Miért kell a nőknek jobban ügyelniük a vaspótlásra? (x)

2024. február 02.
A vas létfontosságú ásványi anyag, amelynek bevitelére a nőknek különösen oda kell figyelniük. Lássuk, hogyan változik a nők vasszükséglete a különböző életkorokban és élethelyzetekben.
Vaspótlás nők

A vas nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. A többi között szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében, az oxigén szállításában, az immunrendszer erősítésében és az energiaszint növelésében. A vas hiánya számos egészségi problémát okozhat – ilyen lehet például a krónikus fáradtság, a gyengeség, a fejfájás, a légszomj, a szívritmuszavarok, a hajhullás, a bőrszárazság, a körmök töredezése és a fertőzésekre való fogékonyság –, legsúlyosabb formája a vashiányos vérszegénység.

A nők különösen ki vannak téve a vashiány veszélyének, mivel több minden befolyásolja a vasbevitelüket és a vasigényüket. Lássuk, melyek ezek a tényezők, és miként lehet megelőzni vagy kezelni a nők vashiányát!

Menstruáció

A menstruáció során a nők nagyjából 30-40 ml vért veszítenek. Ez körülbelül 15-20 mg vasveszteséget jelent, amely az erősen, hosszan, gyakran menstruálóknál ennél magasabb is lehet. Ez jelentősen megterhelheti a vasraktáraikat, és ha nem pótolják megfelelően a hiányzó nyomelemet, könnyen vashiány alakulhat ki náluk. A menstruációval összefüggő vashiány megelőzéséhez vagy kezeléséhez fontos növelni a bevitt vas mennyiségét, különösen a vérzés előtti és alatti időszakban.

A vashiány megelőzése érdekében az egészséges, felnőtt nők számára ajánlott vasbevitel napi 18 mg, ám ez a mennyiség változhat a menstruációs ciklus függvényében. A vérzés előtti és alatti időszakban javasolt akár 25-30 mg-ra is növelni a vasbevitelt. Ha az étkezéssel nem lehet elegendő mennyiségű vasat biztosítani, akkor vaspótlásra is szükség lehet, de ezt mindig ajánlott biztonságos vaspótló gyógyszerrel végezni vagy orvossal konzultálni, mert a túlzott vasbevitel is káros lehet.

Különösen fontos a vaspótlás a már menstruáló, még fejlődésben lévő tinédzsereknek, hiszen az ő szervezetük vasszükséglete nemcsak a fokozott vasvesztés, de a fizikális és mentális fejlődéshez szükséges megnövekedett vasigény miatt is magasabb.

Fogyókúra, vegetáriánus, vegán étrend és sportolás

Az életmód is hatással van a vasszükségletre – a fogyókúrázás, a vegetáriánus, illetve vegán étrend követése, valamint a rendszeres sport egyaránt megnöveli a nők vasigényét. A drasztikus fogyókúra azzal is együtt járhat, hogy a nők ilyenkor lényegesen kevesebb vasat visznek be a szervezetükbe. A vegetáriánus és a vegán étrendet követőknél az okozza a problémát, hogy nem fogyasztanak a szervezet számára legjobban hasznosítható, úgynevezett hemvasat tartalmazó, állati eredetű táplálékot. Természetesen a növények is tartalmaznak vasat, a bennük lévő nemhemvas azonban kevésbé jól szívódik fel. Jó tudni azt is, hogy a növényi ételek között vannak olyanok, amelyek gátolják a vas felszívódását, míg a C-vitamin segíti azt. A rendszeresen sportoló nőknek még több vasra van szükségük, mivel több vasat veszítenek az izzadással, ráadásul megnövekszik az izmok oxigénigénye is.

Az életmódból fakadó vashiány megelőzése érdekében szintén érdemes növelni a vasbevitelt, szükség esetén pedig a pótlásáról is gondoskodni kell. Természetesen ügyelni kell arra is, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek elősegítik a táplálékvas és a vaspótlók felszívódását.

Terhesség és szoptatás

A terhesség, majd később a szülés és a szoptatás ismét csak olyan élethelyzetek, amelyek jelentősen növelik a nők vasigényét. A terhesség során a nőknek nemcsak maguk számára kell elegendő vasat biztosítaniuk, hanem a magzat és a méhlepény számára is. A vashiány ugyanis a magzat fejlődését és a szülés kimenetelét is befolyásolhatja – a vashiány szövődményei közé tartozik a koraszülés, az alacsony születési súly, a magzati növekedési retardáció, a méhen belüli elhalás, a szülés utáni vérzés, a depresszió, a szoptatási nehézségek és a gyermekkori fejlődési zavarok.

A terhesség alatti vashiány megelőzésére vagy kezelésére a nőknek jelentősen növelniük kell a vasbevitelüket, különösen a második és a harmadik trimeszterben. A vashiány megelőzése érdekében az ajánlott vasbevitel a terhes nőknek napi 27 mg, ami kb. 50%-kal több, mint a nem terhes nőknek. Ez a mennyiség csupán táplálékvas-bevitellel nem biztosítható, ezért mindenképpen hatékony és biztonságos vaspótlásra van szükség.

A szoptatás során kialakult vashiány mind a baba, mind a mama egészségére kihat: csökkenhet a tejtermelés, de fejlődési elmaradás, viselkedési zavarok és kognitív károsodás is kialakulhat a kicsinél.

Menopauza

A klimax a nők életének az a szakasza, amikor a petefészkek hormontermelése lecsökken, a menstruáció előbb rendszertelenné válik, majd végleg megszűnik. A menopauza (a menstruáció végleges elmaradása) átlagosan 51 éves korban következik be, de ez egyéntől függően változhat.

A menopauza ugyancsak hatással van a nők vasbevitelére és vasigényére is. Mivel nincs többé menstruációjuk, ezért a nők ilyenkor már kevesebb vasat veszítenek, és kevesebb vasra is van szükségük. A vashiány megelőzéséhez a változókorba lépő nők számára ajánlott vasbevitel napi 8 mg-ra csökken, ami azonos a férfiak napi vasszükségletével. Bár kevesebb vasra van szükségük, fontos, hogy a nők ebben az időszakban is odafigyeljenek a vasszintjük rendben tartására, hiszen köztudott, hogy a kognitív funkciók (koncentrálás, rövid távú memória) romlása összefüggésben van a vashiánnyal. Emellett az általános egészségi állapotot is befolyásolja a szervezet vasszintje, és a tartós vashiány kimerültséghez, enerváltsághoz, csökkent mentális és fizikai erőnléthez vezethet. Az ezekből eredő elesés, csonttörés pedig egyenesen végzetes lehet az idősebbeknél.

Kezeld a vashiányt!

Vény nélkül kapható 100 mg vas(III)-komplex tartalmú gyógyszer

Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!

A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer „más vas”, mint a többi:

  • kényelmes, bármikor, étkezéskor is bevehető,
  • biztonságos, mert felszívódása szabályozott,
  • kíméletes, mert más típusú vaspótlóhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést.

A magas elemivas-tartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládéízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fotó: Getty Images

Promóció