Nem, stressz, a szerelmemet nem adom (x)

2022. november 01.
Az állandósult feszültség az egész szervezetet legyalulja. Ezt írják, mondják, tudom – mégsem tudtam időben tenni ellene. Beette magát a gyomromba, a szöveteimbe, csikorgatja éjjel a fogaimat és kiszívta belőlem az életet, a házaséletemből az örömöt. Muszáj volt tennem valamit.

Biztosan nem én vagyok az egyetlen, akinek még gyakorolnia kell az elengedést. Újabban minden apróságra ráfeszülök. Apróságból pedig bőven akad – sajnos hiába vagyok kétgyermekes, profi anya, még mindig nehezen bírom bizonyos szint felett az improvizálást. Egyszerűen nem vagyok ennyire rugalmas. Irigylem azokat, akik az utolsó pillanatban is képesek tervet módosítani, engem ez mindig összezavar és feszültté tesz.

Szeretem a kiszámíthatóságot, pontosan tervezek, mindenkinek az igényeit figyelembevéve. Ehhez persze az kell, hogy a dolgok legalább minimálisan kiszámíthatók legyenek. Nos, idén nem azok. Kritikus évek vannak mögöttünk, de mi például a járványüzemmódhoz hamar hozzászoktunk – már a legelején napirendet írtunk a gyerekekkel, és tartottuk is. Nem szerettük, de bírtuk, és úgy látom, jól jöttünk ki belőle mindannyian. Most sokkal nehezebb. Nem tudok idegölőbbet elképzelni, mint amikor valaminek nincsenek keretei, és ezt a mostani bizonytalanságot már nem bírom követni.

Nemcsak az áremelkedésekre gondolok, itt van rögtön a tanév rendje. Nagyon későn derült csak ki, hogy mégsem lesz őszi szünet, addigra már le volt foglalva a programunk. Tudom, le kell mondani, ez nem akkora dráma: de nekem az! Az áremelkedésekre is felkészültünk, amennyire lehet, de családi házban élünk, és hát az első pár számla azért eléggé megütött. Lóg a levegőben egy elég nagy váltás – Árpi, a férjem szuper, stabilnak mondható pozícióban dolgozik, de még nem tudni, lesznek-e átszervezések a cégénél, ha igen, milyenek. Nem csoda, ha az állandó stressz miatt nem működöm én sem jól. Árpi közeledését például nem is bírom most elviselni. Jólesne az ölelése, elbújni az erős karjaiban, de többre gondolni sem bírok. Ugyanis csikorgóan száraz szövetekkel a házasélet kifejezetten nem szórakoztató.

Mert nemcsak a fogaim csikorognak éjjelente, valami odalent is megváltozott. Eleinte azt hittem, hogy a megtépázott idegrendszerem miatt alulteljesít az immunrendszerem, és valamilyen gyulladásom van, de a húzódó, feszítő érzést nem kísérte semmilyen más tünet. Illetve dehogynem: a nedvesedés abszolút hiánya, ami miatt legszívesebben a kanapén aludnék, hogy fel se merüljön az összebújás a férjemmel. Nem panaszkodik, de engem megvisel, hogy az utóbbi hetekben elmaradtak az együttléteink. Mert fájnak.

Beszélgettem egy barátnőmmel, és a sok sirám között pár szóban megemlítettem ez utóbbit is, hogy Árpi elől szívem szerint elmenekülnék, pedig ugyanolyan csodálatos embernek tartom, mint amikor megismerkedtünk, és vágyom is a közelségére, csak egyszerűen most minden túl sok. A barátnőm azt javasolta, hogy tanuljak meg pár stresszkezelő technikát, mire mondtam neki, hogy sajnos attól még nem mennek majd újra olajozottan a dolgok az ágyban… Hallgatott egy nagyot, majd elmesélte, hogy az édesapja elvesztésekor neki is felgyülemlett a stressz, ami mindent felborított az életében, beleértve a hormonháztartását is. Utóbbinak az egyik következménye a hüvelyszárazság volt, amit egy vény nélkül kapható, hormonmentes, hialuronsavas és gyógynövénykivonatokat tartalmazó hüvelykúppal enyhített hatásosan és tartósan. Ekkor hallottam először a Cikatridina hüvelykúpról.

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Bár logikus, mégis meglepett, hogy a stressz hüvelyszárazságot okozhat, és az is, hogy a hialuronsavat nemcsak a kozmetikai-, hanem a gyógyszeripar is használja. Ezt a molekulát jól ismerem, a legtöbb arcápolómban megtalálható – az arcápolási rutinomra nagy hangsúlyt fektetek, amire szükség is van így a negyvenes éveim elején. A barátnőm biztosított arról, hogy a kúraszerűen használt, gyulladáscsökkentő, illetve hámregeneráló hatásukról ismert gyógynövényi összetevőket is tartalmazó Cikatridina hüvelykúp enyhíteni fogja a tüneteimet. Így is történt, fenntartó kezelésként azóta is bevetem, ha szükségét érzem.

A stresszel még van bőven dolgom, de annak nagyon örülök, hogy már nem kell visszautasítanom Árpi közeledését. Annyi mindent megoldottunk már együtt, biztos vagyok abban, hogy ezeken a bizonytalanságokon is átjutunk. A szeretkezés ráadásul ösztrogént szabadít fel, ami segíti a hüvely síkosságát. A Cikatridina hüvelykúp mellett ez a másik kedvenc módszerem a hüvelyszárazság ellen – persze előbbi nélkül az utóbbi sem lenne…

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Fotó: Shutterstock

Promóció