Így segíthetnek a címkék, hogy ökotudatosan válassz!

2023. szeptember 11.
Mire figyelj, hogy kozmetikumok terén is fenntarthatóbb legyen minden választásod? A Garnier az átláthatóságra törekszik, így címkéin a környezeti és társadalmi hatásokat is megjeleníti.

Ahhoz, hogy eligazodj a címkék világában és valóban kíméletes kozmetikumokat válassz, amelyek a bolygóra is odafigyelnek, érdemes megismerned a Garnier címkézési rendszerét. A márka szakértői módon kiértékeli a termékei környezeti hatását, és A-tól E-ig pontozza őket, hogy segítsen kiválasztani azt, amelyik megfelel az értékrendünknek. Ez a kiértékelés olyan 14 környezeti tényezőt vesz figyelembe, mint például a szén-dioxid-kibocsátást, a vízfelhasználást és a biológiai sokféleséget és mindezt a termék életciklusának egésze alatt, az alapanyag kinyerésétől a gyártáson és szállításon át egészen a felhasználásig és az újrahasznosításig.

A Garnier Superfood testápoló avokádóolajjal biztosítja kellemes, friss és könnyű állagával az akár 48 órán át tartó intenzív hidratálását, emellett pedig környezeti hatására A jelzéssel értékelték, tehát a legjobb kategória egyik résztvevője. További információkat ITT tudhatsz meg a termékről!

A címkézési rendszert a Green Beauty kezdeményezés részeként fejlesztették ki, hogy teljes és átlátható módon, de világosan tájékoztasson minket a termékek környezeti és társadalmi hatásáról. A címkék már megtalálhatóak a Garnier hajápolási (samponok, balzsamok, hajpakolások/nem kiöblítendő termékek és olajok) és bőrápolási termékein is (mindennapos arcápolók, színezett és UV-védelemmel ellátott formulák, sminklemosók, arctisztítók, micellás vizek és tonikok).

Mit is jelent mindez?

Az, hogy egy termék milyen „Általános környezeti hatású” besorolást kap, annyit jelent, hogy minden környezeti tényezőt összesítenek és kiértékelnek. Ilyen például az összetevők és a csomagolás előállításának, a termék gyártásának, felhasználásának (beleértve a zuhanyozás vagy arctisztítás során felhasznált forró víz mennyiségét és a formula biológiai lebonthatóságát) is.

A címkézési rendszer minden terméket egy A-tól E-ig tartó skálán értékel, ahol az „A” besorolással ellátott termékeket a legjobbak a környezeti hatásuk szempontjából. A ponthatárok kidolgozásának érdekében a L’Oréal csoport több ezer terméke került kielemzésre, amelyek jól reprezentálják az üzletekben megvásárolható termékek sokféleségét, a pontszám pedig 14 környezeti tényezőt vesz figyelembe a beszerzéstől a gyártáson, a szállításon és felhasználáson át egészen az újrahasznosíthatóságig.

A kozmetikumoknál a termékek környezeti hatásának értékelésekor a szén-dioxid-lábnyom és a vízlábnyom a két fő hatástényező, amely az összhatás nagyjából kétharmadát teszi ki. Ha pedig mindez még nem lenne elég: a besorolásnál figyelnek a gyártás feltételeire, a csomagolásra és a termék társadalmi hozzájárulásának részleteire is, illetve, hogy a nyersanyagok fenntartható és szolidáris forrásból származnak-e.

Szén-dioxid-lábnyom

A termék életciklusa során, azaz az összetevők és a csomagolás gyártása, a termék gyártása, szállítása, felhasználása és csomagolásának hulladékkezelése során kibocsátott üvegházhatású gázok (CO2) mennyisége. Egy sampon szén-dioxid-kibocsátása átlagosan 70%-a a zuhanyzáskor használt víz felmelegítéséhez szükséges energiából származik.

Vízlábnyom

A termék életciklusa során felhasznált vízmennyiség, beleértve az összetevők és a csomagolás előállításához szükséges vizet, a termékek gyári előállításához szükséges vizet, a termék használata során (pl. zuhanyozáskor) elhasznált és a szennyvíz kezeléséhez szükséges vizet. Egy sampon vagy balzsam vízlábnyomának 60% -a a használati fázisból származik! 

Környezettudatos gyár

Olyan gyártóüzem, amely évről évre csökkenti az üvegházhatású gázok (CO2) kibocsátását, a vízfogyasztást és a hulladékképzést, és amely hozzájárul a helyi lakosság foglalkoztatáshoz – különösen a kiszolgáltatott gazdasági helyzetben lévőkéhez – és az alkalmazottai képzésének fejlesztéséhez. 2025-re a Garnier elkötelezte magát amellett, hogy 100%-ban megújuló energiát használ majd a gyáraiban.

FSC-tanúsítvánnyal rendelkező papír vagy karton

A termékek csomagolásában használt papír vagy karton kizárólag olyan erdőkből származik, amelyeket felelősségteljesen kezelnek, a biológiai sokféleséget védő módon, és amelyeket a Forest Stewardship Council (FSC) függetlenül tanúsít.

Újrahasznosított anyagok

Egyéb újrahasznosított anyagok felhasználásával előállított anyag. Jelenleg minden Garnier Bio termék flakonja újrahasznosított műanyagból készül*, emellett 2022 végére minden Botanic Therapy termék flakonja is újrahasznosított műanyagból fog készülni*. *Kivéve az adalékanyagok, színezékek és a kupak.

Újrahasznosítható

Azok az alkotórészek, amelyek egy különleges ipari eljárással összegyűjthetők és kezelhetők – ahol az infrastruktúra ezt lehetővé teszi – annak érdekében, hogy új anyag keletkezzen belőlük. 2025-re a Garnier minden műanyag csomagolása újrahasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható lesz.

Az egyesült nemzetek szervezetének (ENSZ) 4 munkaügyi alapelve

A Garnier termékek alkotórészeinek vagy összetevőinek minden közvetlen beszállítója elkötelezett az ENSZ munkaügyi normákra vonatkozó alapelveinek betartása mellett.
• A munkavállalók joga a szabad egyesülésre és a kollektív tárgyalásokra
• A kényszer vagy kötelező munka elutasítása
• A gyermekmunka elutasítása
• A munkavállalók közötti megkülönböztetések elutasítása

A társadalmi befogadás mellett elkötelezett beszállítók

Összetevőket és csomagolásokat beszállító cégek, akik munkalehetőséget és megélhetést biztosítanak a szociálisan és/vagy gazdaságilag kiszolgáltatott közösségekben élők számára. Ezek a beszállítók legalább egy szolidaritási projektet támogatnak.

Bővebb infót a címkézési rendszerről ITT találsz!

Promóció