Az ázsiai street food, ahol az egészséges és a finom összeér – teszteltük az Ichigót

2024. június 12.
Szemet gyönyörködtető bowlokkal és tápláló tekercsekkel robbant be a Király utcába az Ichigo, ahol a minőségi alapanyagok és az egészségesen finom ízek találkoznak. A város legegészségesebb street foodját teszteltük!

Instagram-posztért könyörgő millennial pink vendégtér és a magyar vendéglátás mércéjével szokatlanul kedves és előzékeny nemzetközi csapat fogad minket, amikor megérkezünk a Király utcai Ichigóba. A nagyjából fél éve megnyílt étterem teljesen új koncepciót hozott a budapesti gasztronómiai szcénába, ezért elsőre kicsit nehéz meghatározni a profilt, de röviden azt mondhatnánk, hogy egyedülálló ázsiai street foodot kínálnak a gyrososoktól és burgeresektől hemzsegő belvárosban. A fő koncepciójuk az egészség és a minőség ötvözése, méghozzá úgy, hogy könnyen és relatíve gyorsan fogyasztható, de persze mindenekelőtt finom ételeket kínáljanak. Két fő termékcsoportjuk van, amik lényegében közel azonos alapanyagokat kínálnak kétféle formában – mi a bowlokat és a tekercseket (rollokat) is megkóstoltuk.

Ízrobbanás egyetlen falatban

Az Ichigo legnagyobb különlegességének és újításának számító rollok izgalmas street food koncepcióba „csavarják bele” a hagyományos poke bowlok alapelemeit. A tekercsek elkészítéséhez a rizst, a különböző roppanós és ízletes zöldségfeltéteket, illetve a választható fehérjeforrást (ami lehet csirkehús, steak, lazac vagy tonhal) egy vékony rizslapra terítik és így tekerik fel egy könnyen megfogható, elvihető és fogyasztható tekerccsé. Ezt a tényleg elképesztően vékony és rugalmas lapot leginkább a nyári tekercsekből ismerhetjük, itt azonban gazdag töltelék kerül bele, ami kompakt és praktikus street foodba zárja a rengeteg alapanyagból összeálló gazdag ízeket. Mivel az ételek alapját a rizs adja, fontos kiemelni, hogy az Ichigónál magas minőségű, eredeti japán szusi rizst használnak. Ezt annyira komolyan veszik az étteremben, hogy a nyitás előtt egy Izraelben dolgozó szusi séf látogatott el hozzájuk megtanítani az autentikus, jól tapadó, de mégsem túl ragacsos szusi rizs készítésének titkát, a minőség fenntartásának érdekében pedig kizárólag Japánból rendelik a rizst – ahogy számos más alapanyagot, például a szójaszószt is. A szusi rizs mellett egyébként választhatunk vörös rizst is, ami szintén nagyon jó állagú, de szerintünk mindenképpen érdemes kipróbálni a szusi rizses alapot, mert tényleg elképesztően jó minőségű, amivel az egész tál ízélményét emeli. 

A tekercseket leginkább azért érdemes kipróbálni, mert minden egyes falat egy igazi ízrobbanás: puha szusi rizs, ropogós zöldségek, hol szaftos textúrák, hol kellemesen savanykás ízek kerülnek egyetlen mennyei falatba. Külön szuper, hogy a tekercsekkel lehetőségünk van egyszerre több összeállítást is kipróbálni: választhatunk mega rollokat és fél mega rollokat is, így két különböző fél rollt is nyugodtan elvihetünk magunkkal. Egyébként a bowloknál is létezik junior és mega méret, de senkit ne tévesszen meg a név: a junior adag is bőven laktató, ha nem vagyunk farkaséhesek, de az garantált, hogy a mega tálból még egy korgó gyomrú testépítő is jóllakik. 

Mi a rollok közül az avokádós és a lazacos verziót kóstoltuk és mindkettőben imádtuk a komplex ízeket. Fontos kiemelni, hogy az Ichigónál nemcsak a különleges alapanyagoknál figyelnek oda, de az „egyszerűbb” összetevőknél is magas minőségre törekszenek. Az uborka és a saláta friss és ropogós, a bébibrokkoli zsenge, az avokádó csodásan zöld és krémes. A végeredmény egy olyan egyedülálló, gyors és laza street food, ami mégis tápláló, egészséges és teljes értékű étel.  

Poke bowl japán csavarral

Az Ichigo bowlok, vagyis tálak az egy ideje már nálunk is egyre népszerűbb poke bowlok koncepciójából indulnak ki, de ázsiai csavarral teszik még izgalmasabbá a klasszikus hawaii fogást. A poke bowlok nem véletlenül váltak az egészségtudatos fiatal generáció kedvenceivé az elmúlt években: a jól variálható tálakból változatos, friss és könnyed ebéd vagy vacsora lehet, amivel szénhidrátot, fehérjét és egy jó adag zöldséget is bevihetünk a szervezetünkbe. Az étlapon itt is előre összeállított koncepciók: két húsos, két vegán és két halas opciót találunk. A bowlok legnagyobb érdeme, hogy a gazdag és változatos zöldségfeltétek között nagyon jól játszanak az ízekkel és textúrákkal, amitől tényleg mindegyik tál egy teljes értékű ízbomba lesz. Szinte mindegyik tálban megtalálható a savanyított daikon (japán retek), a pácolt sütőtök (kanpyo) és jó adag roppanós uborka, de lila káposzta, frissítő thai bazsalikom vagy épp nori (alga) is kerül rájuk. Az egyik legnépszerűbb feltét a ropogós kukoricapelyhes bundába forgatott csirke, de szerintünk kihagyhatatlan a szaftos marhasteak (amihez mennyei szarvasgombás aioli jár) és a fűszeres tonhal is, ahol megint megdöbbentően jó alapanyagot kapunk – sajnos ez Magyarországon még mindig elég ritkának számít. Ezek a tálak tényleg egytől-egyig minőségi alapanyagokat és komplex ízélményt kínálnak, ráadásul szemet gyönyörködtető, színes és friss étel kerül az asztalunkra.

Mivel a tulajdonos vegetáriánus, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a növényi étrendet követők is teljes értékű fogásokat kapjanak: az egyik lehetőség a még mindig csúcson járó avokádó-mániára építő bowl, amibe a krémes avokádószeletek mellé üdítő japán gyömbér is kerül, vagy a green goddess tál, amiben gomba, hóborsó és citrusos bébibrokkoli jelentik a vitamindús, tápláló feltétet. Ha szeretnénk még egyet csavarni az ízeken, választhatunk az Ichigo házilag kevert pikáns szószai közül: itt leginkább a wasabis (egyébként szintén vegán) majonézt ajánljuk.

Ha szeretnénk még teljesebbé tenni az étkezést, előételnek kóstolhatunk igazi umami-élményt kínáló miso levest és ropogós rizschipset is (vigyázat, ebből tényleg percek alatt rengeteget el lehet tüntetni) és persze desszertet is választhatunk. A négy édesség között mi legjobban a tápiókapudingokat szerettük – van egy frissítőbb, epres-rózsás fehér csokis és egy teltebb ízű mogyorós csokis verzió is – de kifejezetten izgalmas választás az avokádóalapú (vegán) csokimousse és a legegészségesebb opciónak számító frissítő ananászsaláta is.

Mindezt figyelembe véve tényleg egészen megdöbbentő, hogy az Ichigónál mindehhez megfizethető áron juthatunk hozzá. A junior tálak már 2900 forinttól kezdődnek (a közönségkedvenc crispy chicken tál a legolcsóbb), de egy nagyon bőkezűen megpakolt steakes mega tál is belefér 4300 forintba. Ha csak egy könnyed, elviteles ebédet szeretnénk, választhatunk fél mega rollt alig 2200 forintért is, de a junior lazacos tekercs is csak 3600 forintba kerül.

Az Ichigo szuper választás, ha szeretnénk gyorsan valami táplálót és egészségeset enni, ha a belvárosi street food kínálatból gyakran hiányzó halas vagy vegetáriánus finomságra vágynánk, és akkor is, ha szívesen ismerkednénk izgalmas ázsiai hangulatú ízekkel. Akkor is nagyon jó opció lehet, ha a (nem az egészségünk rovására menő) gyorsaság a fő szempont: az Ichigo oldalán akár online elő is rendelhetjük az ételt, így megérkezve várakozás és sorban állás nélkül megkaphatjuk a választott bowlt vagy rollt, helyben fogyasztásra és elvitelre is. Ha nem járunk a belváros környékén, szerencsére már házhoz szállítással is tudunk rendelni tőlük – egy Ichigo-rajongó barátnőmtől azt a tippet kaptam, hogy egy mega roll ebédre és vacsorára is elég lehet. Persze csak ha hagyunk belőle.

Promóció