Hónapok óta küzdenek Vince életéért

2024. március 18.
– Leukémia. – Túl fogja élni! Ez a párbeszéd Reni és az orvos között zajlott le.

Vince két évvel ezelőtt újszülöttként, egyenesen a kórházból került az SOS Gyermekfalvakba nevelőanyukájához, Renihez. A kisfiú alig múlt másfél éves, amikor aggasztó tünetek kezdtek megjelenni nála: bőrén minimális nyomásra is véraláfutások alakultak ki, melyek nem akartak elmúlni. A legijesztőbb tünet az volt, hogy az örökmozgó baba egyik napról a másikra nem csinált semmit, egyre gyengébb lett. Az állandó nyüzsgést felváltotta az abnormálisan sok alvás, már csak 10 percig tudott ébren maradni. Amikor a nevelőanyukája karjába vette, a pólón keresztül is érezte, hogy Vince kicsi szíve nagyon szaporán ver, majd kiugrik a helyéről.

A 15 évesnél fiatalabb gyermekek között hazánkban évente 150-200 új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, a leukémia ezek közül a leggyakoribb. Az egyik leggyakrabban előforduló leukémia típus főként a 2-6 éves korosztályt érinti. Vince egy közülük.

A leukémia, vagy másnéven vérrák, a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése. Kezelés nélkül a betegség halálos kimenetelű, ám míg pár évtizede még egyáltalán nem lehetett gyógyítani, ma már van esély a felépülésre. 

Az orvosok először azt mondták, nincs nagy baj, biztos csak valamilyen fertőzés, de a laboreredmények után már mindenki a család körül sürgött-forgott. A diagnózis megszületett: leukémia.

Vincének folyamatos kezelésre van szüksége, hónapokra be kell költöznie a kórházba, mert csak így van esélye a gyógyulásra.

Reni nehéz döntés elé került. Nem hagyhatja magára a kisfiút ebben a helyzetben, de közben otthon várja vér szerinti fia is. A döntése egyértelmű volt: Vincével tart. A család egyetértett abban, hogy most ez a helyes lépés: a kisfiúnak a nevelőanyukájára van szüksége.

Amikor egy súlyosan beteggyerek lesz a családban, átrendeződik a napi logisztika, a szülők leterheltek lesznek, kevesebb figyelem jut az egészséges gyerekre. És nem utolsó sorban az anyagi körülmények is megváltoznak, hiszen a kezelések, gyógyszerek, táplálék kiegészítők rengetegbe kerülnek. Vince esetében például kiemelt figyelmet kell fordítani a higiéniára, de az ehhez szükséges kiegészítőket – gyakoribb váltás pelenka, fertőtlenítő törlőkendők és maszkok, kesztyűk az édesanyának stb. – a kórház már nem tudja biztosítani.

Vince és Reni már hónapok óta a kórházban él.  A kisfiú nem érti, miért szurkálják, miért nem kelhet fel, miért nem érzi jól magát, miért van hányingere. A kezelések menetrendjétől és a vizsgálatok eredményétől függően időnként egy-két napra hazalátogathatnak, de hamar vissza kell térniük a kórházba.

Reni ötnapos kora óta neveli Vincét. A szülei nem mondtak le róla, így nem lehet örökbe adni, de egyelőre nincs esély rá, hogy haza kerülhessen.

De mennyi esélye van Vincének a gyógyulásra? A tudomány mai állása szerint a leukémiás gyerekek 80 %-a gyógyítható. Muszáj, hogy Vince benne legyen ebben a 80-ban.

Promóció