Előtted sem TITOK már!

2024. május 13.
A Pannon Filharmonikusok, a Pécsett, Budapesten és Bécsben is sorozatot játszó, több mint kétszáz éves társulat meghirdette 2024/2025-ös, TITOK című évadát. Mi a titka annak, hogy a klasszikus zenéjük ennyi embert vonz? Miért zajlik majd minden koncertjük telt ház előtt? Miért ül egyre több fiatal a nézőtéren?

A zenekar gondosan megválogatja a koncertjein elhangzó műveket, előadókat, pallérozza tudását és fejleszti hangszerparkját, a közönség tagjainak ízlése, műveltsége és lelkivilága egyedi kulcsként nyit kaput a zenének. A budapesti Pannon bérletsorozatuk május 31-ig kedvezménnyel meghosszabbítható, de szeretettel várják a sorozat iránt újonnan érdeklődőket is a Müpába. A pécsi sorozataik május 4-étől érhetőek el.

Fotó: Tal Givony

A komolyzene a mi közös titkunk, és Te vagy hozzá a kulcs! A befogadó, akiben rezonál a hang, aki tiszteli a művészt, csodálja a karmestert, ízleli a műveket és szomjazza a katarzist! A nyitókoncerten Prokofjev II. zongoraversenye kirepít a világból. Előadója Tom Borrow, az alig 23 éves zongoristacsillag.

Fotó: Tóth László

Elhangzik a Bruckner-év tiszteletére a szerző IX. szimfóniája, az életmű esszenciája. Novemberben neves kórusok, énekesek és Mácsai Pál narrációja a gyásztól az élet felé nyitják a lelked: a 80 éve történt holokauszt közös meghurcoltatása, az egyéni tragédiák feletti szomorúságot az élet dicsőítése követi.

Fotó: Dékány Zsolt

Kesselyák Gergely vezető karmester Bernstein hatalmas apparátusú Kaddis-szimfóniája mellé Penderecki szelíd hangú Kaddisát és Korngold művét illesztette.

Fotó: Céline Ribordy Kamezin

Maestro Varga Gilbert folytatja a fiatal tehetségek a bemutatását. A szólista, Seohyun Kim a jövő nagy hegedűsgenerációjának alig 15 éves képviselője. Az általa játszott Wieniawski-hegedűverseny mellett a koncert arra a titokra keresi a választ Gounod, Bartók és Richard Strauss műveivel, hogy vajon a szerepek mozgatnak bennünket, amelyeket játszunk, vagy mi alakítjuk azokat?

Márciusban Beethoven Hegedűversenye az életöröm kifejezése, Viktoria Mullova az érzékeny játékával közvetíti feléd. Csajkovszkij VI. „Patetikus” szimfóniája egy érzékeny művészélet összegzése. Az est karmestere Nicolò Umberto Foron, az üstökösként berobbant ifjú tehetség.

Fotó: Gyarmati Csaba

Fotó: Susie Knoll

Végezetül Bogányi Tibor és Dejan Lazić zongoraművész a játék és derű vizeire evez az életvidám Mozart-művével és a szólista saját kompozíciójával, az évadot Brahms II. szimfóniája zárja. Bérletek a Müpa és a Kodály Központ jegypénztárában és a Jegymesteren kaphatók, 6 és 18 éves kor között díjmentes gyerekbérlet igényelhető, részletek a www.pfz.hu oldalon.

Promóció