükrözési és megosztási formátumokat használva), idővel azon kapja magát, hogy egyre többször nyúl utána. Napsütéses tengerpartot vetít a falra, ha kint épp zuhog az eső; madárcsicsergést és szellőhangot indít a meditációhoz; magával viszi a konyhába, hogy arról pörgesse a kiszemelt főzővideót (vagy főzés közben a kedvenc sorozatát); és fotózás közben is a projektorral kreatívkodik, annak segítségével oldja meg a hátteret és a világítást. Az eszköz akkor is jól jön, ha az ember egy eleven háziállattal bír, akinek lefárasztása nem mindig sikerül. A The Freestyle ezt is megoldja.

Ismerd meg a Samsung különleges házimozi megoldását a vállalat weboldalán!

(Promóció)

Olvasd el ezt is!