Közös ünneplésre invitálja közönségét a tízéves Átrium színház

2023. március 07.
Mérföldkőhöz érkezett az Átrium színház. A korábban moziként ismert épületben immáron színházként és szellemi műhelyként ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. A kerek születésnap nem jöhetett volna létre, ha az eddigi legkritikusabb időszakában a művészi szabadság mellett elkötelezett közönség nem áll támogatólag a színház mellé.
Közös ünneplésre invitálja közönségét a tízéves Átrium színház

Egy hely a főváros szívében, a Margit körúton, ahol a nézők szabadon viszonyulhatnak a színpadon látottakhoz, ahol nézetek kötetlenül ütközhetnek és ahol nem feltétel az egyetértés – az Átrium szellemiségét sokan támogatták már közvetlenül és közvetetten is az elmúlt időszakban, a jubileumi évadban őket is közös ünneplésre invitálja az intézmény.

A nézők, ahogy már megszokhatták, márciusban is a színház határait feszegető, provokáló és közhelyek helyett alapvető kérdéseket boncolgató produkciókat láthatnak, hiszen műsorra kerül a repertoár szinte valamennyi előadásával együtt Urbán András két rendezése is.

A vajdasági magyar rendező a határon túli magyar színházművészet egyik legkülönlegesebb alkotója, az általa eddig vezetett szabadkai társulat, a Kosztolányi Dezső Színház a régió egyik legizgalmasabb színházi nyelvét fejlesztette ki. Budapesten a Mefisztó volt az első önálló nagyszínpadi bemutatója, amely március 16-án huszonötödik alkalommal lesz látható az Átrium színpadán. Klaus Mann regényének adaptációja a harmincas évek kabaréinak világát a jelennel ötvöző produkció, élő zenével és eredeti dalokkal, egyfajta „Mephisto-kabaréként” meséli el a történetet. A darabban, amelynek az eredeti regény csupán a keretét biztosítja, öt nő és egy férfi (Hartai Petra, Huzella Júlia, Nagyabonyi Emese, Péterfy Bori, Tornyi Ildikó és Alföldi Róbert) váltogatja szerepeit: hol az eredeti történet szereplőinek bőrébe bújva válnak árulókká vagy épp megalkuvókká, hol pedig saját magukat, vagy saját maguk egy alternatív változatát alakítják szabadon.

Urbán András színháza nem áll távol az Átrium szellemiségétől: nem ismer tabut a közönség mindennapjait meghatározó témákkal kapcsolatban, társadalomkritikus és szókimondó. A közélet mai napig vitát generáló és meghatározó kérdéséről, Trianon traumájáról szóló darabja is meglepő, felforgató és fekete humorú. A trianoni csata című előadást három anyaországi és öt határon túli színész játéka teszi izgalmassá, akik a történelmi események bemutatása helyett saját, személyes tapasztalataik tükrében közelítenek a nemzeti identitás, a haza, a magyarság, a nacionalizmus dilemmájához. A produkció arra vállalkozik, hogy megvizsgálja: miképp hatnak a történelmi események korunkra és mindennapjainkra.

Tízéves fennállását ünnepelve idén minden eddiginél több programmal várja nézőit az Átrium színház. A jubileumi évadban színházi kulisszajárásokkal is színesíti programkínálatát, amelyen a résztvevők a színház munkatársának vezetésével járják be az épületet, a pincétől a galériáig: megismerkedhetnek a színház működésével, a háttérben zajló folyamatokkal, a színpad mögötti és feletti világgal. Az ugyancsak a jubileumhoz kapcsolódó tárlatvezetésen a színház elmúlt tíz évének képei mögötti történetekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Fotó: Lakatos Péter

Promóció