A hüvelyfertőzés gyógyszerszedés utóhatása is lehet (x)

2024. március 05.
Bevallom, így harminc fölött is van még mindig két mumusom: a nőgyógyász és a fogorvos. Pedig a rendszeres kontrollokat nem jó halogatni, és csak akkor felkeresni a szakembert, ha már tüneteink vannak. Ezért legutóbb, amikor fogorvosi beavatkozásra volt szükségem, már tudatosan tettem azért, hogy ne kelljen az antibiotikumszedés után kialakuló bakteriális vaginózis miatt a nőgyógyász segítségét is kérnem.
huvelyfertozes

A fogfájás olyan, mint a szerelem. A semmiből jön, nem tűr ellentmondást, az ember nem tud enni, aludni, másra gondolni, mint erre a sürgető állapotra. Nos, egy szép késő februári szombat éjjelen (mert sem a szerelem, sem a fogfájás nem tiszteli a hivatali időt) rettenetesen fájni kezdett az egyik őrlőfogam. Sajnos nyilvánvaló volt, hogy ez nem fog elmúlni magától, így a lehető leghamarabbra kértem időpontot a fogorvosomtól.

Kezelési terv, intim kihatással

Az orvosom klassz szakember, a röntgenkép alapján a fogmegtartó kezelés mellett döntött, de ahhoz először is meg kellett szüntetni a gyulladást. Ehhez erős antibiotikumot kellett szednem néhány napig, hogy elvégezhesse a gyökérkezelést. Amikor elmondta a kezelési tervet, és odaadta a receptet, átfutott a fejemen, hogy a legutóbbi antibiotikumkúra után a nőgyógyásznál kötöttem ki bakteriális hüvelyfertőzéssel, és jó ideig lőttek a szerelemnek. Az antibiotikumok ugyanis a szervezetben hasznos funkciót betöltő baktériumflórát is károsítják, egyebek között a hüvely pH-egyensúlyáért felelős tejsavtermelő baktériumokat is elpusztítják. Védő baktériumok híján, a lúgosabbá váló közegben pedig könnyebben szaporodnak el a hüvelyben a kórokozók, és alakul ki bakteriális hüvelyfertőzés, más néven bakteriális vaginózis (BV).

Fogfájás, BV, felfázás – végtelen történet?

Sajnos nemcsak a fogfájást, hanem az utóbbi problémát is jól ismertem, többször is jártam vele nőgyógyásznál. Jellegzetes tünete a bőséges, szürkésfehér, halszagú hüvelyfolyás, ami nagyon zavaró a mindennapokban, ráadásul kezelés nélkül felszálló fertőzésként további problémákat okozhat. A hüvelybemenet és a húgycsőnyílás közelsége miatt például könnyen lehet belőle hólyaghurut, azaz felfázás, ami legalább annyira kínzó állapot, mint a fogfájás. Jobb ennek elejét venni, gondoltam, és belevetettem magam a téma internetes szakirodalmába, hátha legalább az egyik rettegett rendelőt elkerülhetem.

Vitagyn C: a saját flórám egészségéért

vitagyn

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Kiderült, hogy a felborult hüvelyflóra helyreállítására több lehetőség is van. Nekem ezek közül a saját tejsavbaktériumaim megerősítése volt a legszimpatikusabb verzió, ezért a patikában az antibiotikum mellé vettem egy doboz vény nélkül kapható Vitagyn C hüvelykrémet is. A Vitagyn C tejsav- és aszkorbinsav-tartalma révén helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ami gátolja a kórokozók szaporodását. Emellett a tejsavbaktériumokat is táplálja: prebiotikumot tartalmaz, ami elősegíti a hüvelyben élő Lactobacillusok növekedését. Mind a bakteriális vaginózis kezelésének, mind megelőzésének kiegészítésére alkalmazható, a kezelőorvossal egyeztetve várandósság és szoptatás időszaka alatt is. Ezzel felvértezve már könnyebb szívvel vágtam bele az előttem álló gyógyszerkúrába és a gyökérkezelésbe. Na, meg a tavaszba, amikor, tudjuk, sok minden történhet váratlanul. Például nemcsak a fogfájás találhat ránk, hanem a szerelem is.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció