Megittam a levét annak, hogy nem ittam eleget (x)

2024. február 09.
Már most látom: nem 2024 lesz a kedvenc évem. A horoszkópom is figyelmeztetett, hogy az év elején muszáj lenne többet foglalkoznom az egészségemmel, és lassítani, ha nem akarok megbetegedni. Ha azt is leírják, hogy a stresszelésből és az öngondoskodás elhanyagolásából hólyaghurut is lehet, akkor biztosan komolyabban veszem az intelmeket.

Januárban lettem 38 éves. Eleinte nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a nagykorúságom huszadik évfordulójának, de néhány hónapja úgy érzem, mintha az élet keményebben tesztelné a józan, felnőtt ítélőképességemet.

Egyrészt a munkahelyemen felmondási hullám tört ki, és három ember teendői szakadtak rám a sajátjaim mellett. Sokat kellett túlóráznom, és még a munkaidő vége után is azon őrlődtem, hogyan fogom megoldani a kialakult helyzetet. Bár tudom, hogy a munkahelyi gondokat legfeljebb csak az otthonom küszöbéig szabad cipelni, én nem voltam képes letenni a feladatokat. Így viszont nem tudtam sem a férjemre, sem a gyerekeimre úgy odafigyelni, ahogyan nekik arra igényük lett volna. Egyrészt úgy éreztem, nem vagyok elég jó társ és szülő, másrészt nehezteltem rájuk, hogy nem támogatnak eléggé ebben a nehéz időszakban. Ezek miatt jóval többet veszekedtünk egymással, mint általában.

Szomjaztam, nem csak képletesen

A mindennapi stressz elkezdte felemészteni a lelki tartalékaimat, és a testi egészségemet is megviselte. Szomjaztam a pihenést és a békét, de úgy éreztem, nem engedhetem meg magamnak, hogy lazítsak. Volt, hogy csak a munkaidő végén vettem észre, hogy aznap nem ettem egy falatot sem, a kávémon kívül egy csepp folyadékot sem ittam, és mosdóban sem voltam kint, annyira sok minden égett a körmömre. Utólag nem is csodálom, hogy rossz vége lett a dolognak.

Tudnom kellett volna, hogy gond lehet az őrült hajtásból

Egyik péntek este megfájdult a hasam, és rettenetesen kellett pisilnem. Kimentem a fürdőszobába, de alig jött valami, és azt a keveset is szúró, égő érzés kísérte. „Jaj, ne, ez biztos felfázás” – jutott az eszembe. Nem is lepett meg a dolog: sok cikket olvastam arról, hogy a stressz és az elégtelen folyadékbevitel egyaránt növelhetik a hólyaghurut kialakulásának kockázatát. A stressz ugyanis gyengíti az immunrendszer működését, így a szervezet kevésbé lesz képes védekezni a kórokozók ellen. A felfázást többnyire az E. coli nevű bélbaktériumok okozzák, amelyek a húgyhólyagban található nedves, meleg közegben könnyen elszaporodnak – és sajnos nagyon elkényeztettem őket azzal, hogy alig ittam, és emiatt ritkán mentem pisilni. Lám, kész is volt a baj.

Segíts, medveszőlőlevél!

Tudtam, hogy gyorsan kell cselekednem, ha nem szeretném, hogy komolyabb probléma legyen a dologból, és hétfőn beteget kelljen jelentenem. Nem engedhettem meg magamnak egy nap kiesést sem. A gyorsaság azért is fontos, mert a fertőzés első 48 órájában sok esetben még gyógynövényekkel is kezelhető a felfázás. Szerencsére volt is otthon egy doboz Urzinol tabletta, amely vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer, és medveszőlőlevél-kivonatot tartalmaz. A medveszőlőlevél az egyik legismertebb húgyúti fertőtlenítő gyógynövény, amelynek igazolt antibakteriális hatása van többféle húgyúti fertőzést okozó kórokozóval szemben, és néhány nap alatt csökkenti a gyakori vizelési ingert és a csípő, égő érzést.

Megtanultam „felkapni a vizet”

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Elkezdtem szedni az Urzinolt, és sok vizet ittam, hogy minél hamarabb kiürüljenek a hólyagomból a kórokozók. Szerencsére az Urzinol most kihúzott a pácból, de nincs mese: muszáj lesz jobban odafigyelnem magamra, ha nem akarom magamat és a kapcsolataimat is tönkretenni. Úgy döntöttem, hogy mindig megiszom egy pohár vizet, amikor feszültnek érzem magam – ezzel a figyelmemet is elterelem, és a hólyagom egészségéért is teszek. Ráadásul így talán otthon ritkábban fogom felkapni a vizet egy-egy keményebb nap után.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció