Hegedüs Éva: „A pénzügyi edukációt nem lehet elég korán kezdeni”

2022. december 07.
Minél korábban kapcsolatba kerül egy gyerek a pénzzel, annál tudatosabb felnőtt válik belőle. A Gránit Bank hiánypótló gyermekapplikációt indított útjára, amelyen keresztül a kicsik a szülő segítségével játékosan fejleszthetik a pénzügyi tudásukat. Hegedüs Évával, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatójával beszélgettünk.

Hogy emlékszik, gyerekként mikor került először kapcsolatba a pénzzel?

Szeretetteljes és egyszerű családban nőttem fel. Jól emlékszem a szüleim beszélgetéseire, így elég hamar megértettem, hogy a pénz nem mindenható, viszont fontos,
hogy megtervezzük, mire kell, mire van szükség éppen.

Mi volt az első dolog, amire gyűjtött?

A gyerekként kapott zsebpénzemből, ha jól emlékszem, például epret vettem, amelyet nagyon szerettem, és könyvet. Tizenéves koromban aztán, amikor nyáron édesapám munkahelyén irodai munkát végeztem, egy nadrágra gyűjtöttem. Persze nem tudtam megvenni a keresetemből, de az öcsém nekem adta a fizetése egy részét.

Két felnőtt fia van. Ön mit tartott a legfontosabbnak a pénzügyi nevelésük terén?

A gyerekeimnek igyekeztem azt az üzenetet átadni, hogy nem az a fontos, hogy egyre több pénzed legyen, hanem hogy minél több tudásra tegyél szert, hiszen aztán ettől függ majd a béred. Már gyerekként megtanulták, hogy a pénz nem cél, hanem eszköz, hogy a tervezés, a megtakarítás fontos, hiszen lehetnek rendkívüli időszakok az életben, amikor szükség lehet tartalékra. Ezen elvek mentén élnek felnőttként is.

Miért tartja fontosnak már gyerekkorban a pénzügyi edukációt?

Az emberi létezéshez szükség van pénzre, ezért fontos, hogy egy gyerek korán megtanulja, például azt is, hogy pénzt munkával lehet keresni. Minél hamarabb kezdődik a pénzügyi tudatosság fejlesztése, annál tudatosabb felnőtteké válnak, mindez pedig egy felkészültebb társadalmat eredményezhet. A Family applikáció játékosan vezeti be a pénzügyi tudásba akár már a hatéves gyerekeket: az applikáción keresztül megtanulja, mi a bankkártya, mi az, hogy kamat, feladatokat kaphat a szülőtől, célokat állíthat be, meghatározhatja, hogy mire szeretne például gyűjteni, a bank pedig ötszázalékos látra szóló kamatot fizet a megtakarításaira, arra ösztönözve a gyereket, hogy spóroljon. A gyerek bankszámlájának nincs számlavezetési díja, és a bankkártya is díjmentes 18 éves korig. Az applikáción keresztól a szülő valós időben láthatja és ellenőrizheti a gyerek pénzügyeit: a szülő feladatokat adhat a gyereknek az applikáción át, amelyeket honorálhat is, és a gyermek is kérhet feladatokat a zsebpénz növelésére.

Biztonságos egy hatéves gyereknek bankkártyát adni?

Véleményem szerint a Family applikációval biztonságos. Fontos tudni, hogy az app nem kényszerít
minket semmire, minden család, szülő a saját nevelési elveinek, anyagi szintjének megfelelően tudja alkalmazni. Arra viszont ideális, hogy a gyerek és a szülő között elinduljon egy kommunikáció a pénzről.

Bővebben az applikációról a granitbank.hu/family oldalon olvashatunk!

Promóció