Proteom a bőrfiatalítás középpontjában

2023. szeptember 08.
A szépségipar szinte szomjazza a bőrfiatalítás frontján bevethető új, sokoldalú és hatékony összetevőket, tudományos felfedezéseket. A proteom jelentőségére csupán az utóbbi időben került nagy fókusz. Utánajártunk, miért is lehet a proteom a bőrfiatalítás kulcsa a jövőben, és meg sem álltunk a dermatológiai bőrápoló termékek zseniális új generációjáig, a proteom szérumokig.

A 21. század a csúcsra járatta a fiatalságkultuszt, a bőrápolási szektor innovációit. Elképesztő tudományos felfedezések születnek szinte naponta, amelyek között számos kutatás céljaként a bőrfiatalítást, a bőr öregedésének lassítását, mi több, akár megfordítását tűzték ki célul. A fiatalosabb megjelenés, az egykori egészséges, ránctalan textúra visszanyerése kapcsán sokat hallhatjuk az utóbbi években az olyan kulcsfontosságú biológiai rendszerek jelentőségét, mint a genom, melynek nyomában egyre nagyobb reflektorfény irányul a proteomra, és a proteom szérumokra is.

A bőr fiatalsága a proteomjában van kódolva

Egy évszázad alatt a várható élettartam megduplázódott. Bőrünk képes alkalmazkodni a megnövekedett élettartamhoz, mivel működését az evolúció során a természet milliárdnyi megpróbáltatása alakította. Most már ismerjük az öregedési folyamatok lassításának módját, hogy élhessünk a hosszabb idő által kínált lehetőségekkel. A bőr biológiai életkora nem követi a naptárat, vagyis, ha óvjuk és optimalizáljuk fehérjéink biológiai robusztusságát és ezáltal a sejtregeneráló rendszerünket, a bőr teljes ifjúkori működése fenntartható. Ebben a legújabb kutatások szerint nagy szerepe lehet a proteomnak, amely a sejtekben található fehérjék összességét jelenti. A bőrünk egészséges állapotának fenntartásához és a fiatalos megjelenéshez pedig nélkülözhetetlenek a fehérjék, így például a kollagén és az elasztin. A proteom a test második legfontosabb alkotóeleme a víz után, a sejt, illetve a szervezet teljes fehérjeállományát jelenti és a mértéke meghaladja a 20%-ot.

A genom ezzel szemben az örökletes információink teljes készletét tartalmazza, és szintén szerepet játszik a bőrünk öregedési folyamataiban. Bizonyos gének hajlamosíthatnak az öregedés jeleinek kialakulására, folyamatosan hordozzák az összes biológiai információt, vagyis azt, „ami történhet”. Ugyanakkor nem az összes génünk kerül kifejeződésre mindenkor és mindenhol a szervezetünkben. A gén a fehérjén keresztül fejeződik ki maradéktalanul (vagyis „ami ténylegesen megtörténik”).

A proteom ugyanakkor lényegében egy dinamikus entitás, amely folyamatosan alkalmazkodik a sejt és környezete szükségleteihez, ezért a bőr összes létfontosságú funkciójának kiindulópontja, változása pedig az öregedés elsődleges oka. Mindezek mentén a Bioderma bőrgyógyászati szakértelmének és az Institut Esthederm több mint 40 év alatt szerzett kozmetikai szaktudásának egyesítésével kifejlesztette az utóbbi évek egyik legizgalmasabb és egyben az egyik legígéretesebb biológiai irányát: a proteom védelmét a bőröregedéssel szemben.

Fókuszban a fehérjék

A bőr fiatalságának megőrzésében kulcsfontosságú feladatot ellátó fehérjék szerkezeti, illetve funkcionális szerepet töltenek be. Meghatározzák a bőr feszességét és tömörségét, de mindemellett biztosítják az olyan létfontosságú fiziológiai folyamatok megfelelő működését, mint a légzés, regenerálódás, kommunikáció és a felesleges sejtek eltávolítása. A kutatások alapján elmondhatjuk, hogy a proteomunk sértetlenségének hosszú távú védelme jelentősen lelassíthatja a bőrünk öregedésének folyamatát.

A bőrproteom változásának elsődleges oka a karbonilezésben rejlik. Az idő múlásával és a szélsőséges külső tényezők mellett a bőrproteom különböző változásokon megy keresztül. A legnagyobb kockázat pedig az oxidáció által okozott karbonilezés, a bőr funkcióját tartósan károsító, visszafordíthatatlan jelenség. A karbonilezett fehérjék sajnos elveszítik 3D-s szerkezetüket, miáltal nem képesek ellátni biológiai funkciójukat, ezért meg kell őket semmisíteni. A helyzetet bonyolítja, hogy az életkor előrehaladtával egyre nehezebb ezeket a fehérjéket eliminálni, amelyekből toxikus, úgynevezett „aggregátumok” képződnek. Ezek a fehérjeaggregátumok akadályozzák a sejtek fiziológiájának fenntartását és gyorsítják az öregedés folyamatát. Mindez pedig mit jelent a bőrünkre nézve és a bőr látványát tekintve? A fehérjékben bekövetkező visszafordíthatatlan folyamatok következménye a ráncok megjelenése, a fakó és egyenetlen arcszín, a csökkenő feszesség, illetve a bőrtömörség megváltozása. A karbonilezés hatására a szarurétegünkben a bőr vízmegtartó képessége csökken, ez pedig dehitratáltsághoz vezet. A bőr veszít tömörségéből, feszességéből és rugalmasságából.

Hatásos válasz – a bőrproteom védelme antioxidáns chaperon molekulákkal

Ennek a molekulatípusnak köszönhetően egyes mikroorganizmusok gyakorlatilag halhatatlanok, mivel a fehérjéik nem oxidálódnak. „Chaperon” (magyarul ’kísérő’) molekuláknak hívjuk őket, mivel fizikai pajzsként védik a fehérjék funkcionális struktúráját, jelentősen csökkentve a változásra való érzékenységüket. Ezek az erős antioxidánsok egyúttal biológiai pajzsot is képeznek, amely megvédi a fehérjéket a karbonilezéssel szemben. E kettős hatás olyan jelentős áttörés, amely felülmúlja az antioxidánsokra vonatkozó összes hagyományos megközelítést. – Isabelle Benoit, A NAOS Tudományos Bizottságának tagja

Célzott napi bőrápolás a bőr fehérjéinek

Ezekkel az áttörő felismerésekkel egyetemben a dermatológiai bőrápoló termékek új generációja is megszületett. A bőrproteom kezelésében betöltött úttörő szerepe révén az Institut Esthederm aktualizálta professzionális kezeléseinek választékát azáltal, hogy bőrápolási protokolljaiban az AGE PROTEOM szérum és az új proteodermális módszer központi szerepet kapott. A fókuszban a hosszú élettartamért, és a bőröregedés jeleinek csökkentésére kifejlesztett szérum áll, amely biomimetikusan hat a proteom minőségére, hogy tartósan megerősítse a bőr egészségét és fiatalságát.

A legszélsőségesebb ártó tényezőknek is ellenálló, csaknem halhatatlan élőlény felhasználásával kifejlesztve az AGE PROTEOM szérum megvédi és erősíti a bőr fehérjéit. Ennek köszönhetően a bőrproteom visszanyeri optimális működését és ezáltal pedig az öregedés jeleivel szembeni összes természetes mechanizmusát.

A napi szépségrutinunkba (reggel és este) nem csupán fiatalító ereje, de a sokoldalú, számos előnnyel bíró formulája és imádnivaló textúrája miatt is jó eséllyel bekerülhet. Finom, friss és hidratáló textúrát, élénkebb, egészséges arcszínt, mennyei, gyengéd illatot ígér, ráadásul minden korosztálynak, minden bőrtípushoz megfelel.

Promóció