Minden, amit a hialuronsavas esztétikai kezelésekről tudni kell

2024. május 24.
Ha tudatosan ápoljuk a bőrünket, a hialuronsav egy olyan hatóanyag, amely nem hiányozhat fürdőszobánk polcáról. Ám ennek a szuper hatékony molekulának az esztétikai bőrgyógyászat terén is több felhasználási területe van – a következőkben dr. Altmayer Anita bőrgyógyász szakorvos magyarázza el, milyen hialuronsavas kezelések hogyan segíthetnek bőrünket üdén és fiatalosan tartani.
Hialuronsav esztétika

A hialuronsavat tartalmazó arcápolóknak, szérumoknak óriási a népszerűségük. Ezzel szemben a hialuronsav egyéb felhasználási lehetőségeiről sokkal kevesebbet tudunk. Az esztétikai orvoslásban milyen felhasználási területei lehetnek a hialuronsavaknak?

Azt fontos rögtön leszögezni, hogy bármilyen formában is állítják elő, a kozmetikumokban lévő hialuronsav nem képes a kötőszövetes állományba bekerülni. Tehát abba a mélységbe nem tudnak bejutni, ahol a hatást kellene kifejteniük. Ezek a hialuronsavas kozmetikumok valójában arra jók, hogy a felszíni vízhiányt pótolják, ami hatására a bőr felszíne így egy picit feszesebb lesz. Az esztétikában mi olyan hialuronsavakat használunk, amelyek más technológiával készülnek, és mélyebb rétegekben lehet alkalmazni őket. Úgynevezett keresztkötött hialuronsavakat használunk például a hialuronsavas arcfeltöltéseknél. A keresztkötött hialuronsavak különböző sűrűségűek lehetnek, attól függően, hogy milyen rétegben és hol szeretnék használni. Egy másik felhasználási területe lehet a hialuronsavnak a skinbooster kezelés, ahol viszont nagyon híg, az esetek nagy részében nem keresztkötött hialuronsavat juttatunk be a bőr legfelsőbb rétegébe.

Kiknek és milyen problémákra ajánlott a hialuronsavas arcfeltöltés, illetve a skinbooster kezelés?

Arcfeltöltés esetén a bőr különböző rétegeibe helyezünk különböző sűrűségű hialuronsavat: van olyan kezelés, amikor a dermális rétegnek a felső és középső részében használunk alacsony koncentrációjú hialuronsavat, az igazán sűrűeket pedig az izmok alá és a csont fölé helyezzük. Amikor a felsőbb rétegbe rakjuk, akkor a vízmegkötő képessége által a hialuronsav javítja a bőr struktúráját, feszesíti a bőrfelszínt, kollagénképződést stimulál és egy pici volumenizáló hatása is van. Amikor mélyre, tehát a csontokra rakjuk, akkor ez a sűrű anyag megköti a vizet és megemeli a szöveteket. Ezáltal egy nagyon erős emelő lifting hatása és egyben volumenizáló hatása is lesz, amit archarmonizálásra, arcszobrászatra tudunk használni. Egy ülésben egyébként többféle hialuronsavat is használhatunk, ha különböző régiókba injektáljuk be.

A feltöltő kezelések mindig egyénre szabottak, attól függően, hogy kinek mi a panasza, mi zavarja magán. Ha valakinek például lapos a középarca, azt feltöltéssel lehet megoldani, de ugyanígy létezik például állkapocs-kontúrozás is, vagy éppen szájfeltöltés.

A skinbooster kezelés során apró, pici szúrásokkal juttatjuk be bőr felső rétegébe a hialuronsavat. A skinbooster egy felszíni hidratáló kezelés, nem lehet vele emelni, vagy feltölteni az arcot, helyette a bőr felső rétegét hidratáljuk. A skinbooster egy tökéletes kiegészítő kezelés lehet akár már huszonéves korban is, hiszen ragyogóbbá, frissebbé teszi az arcot. Azokon is el lehet végezni a skinbooster kezelést, akiknek előtte hialuronsavas feltöltése volt, a két kezelés jól kiegészíti egymást.

Az arcfeltöltéssel kapcsolatban még mindig sok a tévhit. Sokan azért nem mernek belevágni, mert félnek az úgynevezett pillow face jelenségtől, amikor az arc a túl sok betöltött hialuronsavtól eltorzul. Tényleg van okuk a félelemre?

Minden esztétikai beavatkozásnak vannak rizikófaktorai, úgy, mint minden műtéti beavatkozásnak is. Azt viszont tudni kell, hogy ha egy arc túl van töltve, az általában a páciens kérése, ő az, aki mindig több és több anyagot akar az arcába. Persze az orvostól is függ, hogy jó anyagot adjon, jó rétegbe. Tehát valójában el kell döntenie a páciensnek, hogy mit szeretne, és egyezségre kell jutni az orvossal is, hogy azt milyen technikával és milyen anyaggal tudja megvalósítani. Sokszor egyébként az okoz problémát, hogy a páciensek egyik orvostól a másikhoz járnak, és mindenhol újra és újra töltetnek az arcukba. A különböző orvosok különböző anyagokkal és technikákkal dolgozhatnak, és az így egymásra töltött anyagok eredményezhetik a túlkezelt arcot. Belecsúszhatnak sajnos abba a páciensek, hogy nem érzik a határokat, hogy mi az, ami még szép – itt nyilván etikai kérdést is felvet, hogy az adott orvos hajlandó-e teljesíteni ezeket a kéréseket. És persze az is fontos, hogy az orvos jól lássa az arányokat, hogy tudja, hogy a beinjektált anyag miként fogja formázni a páciens arcát. De ha van egy megbízható orvos, aki elkezdi szépen felépíteni az arcot, akkor biztosan nem lesz természetellenes az eredmény.

Ilyen veszélyekkel a skinbooster kezelésnél, gondolom, nem kell számolni.

Mivel azt általában nem keresztkötött hialuronsavval végezzük, így az anyag gyorsan elbomlik, az előbbi veszéllyel nem kell számolni. De ennél a kezelésnél sem mindegy, hová szúrják az anyagot. Ha felületesen adják a bőrbe, rossz rétegbe, akkor fennáll a veszély, hogy apró gyöngyszem nagyságú puklik jelennek meg az arcon.

Az Allergan a világ legnagyobb esztétikai cége, ami garancia arra, hogy a termékeikkel a páciens a legjobb minőséget kapja.

Mi alapján válasszunk orvost?

Olyan orvost kell választani, akinek megvan a szakmai tudása. Attól, hogy valaki jól marketingeli magát, és folyamatosan posztol az Instagramra, még nem feltétlenül lesz jó szakember. Fontos, hogy régóta legyen a szakmában, rendszeresen járjon kongresszusokra, képezze, tréningezze magát. Persze ezt egy laikus megint csak nehezen tudja felmérni, de szerintem az egy fontos jelző a páciensek számára, hogy az adott orvos például szükségét tartja-e, hogy konzultáljon egy kezelés előtt. Egy profi szakember átbeszéli és megtervezi a beavatkozásokat még azelőtt, hogy bármit is csinálna a páciens arcával.

A leginkább viszont talán azt kell hangsúlyozni, hogy ezek a szépészeti beavatkozások nagyon nagy felelősséggel járó orvosi tevékenységek. Tehát életveszélyes velük kozmetikushoz fordulni. Egy kozmetikusnak nincsen megfelelő anatómiai tudása,  és arra sincs képzettsége, hogy ellássa a pácienst, ha valami baj történik.

Jó esetben találunk egy számunkra megfelelő orvost, aki minőségi anyagokkal dolgozik. Hogyan érdemes felkészülni a korábban említett szépészeti beavatkozásokra?

Az első és legfontosabb, hogy ne sminkben menjünk a kezelésre. Előtte le kell tisztítani az arcot. A másik fontos dolog, hogy betegen – tehát ha valakinek fáj a torka, foga, nincs jól, vagy lázas – nem végzünk semmilyen szépészeti beavatkozást. Ha valaki beteg, például valamilyen vírusfertőzése van, három hetet várni kell a gyógyulás után, csak akkor lehet elvégezni a kezeléseket. A beavatkozás előtt és után egy hónappal nem lehet fogászati kezelés sem, és ha valakinek gyulladt, gócos foga van, először azt meg kell oldani. A kezelések előtt legalább két héttel nem szabad acetil-szalicilsav- vagy diklofenáktartalmú gyógyszert, nagy dózisú C-vitamint, ginkgo bilobát szedni, mert ezek mind-mind fokozzák a bevérzéseket és a szövődményeket.

De az utókezelésre is figyelni kell. Beavatkozás után 24 óráig nem szabad sminkelni, 72 óráig pedig kerülni kell az uszodát, wellnesst, szaunát, szoláriumot, aerob edzéseket. Két napig nem szabad direktben ráfeküdni az arcra, hogy ne nyomódjanak a töltőanyagok. Hialuronsavas töltések után legalább két-három hónapig nem szabad masszíroztatni az arcot, ultrahang vagy rádiófrekvenciás kezeléseket csinálni.

Meddig tart a hialuronsavas feltöltésnek és a skinbooster kezelésnek a hatása? Milyen gyakran kell ismételni?

Mivel a skinbooster kezelést általában nem keresztkötött hialuronsavval csináljuk, ezt a kezelést viszonylag gyakran ismételni kell. Általában havonta kell három-négy alkalommal, aztán fél év múlva újra. De létezik a piacon olyan speciális skinbooster anyag, amiben keresztkötött hialuronsav van, így ha ezzel végezzük a kezelést, elég egyszer elvégezni egy évben, és kitart a hatása 9-12 hónapig. 

A hialuronsavas feltöltés eredménye hat és tizenkét hónapig marad meg. Ez attól is függ, milyen anyagot használunk, és hogy miként reagál az adott egyén szervezete rá. Van, aki nagyon gyorsan bontja a hialuronsavat és van, aki nagyon jól tartja. Akik például sokat járnak uszodába, szaunába, vagy aerob edzésre, azok gyorsan bontják a hialuronsavat. Azok is gyorsabban bontják, akik dohányoznak, vagy hétvégén alkoholt fogyasztanak.

Promóció