Ma már a hírességek sem félnek beszélni a menopauzáról (x)

2022. november 01.
Egyre több híres nő mer nyíltan beszélni a menopauza okozta kellemetlen panaszairól, hogy ezzel is segítsenek ledönteni a női test természetes változásait övező tabukat.

Minden nő életében bekövetkezik, mégsem merünk róla nyíltan beszélni. Pedig a menopauza teljesen természetes folyamat, amely miatt senkinek sem szabadna szégyenkezni. Szerencsére egyre több híresség próbálja megtörni a jeget, és nyíltan vall a változókorral kapcsolatos élményeiről.

Iványi Orsolya

ivanyi_orsolya

Iványi Orsolya menopauza-aktivista, a Neverordinary blog szerzője 2018-ban kezdett el írni a saját változókori tapasztalatairól, és ma már kifejezetten azért küzd, hogy ledöntse a menopauzát övező tabukat. „Normalizálni kell a menopauzát: ha elég gyakran jön szembe velünk egy-egy cikk, a menopauza is olyan lesz, mint a terhesség vagy a menstruáció. Ez az első lépés, utána a megítélésen kell változtatni, mert nem szabad hallgatni róla azzal a felkiáltással, hogy mindenki túléli” – nyilatkozta tavaly a Gyógyzóna magazinnak.

Salma Hayek

Salma Hayek

Salma Hayek egy talk showban mesélte el, milyen volt először orvoshoz fordulnia a menopauza okozta panaszai miatt: „Olyan dolgokat kérdeztek tőlem, mint, hogy nagyobbak lettek-e a füleim, és növekszik-e belőlük szőr? Megerősödött-e a bajuszom és más testszőrzetem? Könnyen ingerlékennyé válok, ok nélkül sírok? Gyorsabban hízok, és nem tudom a plusz súlyt leadni? Végül a hüvelyszárazság is szóba került.” Hayek nem győzte hangsúlyozni: egy nő értékét nem a termékenysége határozza meg, a menopauza beköszöntével pedig senkinek sem kell kevesebbnek éreznie magát. „Nem jár le a nők szavatossági ideje a korral. Ez egy sok évszázados tévhit, amellyel le kell számolnunk, hiszen nem csak azért jöttünk a világra, hogy gyerekeket szüljünk. Jogunk van ahhoz, hogy szeressünk és szeretve legyünk bármelyik életszakaszunkban.”

Kim Cattrall

kim-cattrall-emily-in-paris

A Szex és New York színésznője azt szeretné, ha a nők bátran mernének beszélni a menopauza során átélt tapasztalataikról. „A menopauza ugyanolyan természetes, mint a gyermekvállalás – tényleg az, az élet része. A magot elültetik, növekszik, gyümölcsöt terem, egy idő után elkezd változni és öregedni, és ez ijesztő lehet. Azon tűnődsz, vajon vonzó, kívánatos, nőies leszel-e? Milyen lesz az életed következő fejezete? Mindebbe ijesztő lehet belegondolni, és azt hiszem, ez az egyik oka annak, hogy nem merünk róla beszélni. Szeretném arra bátorítani a nőket, hogy tájékozódjanak életüknek erről az időszakáról” – mondta néhány éve egy interjúban.

Gillian Anderson

gillian-anderson-melltarto

Gillian Anderson is egy interjúban vallotta be, hogy a változókor korai szakaszában, az úgynevezett perimenopauzában súlyos depresszióval és szorongással kellett megküzdenie. „Úgy éreztem, hogy szétesik az életem. A barátaim azt mondták, hogy hormonális okok állhatnak a háttérben, ezért orvoshoz fordultam a panaszokkal.” A színésznő végül segítséget kért, és egy menopauzával foglalkozó orvos azt mondta neki, hogy a változókorral járó tüneteket sokan úgy élik meg, mintha az őrület környékezné őket. „Ez teljesen így van. Úgy éreztem, mintha átvették volna az uralmat az agyam felett” – mondta Gillian Anderson, majd hozzátette, hogy szerinte nagyon fontos lenne, hogy többen beszéljenek ezekről a tünetekről, így senkinek sem kellene úgy éreznie, hogy „megőrült”.

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövény kivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is.

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Fotó: Getty Images, Instagram

Promóció