Cikluszavarok típusai – melyik mit jelent? (x)

2024. január 01.
Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk saját testünk működésével és felismerjük, ha valami – például a menstruációs ciklusunk – megváltozik. Mi mindent jelezhet vajon, ha zavar támad a havivérzésben? Ennek jártunk utána.
Cikluszavarok típusai – melyik mit jelent?

A női test egy csodálatos és bonyolult rendszer, amely sokféle jelzést adhat az egészségi állapotunkról. Az egyik legfontosabb ilyen jelzés a menstruációs ciklus, amely a női hormonok és a reproduktív szervek összehangolt működését tükrözi. A menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik, de ez egyénenként változhat, és néhány napos eltérés még nem számít kórosnak. Ha azonban a menstruációs ciklusunkban zavar támad, azt jelezheti, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben, és érdemes utánajárni az okának. De mi is számít cikluszavarnak, és mit jelenthet?

Kimarad a menstruáció

Amenorrheának azt nevezzük, ha egy nő menstruációja három egymást követő hónapban elmarad. Ennek több oka is lehet, de az egyik leggyakoribb a terhesség. Ha tehát a menstruációnk kimarad, érdemes először egy terhességi tesztet végezni, vagy orvoshoz fordulni. Ha a terhesség kizárható, akkor más tényezők is okozhatják a menstruáció elmaradását, például:

  • A szoptatás, amely alatt a prolaktin hormon gátolja a peteérést.
  • A menopauza, amely a női termékenység végét jelenti.
  • Az intenzív, tartós stressz, amely befolyásolja az agyalapi mirigy működését.
  • A túlzott fogyás, alultápláltság, evészavarok, amelyek csökkentik az ösztrogénszintet.
  • A túlzott fizikai aktivitás, amely szintén lecsökkenti az ösztrogénszintet.
  • A hormonális egyensúly zavara, amely akadályozhatja a peteérés folyamatát.
  • Pajzsmirigybetegségek, amelyek befolyásolják a hormontermelést.
  • Petefészekciszták, amelyek zavarhatják a petefészek működését.
  • Méhnyálkahártya-betegségek, amelyek akadályozhatják a beágyazódást.
  • Gyulladásos betegségek, amelyek károsíthatják a reproduktív szerveket.
  • Gyógyszerek mellékhatásai, amelyek befolyásolhatják a hormonháztartást.

Túl rövid, vagy túl hosszú a ciklus

A menstruációs ciklus hossza normális esetben 21 és 35 nap között van, de ez egyénenként változhat. Ha a két menstruáció között eltelt idő ennél rövidebb (kevesebb, mint 21 nap), vagy hosszabb (35 napnál több), akkor beszélhetünk cikluszavarról.

A túl rövid vagy túl hosszú ciklus mögött gyakran a hormonális egyensúly zavara áll, amit több tényező is okozhat, például:

  • a tartós stressz,
  • gyógyszerszedés, például a hormonális fogamzásgátlók,
  • túlzott testmozgás, alultápláltság, súlyváltozás,
  • PCOS (policisztás ovárium szindróma).

A ciklus hosszát befolyásolhatja az évszak, a klíma, a táplálkozás, a szexuális aktivitás és a pszichés állapot is. A ciklus rendszertelensége nem feltétlenül jelent betegséget, de ha tartósan fennáll, vagy más tünetekkel is jár, érdemes orvoshoz fordulni.

Túl kevés, vagy túl nagy mennyiségű a vérzés

A menstruációs vérzés mennyisége is egyénenként változhat, de általában 30-80 ml között van. Ha a vérzés 30 milliliternél kevesebb, vagy több, mint 80 ml, az szintén cikluszavart jelez. A vérzés mennyiségének megváltozása mögött is többféle ok húzódhat:

  • a hormonális egyensúly hiánya, amely befolyásolja a méhnyálkahártya vastagságát,
  • petefészekciszták,
  • méhnyálkahártya-betegségek,
  • gyulladásos betegségek,
  • pajzsmirigybetegségek, amelyek befolyásolják a hormontermelést,
  • a tartós, vagy intenzív stressz,
  • a méh miómái, polipjai vagy rosszindulatú daganatai, amelyek felerősíthetik a vérzést,
  • véralvadási rendellenességek, amelyek csökkenthetik, de erősíthetik is a vérzést.

Darabos lesz a vérzés

A darabos menstruációs vérzés azt jelenti, hogy a menstruációs vérben kisebb-nagyobb vérrögök jelennek meg, amelyek a leváló méhnyálkahártya darabjai. Általában a vérzés első napjaiban fordul elő, amikor a vérzés erősebb. Ez az esetek többségében normális és ártalmatlan jelenség, de néhány esetben utalhat súlyosabb bajra is. A darabos menstruációs vérzés okai lehetnek:

Polip: A polip egy jóindulatú hámdaganat, amely a méhben nőhet, és akadályozhatja a vér kiürülését. A polip tünete lehet a rendszertelen ciklus, pecsételő vérzés, meddőség, erős és darabos menstruáció.

Daganat: Lehet jó- vagy rosszindulatú, és a méhben vagy a petefészekben is kialakulhat. A daganat tünete lehet a rendszertelen ciklus, pecsételő vérzés, meddőség, erős és darabos menstruáció, hasi feszülés, fogyás, gyengeség.

Fertőzés: A hüvelyben vagy a méhben alakulhat ki, és okozhat gyulladást, fekélyt vagy sérülést a reproduktív szerveken. A fertőzés tünete lehet a viszketés, égő érzés, bőséges, esetleg kellemetlen szagú hüvelyváladék, fájdalmas közösülés, erős és darabos menstruáció, láz, rosszullét.

Megváltozik a menstruációs vér színe

A menstruációs vér színe is változhat a ciklus során, általában a vér oxigéntartalmától függően. A friss, oxigéndús vér élénkpiros színű, a régebbi, oxigénhiányos vér sötétbarna vagy fekete színű. A vér színének a változása nem feltétlenül jelent problémát, de néhány esetben ez is utalhat betegségre. Nézzük, mit jelenthet a vér színe:

Élénkpiros vér: Ez a normális vér színe, amely a vérzés első napjaiban jellemző. Ám, ha a vérzés túl sokáig élénkpiros marad, az azt jelentheti, hogy nem tud megfelelően megalvadni, ami utalhat méh miómára, polipra vagy daganatra, vagy véralvadási rendellenességre.

Sötétbarna vagy fekete vér: A vér színe akkor ilyen, ha a vér hosszabb ideig a méhben marad, és oxidálódik. Általában a vérzés végén jellemző, amikor a vér mennyisége csökken. De ha a vérzés túl sokáig sötétbarna vagy fekete marad, annak hátterében a hormonális egyensúly hiánya, petefészek ciszta vagy gyulladás is állhat.

Rózsaszínű vér: Amennyiben a vér keveredik a hüvelyváladékkal, vagy a méhnyakváladékkal, rózsaszínű lesz. Általában a vérzés elején vagy végén jellemző, amikor a vér mennyisége már kevesebb. Szintén akkor jelent a rózsaszínű vér problémát, ha túl sokáig ilyen marad. Ez utalhat hormonális egyensúlyzavarra, petefészek cisztára vagy gyulladásos betegségre.

Narancssárga vagy vörösesbarna vér: Ha a vér fertőzött hüvelyváladékkal vagy a méhnyakváladékkal keveredik, a színe narancssárga vagy vörösesbarna lesz. Általában a vérzés bármely szakaszában jelentkezhet, és egyéb tünetekkel is jár, mint például viszketés, égő érzés, kellemetlen szag vagy fájdalom. Ezek a tünetek hüvelyi fertőzésre, méhnyakgyulladásra vagy nemi betegségre utalhatnak.

Nagyon fájdalmassá válik a vérzés

A menstruációs vérzés általában jár némi kellemetlenséggel, de a túl erős fájdalom, amely már a mindennapi tevékenységeket is akadályozza, a cikluszavar jele. A fájdalmas vérzés, vagyis a diszmenorrhea akkor fordul elő, ha a méh összehúzódásai túl erősek, vagy ha valami akadályozza a vér kiürülését. A diszmenorrheának két típusa van: elsődleges és másodlagos. Az elsődleges diszmenorrhea általában fiatal lányoknál fordul elő, és a méh összehúzódásait okozó prosztaglandin nevű anyag magas szintje áll a hátterében. A másodlagos diszmenorrhea valamilyen szervi betegség, például endometriózis, gyulladás vagy daganat következménye.

Köztes vérzés jelentkezik

Köztes vérzésnek, metrorrhagiának a két menstruáció közötti időszakban jelentkező vérzést nevezzük. A jelenség semmilyen esetben nem számít normálisnak, és arra utalhat, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. A köztes vérzésnek több oka is lehet, például:

  • a hormonális egyensúly zavara,
  • petefészekciszták,
  • méhnyálkahártya-betegségek,
  • gyulladások,
  • pajzsmirigybetegségek,
  • a tartós, vagy intenzív stressz,
  • fogamzásgátlók hatása,
  • a méh miómái, polipjai vagy egyéb daganatai,
  • a méhnyak eróziója vagy sérülése,
  • nemi betegségek, amelyek megfertőzhetik a reproduktív szerveket.

Fontos, hogy cikluszavar esetén mindig forduljunk orvoshoz, hogy kideríthessük, mi áll a probléma hátterében! A cikluszavar megelőzésében és enyhítésében olyan egyszerű életmódbeli változtatások is segíthetnek, mint a stressz csökkentése, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a pihentető alvás és az egészséges életmód. Továbbá a gyógynövények erejét is segítségül hívhatjuk.

Viszlát, cikluszavar és PMS! Helló, Premens!

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövényi összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Fotó: Getty Images

Promóció