Ha nem kezelteted, a bakteriális vaginózis veszélyesebb lehet, mint gondolnád (x)

2022. október 03.
Nem gyakran beszélünk róla, pedig egy kezeletlen bakteriális hüvelyfertőzésnek komoly szövődményei is lehetnek – akár meddőséget is okozhat. Ezért is fontos, hogy a tüneteinket komolyan vegyük, és időben kezdjük meg a megfelelő kezelést.

Ha a hüvelyflóra kényes egyensúlya felborul, és a jótékony Lactobacillusok eltűnnek, a hüvelyben természetes módon is jelen lévő mikroorganizmusok, különböző gombák és baktériumok képesek lesznek elszaporodni és betegséget okozni. Így alakulhat ki a két leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés: a hüvelygomba és a bakteriális vaginózis.

A korszerű terápiáknak köszönhetően ma már mind a hüvelygombát, mind a bakteriális vaginózist egyszerűen és gyorsan lehet gyógyítani, ám ehhez az kell, hogy tudomást vegyünk a tünetekről, és minél hamarabb segítséget kérjünk. Fontos tudni, hogy egy elhanyagolt bakteriális fertőzésnek akár komoly következményei is lehetnek.

vagina-fertozes

Ismerjük fel a bakteriális vaginózist!

A bakteriális hüvelyfertőzés tünete a bőséges, szürkésfehér színű, halra emlékeztető szagú hüvelyfolyás, amit néha hüvelyi diszkomfortérzés, irritáció, duzzanat kísér. Igaz ugyan, hogy ezek a tünetek is kellemetlenek, mégsem okoznak annyira zavaró panaszokat, mint egy hüvelygomba – ezért sokkal könnyebb őket félvállról venni. Ám ha a bakteriális vaginózis kezeletlen marad, a fertőzés a hüvelyből felfelé terjedve méhnyálkahártya-gyulladást vagy kismedencei gyulladást okozhat, aminek talaján a petevezeték károsodása, elzáródása is kialakulhat. Ezek következtében pedig fokozódik a méhen kívüli terhesség, valamint a meddőség kockázata.

A kezeletlen bakteriális vaginózis a várandós nők egészségét is veszélyeztetheti: a fertőzés a magzatburok idő előtti megrepedését, tehát koraszülést, súlyosabb esetben vetélést okozhat.

Ismerjük fel a hüvelygombát!

A hüvelygomba egyik legjellegzetesebb tünete a sárgásfehér színű és túrószerű, szagtalan, darabos állagú hüvelyváladék. A megváltozott folyás mellé általában kínzó, viszkető, égő érzés társul az intim területeken, és a szeméremtest is kivörösödhet. A gombás fertőzések többségéért a Candida gombák a felelősek. Egy elhanyagolt hüvelygombának is lehetnek szövődményei, de mivel a fertőzéssel járó panaszok kifejezetten gyötrőek, az érintettek általában nem szoktak sokat várni a kezeléssel, így a fertőzés nem jut el abba a stádiumba, amely már komolyabb problémákat okozhatna.

Mit tehetünk?

Akár hüvelygombáról, akár bakteriális vaginózisról legyen is szó, a legfontosabb, hogy a panaszok jelentkezése után minél előbb nőgyógyászhoz kell fordulni – addig is enyhíthetjük a tüneteket vény nélkül kapható készítményekkel. Bakteriális vaginózis esetén az orvos antibiotikumos kezelést fog javasolni, amit fontos, hogy az általa meghatározott dózisban és az előírt ideig szedjünk. Az antibiotikumos kezelést követően minden esetben érdemes gondoskodni a hüvelyflóra helyreállításáról is. Erre a célra a patikákban számos olyan recept nélkül vásárolható készítmény létezik, amelyek enyhítik a fertőzés tüneteit, regenerálják a károsodott hüvelyflórát, ezáltal segítik megelőzni a bakteriális vaginózis kiújulását is.

vitagyn

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Egyedülálló összetétel, kettős védelem – bakteriális hüvelyfertőzés esetén

Az egyedülálló összetételű Vitagyn C hüvelykrém tejsav, prebiotikum és C-vitamint tartalmával, kettős védelmet biztosít bakteriális vaginózis esetén. Helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, mely gátolja a kórokozók szaporodását. Prebiotikum tartalmával elősegíti a hüvely saját Lactobacillus-flórájának növekedését. Különösen hasznos kiújuló bakteriális vaginózis, és húgyúti infekció esetén, illetve antibiotikum-kúrát követően. A hüvelykrém pontosan és higiénikusan adagolható. Kezelőorvossal történt egyeztetés után terhesség és szoptatás idején is alkalmazható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció