A szájöblítők szerepe a fogászati megelőzésben

2022. szeptember 26.
A fogszuvasodás és fogágybetegség prevenció célja nem csupán a fogak elvesztésének megakadályozása, hanem olyan egészséges szájkörnyezet megőrzése, amely egyben az egyén komfortérzetét az esztétikus megjelenést javítja. Mivel a fogszuvasodás és fogágybetegség legnagyobb hányada lényegében a nem megfelelő rutinból fakadó betegség, így elméletileg helyes életvitellel, jó szájhigiénés szokásokkal az ínygyulladás (gingivitis) és a krónikus fogágybetegség 80%-a megelőzhető lenne.

A fog a szervezetben olyan kemény felszín, amelyen a szájüregben élő baktériumok tartósan megtapadhatnak, és amennyiben azt rendszeresen nem távolítjuk el, úgynevezett dentális plakk alakulhat ki. Megfelelő tisztítással ínyünk és fogaink egy egész életen át teljesen épek maradhatnak.  Azonban ha a bakteriális plakk felszaporodik és elér egy bizonyos, egyénileg nagyon változó küszöbértéket, gyulladásos reakció, gingivitis (ínygyulladás) alakul ki. A fogszuvasodás is a baktériumokhoz köthető, bár a fogzománcot a cukrok lebontásából keletkező szerves savak károsítják. Tehát mind a két betegség alapvetően a jó szájhigiéniához kötött és a megelőzésben kulcsfontosságú szerepe van a hatékony mechanikai fogtisztitásnak, azaz a fogmosásnak és a fogközök tisztításának. Ugyanakkor felnőtt korban a legkritikusabb a fogközök tisztításának hiánya.   

364820015-huge_k

Mivel a mechanikai fogtisztítás időigényes és bizonyos kézügyességet igényel és soha nem képes minden fogfelszínről maradéktalanul eltávolítani a plakkot, ezért régóta alkalmazunk olyan egyszerűen használható fertőtlenítő szájöblítőket, amelyek tartósan meggátolnák a plakk-baktériumok elszaporodását. A kémiai szerek a fogtisztítást kiegészítve csökkentik a szájban a baktérium mennyiségét vagy a plakk újraképződésének sebességét. Fontos tudni, hogy a már kialakult vastag plakkot és különösen fogköveket kémiai úton nem lehet eltávolítani. 

shutterstock_1404252305_k

Szájöblítők közül két szer, nevezetesen a chlorhexidin, és az illóolajokat tartalmazó LISTERINE® bizonyítottan hatásos plakk és ínygyulladás ellenes szer. Ma azonban chlorhexidint elsősorban számos mellékhatása miatt csak rövidtávra, néhány hétre ajánlja a szakirodalom.   

listerine-cool-mint-packshot_k

Az illóolajokat (IO) tartalmazó LISTERINE® az USA-ban már több mint 100 éve forgalomban van, a legrégebben alkalmazott szájfertőtlenítő, bizonyítottan plakk és ínygyulladás ellenes szer.  A hat hónapos vagy azt meghaladó követéses vizsgálatok szerint a LISTERINE® tartós használata mikrobiológiai szempontok alapján biztonságos, és mellékhatása csekély. Az illóolajokat tartalmazó szájvizekkel kombinált kétszeri fogmosás 22-35%-os plakk és 23-36%-os gingivitis csökkenést eredményezett a csak mechanikai eszközökkel végzett fogmosással összehasonlítva.  

Azonban sem a chlorhexidin sem az illóolajok nem képesek egy életen keresztül helyettesíteni csak kiegészíteni a mechanikai fogtisztítást. Ha a mechanikai fogmosás akadályokba ütközik, vagy hatása átmenetileg elégtelen, rövidtávon a fertőtlenítő szájöblítő használata nélkülözhetetlen. Ajánlatos a szer használata a terhesség második és harmadik trimeszterében a terhességi ínygyulladás megelőzése érdekében. Mindkét szer ajánlott az ellenállóképesség jelentős csökkenésével járó szisztémás betegségekben (leukémia, AIDS, diabetes).   

Egész szeptemberben a LISTERINE® segít az egészséges szájkörnyezet megőrzésében Fogorvostudományi Kar Hallgatóival.

Edukációs helyszínek és időpontok:

Szerző: Prof Gera István D.M.D. Ph.D.

Promóció