Táncvarázs a Margitszigeten

2023. június 27.
Idén nyáron is rendkívül színes programot állított össze a Margitszigeti Szabadtéri Színház - a szimfonikus illetve könnyűzenei koncertek, opera és musical előadások mellett természetesen a tánc is főszerepet kap. Július 13-án egy Rómeó és Júlia balettelőadással, míg július 22-én a Tango with the Stars című táncshow-val várják a nézőket. A következőkben a két előadás egy-egy táncosával beszélgettünk.
Táncvarázs a Margitszigeten

Darai Tamás, balettművész

Balettművészként 12 éve van a pályán, de profi táncosként tavaly nyáron lépett fel először Magyarországon – éppen a Margitszigeti Szabadtéri Színház színpadán. A diploma után külföldön kezdett dolgozni, táncolt többek között Zágrábban, Augsburgban, Frankfurtban, és a társulatokkal turnézva bejárta a világot. Két évvel ezelőtt végül hazaköltözött és szabadúszóként indult el a saját útján. Darai Tamás jelenleg a Maribori Balett vendégszólistája, és a társulattal együtt idén nyáron ő is visszatér a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra: július 13-án, a Valentina Turcu által koreografált Rómeó és Júlia balettelőadásban, Rómeó szerepében láthatja a közönség.

Táncvarász a Margitszigeten

Fotó: Alan Kavcic

Profi táncosként tavaly táncoltál először magyar közönség előtt, szintén a Maribor Balett előadásában a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Milyen érzés volt egy ilyen helyen fellépni?

Nagyon jó. Gyönyörű a színpad, gyönyörű a színház, az egésznek az atmoszférája nagyon tetszett, és egy nagyon jó élmény volt. Bán Teodórával is megismerkedtem, aki egy igazi példakép a számomra, de az is nagyon jó volt, hogy el tudott jönni a családom, korábbi mestereim, régi tanáraim. Nagyon vágytam már rá, hogy Magyarországon is fellépjek egyszer, a Maribor Balettel pedig azóta is folytatjuk az együttműködést. 

Idén júliusban egy újabb együttműködés keretében adjátok elő a Rómeó és Júliát, téged pedig Rómeó szerepében láthat majd a közönség. Mit jelent számodra ez a szerep?

Ezzel egy olyan álmom válik valóra, amire nagyjából 11 éves korom óta vágytam. Gyakorlatilag az Operában nőttem fel és néztem Seregi László Rómeó és Júliáját, amit azóta is imádok. Néhány éve Augsburgban lett volna egy lehetőségem eltáncolni Rómeót, de végül az nem jött össze. Akkor azt gondoltam, hogy Rómeónak annyi, az életben nem fogom eltáncolni. Frankfurtban egy kortárs társulathoz mentem, ott nem is lett volna rá lehetőség, utána hazajöttem és egy évig nem táncoltam, csak a telkemen dolgoztam. Ott már végképp biztos voltam benne, hogy ennek az álomnak lőttek. Aztán mégiscsak megtalált ez a szerep, ami bebizonyította számomra, hogy ha türelmesek vagyunk, az álmok egyszer teljesülhetnek. Tehát ez egy óriási megtiszteltetés és egyben nagyon nagy kihívás is.

Táncvarázs a Margitszigeten

Részlet a Rómeó és Júlia előadásból

Mi a legnagyobb kihívás számodra Rómeó szerepében?

Rómeó megtapasztalja az élet minden nagy dolgát, a szerelemtől kezdve a gyilkosságon át a halálig, szóval érzelmileg elég nagy ívet kell bejárni az előadás alatt. De ezt én kifejezetten szeretem, és hiányzott is Frankfurtban az a fajta drámaiság, hogy szerelmesek legyünk a színpadon, hogy meghaljunk… Számomra ez a tökéletes szerep, amiben úgy érzem, teljesen kiélhetem magam, és valamilyen szinten önmagam is tudok közben lenni. Ami Rómeóban megvan, az bennem is megvan, és magamból is elő tudom hívni. Ezt a darabot január-februárban már előadtuk Mariborban, és egészen álomszerű volt, talán életem egyik legkedvesebb szerepe lett, amit valaha táncoltam. A partnernőm, Catarina de Meneses is remek benne, nagyon jó vele dolgozni, Valentina Turcu koreográfiája pedig csodás. Nagy sikere volt Mariborban a januári előadásoknak, szóval már nagyon várom az ittenit. Izgulok, de bízom benne, hogy jó lesz.

Elkezdődtek már a próbák?

A maribori társulat már próbál Mariborban, én pedig itt Magyarországon egyedül. Július 2-án vasárnap lesz a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős hallgatóinak Vizsgakoncertje az Operában, amiben a harmadik és egyben kortárs felvonásnak vagyok a betanító mestere, és ha az megvan, 3-án megyek Mariborba. Így egy kicsivel több, mint egy hetem lesz a partnernőmmel, valamint a társulattal újra összeszokni. De mivel nemrég adtuk elő a szezonban, biztosan nem lesz semmi probléma. 

Milyen koreográfiára, milyen előadásra készüljenek a nézők?

Rómeó és Júlia történetét mindenki ismerni, amit Valentina Turcu neoklasszikus szofisztikált mozgásvilággal és minimalisztikus díszletekkel fog megjeleníteni. Ez azt jelenti, hogy nagy kőoszlopok állnak majd a színpadon, amiket a táncosok fognak tolni és azzal változik a szín, illetve az egész színpadkép. Valentina nagyon jól és nagyon tömören meséli el a sztorit – a könyvben is talán egy hét leforgása alatt történik minden, és ő is kicsit összetömörítette a történetet. Így egy ütős, színes, sokszereplős, a többi koreográfiához képest rövidebb előadásunk lesz, Prokofjev zseniális zenéjével.

Hegyes Berci, versenytáncos

Hegyes Berci alig volt 10 éves, amikor beleszeretett a táncba, és a tehetségére rögtön felfigyeltek. Noha élete legelső versenyén csak a 32. helyezést érte el, az eredmény nem vette el a kedvét – következő évben táncpartnerével ismét versenybe szálltak, és ekkor már több kategóriában is sikerült győzelmet aratniuk. Innentől pedig nem volt megállás: versenytáncos pályája során 24-szer nyerte el a Magyar Bajnoki címet. Bár 2020-ban végleg búcsút intett a profi versenyzői karrierjének, a táncról azóta sem mondott le. A tanítás mellett az elmúlt években egy új és izgalmas terepen is megmérettette magát: a TV2 felkérésére háromszor is szerepelt a Dancing with the Stars című táncos tévéműsorban, amelynek három évadából kettőt sztárpartnereivel együtt meg is nyert. 

A műsorból megismert profi táncosokkal egyetemben Hegyes Bercit is láthatja majd a közönség július 22-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpad nagyszabású produkciójában, Astor Piazzolla argentin zeneszerző szimfonikus tánc-showjában, a Tango with the Stars című előadásban. 

Táncvarázs a Margitszigeten

Fotó: Nánási Pál

Ez lesz az első alkalom, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon táncolhatsz. Milyen érzés volt, amikor felkértek az előadásra?

Egyetlen színházban sem léptem még fel eddig táncosként, sosem szerepeltem ilyen nagyszabású színpadi műben, ezért hát régi vágyam volt, hogy egyszer nagyközönség előtt is megmutathassam magam. Húsz évig versenyző voltam, mindig az eredményességre, a sikerre koncentráltunk, de szeretném most már kipróbálni magam egy olyan közegben is, ahol a többi párossal nem versengünk egymás ellen, hanem egy közös produkciót hozunk létre, és együtt adunk át valamit a nézőknek. Vágytam már egy ilyen lehetőségre, és nagyon örültem neki, hogy bekerülhettem ebbe az előadásba. 

Akkor ez egy merőben új élmény lesz a számodra – izgulsz miatta?

Egyáltalán nem izgulok, inkább izgatottan várom. És az, hogy egyből egy szabadtéri színházban debütálhatok, még jobban arra sarkall, hogy egy nagyon-nagyon jó show-t állítsunk a színpadra.

Az előadás címe Tango with the Stars, tehát sejthető, hogy tangót fogtok táncolni.

Igen, de több érdekessége is lesz az előadásnak. Az egyik, hogy élő zenére fogunk táncolni, az Óbudai Danubia Zenekar játszik majd nekünk, a másik pedig, hogy autentikus argentin tangót fogunk előadni. Tudni kell, hogy a versenyeken mi mindig csak európai tangót táncoltunk. Nyilván van kapcsolat a kettő között, de például a stílusjegyeiben, a tánctartásában, a zene tempójában nagy különbségek vannak. Az argentin tangó egy sokkal tüzesebb, érzékibb, kifejezőbb tánc, minőségben teljesen más, mint amit a versenyeken táncolunk. De természetesen nem kizárólag argentin tangót fognak látni a nézők, hanem vegyítjük olyan show- és akrobatikus elemekkel, amiket például a tévéműsorban láthattak. És nemcsak egy páros fog táncolni a színpadon, hanem többen egyszerre. 

Táncvarázs a Margitszigeten

A Tango with the Stars csapata

Mi jelenti a legnagyobb kihívást számodra ebben az előadásban?

Élőzenére még nem próbáltunk, és nem is lesz rá sok lehetőségünk, szóval nagyon kíváncsiak vagyunk, milyen lesz majd élesben. Nyilván ez csak megbeszélés kérdése, de izgulunk, nehogy másabb legyen majd a tempó, a zene hajlítása, vagy a hangsúlyok, és hogy a koreográfiánk tökéletesen passzoljon. És amit az előbb említettem, az argentin tangó stíluselemei is kihívást jelentenek. Tánc közben akarva-akaratlanul előjön a versenyzői múlt, még belénk kell, hogy ivódjanak az argentin tangó mozdulatai.

Szerinted miért érdemes megnézni a július 22-i előadást?

Nem szeretnék sokat elárulni, de azt meg kell súgjam, hogy lesz egy meglepetésünk, amit mindenki imádni fog. Nem beszélhetek róla sokat, de szerepelni fog a műsorban egy sztárvendég is, akit az egész ország ismer, és szerintünk a közönség meg fog őrülni érte. De egyébként is olyan különleges show-t fogunk a színpadra állítani, amihez foghatót szerintem a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon még nem láttak. A csapatunk már nagyon várja az előadást, engem már attól kiráz a hideg, ha belegondolok, hogy egy ilyen nagyszabású zenekar fog játszani nekünk. Nagyon látványos show lesz, és nem csak a nézők számára, hanem számunkra is különleges élmény lesz ez az este.

Fotók az előadásokból: Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Promóció