Palackpara – vigyázzunk a Tiszára

2023. augusztus 04.
Újrahasznosítható palackok és tégelyek, újrahasznosított műanyagból – mit tehet még egy kozmetikai márka a műanyagszennyezés ellen?

Műanyag flakonok és PET-palackok vesznek körül bennünket a hétköznapokban. A legtöbben igyekszünk a lehető legkevesebbet használni ebből, és ami hozzánk kerül, azt szelektíven gyűjteni és szelektív szeméttárolóba juttatni – ez az újrahasznosítás alapja. Hogy ezt megkönnyítsük, érdemes figyelni arra, hogy a háztartásunkba kerülő műanyag legyen újrahasznosítható és újrahasznosított. Erre nem csak a vizes és üdítő palackok, hanem a kozmetikai termékek esetén is lehet figyelmet fordítani.

A Garnier márka célja, hogy 2025-re a flakonjaik 100% újrahasznosított műanyagból készüljenek, ezzel 40 ezer tonna elsőfelhasználású műanyagot megspórolva. Szintén 2025-re a márka minden műanyagcsomagolása újrahasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható lesz. De nem csak így járul hozzá a márka a műanyagszennyezés csökkentéséhez: együttműködnek a magyarországi PET Kupa szervezettel a Tisza árterületének megtisztítása és a folyóvizek védelme érdekében.

Idén a Garnier csapatához csatlakozott Rózsa Ági, a Marie Claire szépségszerkesztője is, a XI. Tiszai PET Kupa keretében a PET Kalózokkal együtt hadat üzentek a PET-palackok és egyéb szennyeződések áradatának, amely évről évre elárasztja a Tiszát. Idén július 29-től augusztus 5-ig PET-hajós csapatok és jelentős kenus különítmény tisztítja a folyót és árterét Kiskörétől egészen Szolnokig.

Maga a rendezvény is fantasztikus élmény, elképesztő energiát tesznek a szervezők és az önkéntesek abba, hogy minél több szemetet gyűjtsenek össze a folyóról és a part menti sávokról. Nemcsak PET-palackokat (bár abból a legtöbbet), hanem üvegeket, gumiabroncsot, fa- és műanyag rekeszeket, zacskókat, de még akkumulátort is találtunk a munka során, és még korántsem láttunk mindent, amiről a szervezők meséltek.

Aki nem tud csatlakozni, az otthonról is támogathatja a munkát, ha Garnier terméket vásárol a DM üzletekben és online. A márka július 27. és augusztus 9. között minden eladott termék után 40 forintot adományoz a PET Kupa szervezetnek, amely 1 m2 árterület megtisztításához járul hozzá. Sok-sok zsák szemét került már az ártérről a hulladékgyűjtőbe (a PET Kupa sajtóközleménye szerint az évek során összesen 328 tonna hulladék), de rengeteg munka vár még a környezetvédelmi aktivistákra.

Fotó: Garnier