Siketek színháza, vakok kiállítása, tüdőbetegek kórusa: a művészet végre mindenkié

2022. szeptember 28.
Ami a nem fogyatékossággal élőknek alapvetés, az sajnos fogyatékossággal élő embertársainknak gyakran lehetetlen kihívásnak tűnhet. A kultúrafogyasztás is ilyen – volt! Ugyanis manapság már jobbnál jobb projektek segítenek abban, hogy szélesebb csoportok számára is hozzáférhetővé váljon a művészeti befogadás élménye.

El tudod képzelni az életed művészet nélkül? Vannak, akik sohasem tapasztalhatták még meg milyen az, amikor egy koncertteremben felcsendül a zene és hirtelen libabőrös leszel tőle, amikor a színházteremben ülve úgy érzed, rólad szól egy jelenet vagy amikor a kiállítótérben meglátsz egy festményt és a katarzistól földbe gyökerezik a lábad. Pedig a művészet mindenkié kéne, hogy legyen, hiszen gyógyít, gazdagít, kiemel a mindennapok nehézségeiből. A fogyatékossággal, különösen az érzékszervi nehézségekkel élők életének sajnos nagyon kissé része a rendszeres kultúrafogyasztás, de szerencsére ma már vannak olyan eszközök és kezdeményezések, melyeknek hála ez megváltozhat.

Koncert siketeknek és nagyothallóknak

Az Óbudai Danubia Zenekar olyasmit tűzött a zászlajára, ami már-már paradoxonnak tűnik: megmutatni a zene csodálatos világát a siketek és nagyothallók számára. Hogy mégis hogyan lehetséges ez? Egy filléres eszköz segítségével, a luftballonnal. A lufi ugyanis remekül vezeti a hangrezgést, a hangok fizikai tulajdonságai erősebben érzékelhetők általa. A speciális koncertek során a siketek és nagyothallók mezítláb, lufival a kezükben ülnek be a zenekar soraiba és tapasztalják meg a zenei élményt. A zenekar több, kifejezetten nagyothallóknak kifejlesztett készülékkel is próbálkozott a program elején, de ezek legnagyobb problémája, hogy ugyan a zenét hallhatóvá teszik a nagyothallók számára, de ezzel párhuzamosan a környezet zaját is nagyon felerősítik, ami fájdalmas kakofóniát eredményez. „Nem is feltétlenül az számít, hogy hallják-e a zenét, hanem a zene közelsége maga” – magyarázza a Hámori Máté, a zenekar karnagya.

erzekszervi-problemak-kultura

Kórus tüdőbetegeknek és afáziásoknak

Egy magyar pulmonológus és egy karmester találkozott – nem, nem egy vicc eleje ez, dr. Várdi Katalin és Philipp György közös kezdeményezése, a SingLung vokális fizio- és élményterápia évek óta az éneklés varázserejével gyógyítja a fél tüdővel, fibrózissal, daganattal, COPD-vel élők szervezetét. Ugyanis az éneklőszervek „bekapcsolásával” tehermentesíteni lehet a tüdő terheltségét. Náluk tényleg szorosan értendő az éneklés gyógyító hatása, rendszeres énekléssel és otthoni gyakorlással regenerálják a szervezetüket.

Szintén az éneklés gyógyító erejét használja a Hangadó Énekegyüttes, ők az afáziás betegek terápiája részeként énekelnek együtt hetente a Deák téri gimnáziumban. A stroke vagy más agyi sérülés következtében megsérült beszéd- és nyelvi funkciókat részben vagy teljesen vissza lehet szerezni, az éneklés pedig érdekes módon hatékonyan segíti a beszéd-újratanulásának folyamatát. Sok olyan afáziás beteg van, aki beszélni (még) nem tud, énekelve viszont tisztán és érthetően ejti a szavakat. Az énekegyüttes főként olyan dalokat dolgoz fel, amelyeket a baleset előtt is ismertek a kórustagok, ezzel segítve a gyógyulást.

Kiállítás, ami láthatatlan

A vakok és gyengénlátók számára teljesen ismeretlen a kiállítások világa. A Láthatatlan Kiállításon viszont fordul a kocka: egy óra alatt egy speciálisan besötétített teremben, teljes sötétségben, kizárólag hangok, illatok, tapintás és egyensúly-érzékelés útján egy teljesen más hangsúlyokkal rendelkező világ tárul fel a látogató előtt. Az egyórás út alatt egy vak vezető segíti a tájékozódást, így közeledik egymáshoz a vakok és a nem vakok világa a közös tapasztalatszerzés során. Ezen a kiállításon a vakok és gyengénlátók nemhogy vendégként, de munkatársként, egyfajta „tárlatvezetőként” is részt vehetnek.

Vodafone-nak fontos, hogy a technológia és a digitalizáció segítségével a kultúra élvezete minél több emberhez eljuthasson. Ezért a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel együttműködve okostelefonokon, élőben feliratozott előadásokkal segítik átadni a színházi előadások élményét hallássérült nézők számára. A technológia az Életrevalók című színdarabon debütál.

Fotó: Getty Images

Promóció