Ismerjük fel a vashiányt – ezek a laborértékek mutatják meg, mekkora a baj (x)

2024. február 08.
Lassan alakul ki és nehéz felismerni – a legrettegettebb betegségek mellett ez az állítás a vashiányra is igaz. Mutatjuk, mely laborparaméterek utalnak vashiányra, és honnan tudhatjuk, mennyire súlyos az állapotunk.

Több mint egymilliárd ember szenved vashiányos vérszegénységben. Ez a legtöbb esetben megelőzhető lenne, ha időben felismernénk és kezelnénk annak előzményét, a vashiányt. Ehhez viszont észre kellene vennünk a szervezetünk segélykérő jeleit, amelyekkel arra akarja felhívni a figyelmet, hogy több vasra van szükségünk. A fejfájás, a kimerültség, a hajhullás, körömtöredezés vagy a különös dolgok kívánása egyaránt utalhat arra, hogy kimerülőben vannak a vaskészleteink.

Ezért kell odafigyelnünk a vasszintünkre

Összesen mintegy 3-4 gramm található belőle a felnőttek szervezetében, mégis elengedhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez, testi és mentális egészségünk megőrzéséhez. Ahogy más fontos tápanyagot (például a C-vitamint), úgy a vasat sem tudja a szervezet előállítani, csak raktározni, így kívülről, a táplálékkal kell azt bevinnünk. Ha nincsenek feltöltve a vasraktáraink, az a hiány mértékétől függően különböző panaszokat okozhat.

Változatosak lehetnek a tünetek

A fokozatosan megjelenő tünetek mögött sok esetben nehéz felismerni a vashiányt. Előfordulhat, hogy egyáltalán nem, vagy csak későn ébred fel bennünk a gyanú, hogy a kimerültség, a sápadtság nem átmeneti, a hajhullást nem az évszakváltás okozza, és nem azért fulladunk ki lépcsőzéskor, mert nem vagyunk eléggé edzettek. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy a tüneteink vashiányra utalhatnak-e, az itt elérhető tünetellenőrző segíthet eligazodni. Ha vashiányra gyanakszunk, mindenképpen keressük fel az orvosunkat! A vashiány megléte egyszerű laborvizsgálattal igazolható.

Ezekre a laborparaméterekre figyeljünk:

Ferritin. A vas raktározásában részt vevő fehérje szintje a szervezet vasraktárainak telítettségére utal. Mivel kezdetben a hemoglobinszint nem csökken kórosan, a ferritinszint alkalmas a vashiány legkorábbi kimutatására. Nőknél 4, férfiaknál 16 mg/l alatti ferritinszint jelezhet enyhe vashiányt, amelynek kezelésére napi 50-100 mg elemi vas bevitelére is szükség lehet. Testi tünetként tartós fáradtság jelentkezhet.

Hemoglobin. Az oxigén a vér vörös színét adó hemoglobinoz kapcsolódva jut el a vérkeringéssel a tüdőktől a szövetekig. A vörösvértestekben található fehérje alapvető alkotóeleme a vas, így szintjének csökkenése kifejezett vashiányra utal. Ilyenkor ugyanis a vasraktárak már kimerülőben vannak. Nőknél 120, férfiaknál 135 g/l alatti hemoglobinérték utal kifejezett vashiányra. Ebben az esetben szintén napi 50-100 mg vas bevitele válhat szükségessé. Kifejezett vashiánynál a fáradtság mellett más tünetek is megjelennek: előfordulhat hajhullás, körömtöredezés, sápadtság.

Vörösvértest. A vér a csontvelőben képződő vörösvértestek segítségével képes az oxigén szállítására. Az alacsony vörösvértestszám súlyos vashiányt jelez. Ilyenkor már csökken az oxigénszállító kapacitás, ami oxigénhiányos állapot kialakulásához vezethet. Ha nem kezdjük el időben a hiányzó vas pótlását, eljuthatunk a vashiány súlyos formájához, a vashiányos anémiához. Már a vörösvértest (vvt) szám is csökken, nőknél 4,2, férfiaknál 4,7 T/l alá. Fáradtság, fejfájás, légszomj, gyakori megbetegedés kísérheti az állapotot. 100-tól akár napi 300 mg vas bevitelére, súlyosabb esetben vénás vaspótlásra is szükség lehet.

Maltofer rágótabletta: vashiány megelőzésére és kezelésére

Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Az állandó, ólmos fáradtság, fejfájás, kimerültség, hajhullás, körömtöredezés, illetve a heves szívdobogás, a légszomj, a sápadtság mind-mind jelezhetnek vashiányt. Tüneteket mutató vashiánynál már nem elég, ha vasban gazdagabban táplálkozunk, mindenképpen gyógyszeres vaspótlásra van szükség. A vashiány lassan alakul ki, ezért a vasraktárak feltöltése is hosszabb folyamat, amelyhez mindenképpen magas elemivas-tartalmú vaspótló gyógyszerre lesz szükségünk. Olyan készítményt válasszunk, amely biztonságos és hatásos, és a szedése kevesebb kényelmetlenséggel jár! A Maltofer rágótabletta hazánk vezető, recept nélkül kapható vaspótló gyógyszere* vashiány megelőzésére, kezelésére.

A Maltofer rágótabletta 100 mg elemi vasat tartalmaz, étkezéssel együtt is bevehető, mert nem lép reakcióba a leggyakoribb étel- és italösszetevőkkel, C-vitamin nélkül is jól hasznosul. A kellemes, csokoládéízű tablettából szabályozottan szívódik fel a vas, és a vashiány mértékétől függően tölti fel a vasraktárakat, a felesleg pedig kiürül. Szedése ritkábban okoz gyomor- és bélpanaszokat, mint más típusú vaspótlók.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2023. január – december időszakban.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció