Fényűző frizura: ez az olaj kell hozzá

2024. június 24.
Hosszú távú befektetés, amiért a hajunk nagyon hálás lesz: a megújult Kérastase Elixir Ultime hajápoló olaj igazi kultkedvencnek ígérkezik. Ternyák Kata mesterfodrásszal beszélgettünk.
60 éves a Kérastase márka, ebből a jeles alkalomból egy abszolút különlegességgel rukkoltak elő: megújították legelső terméküket, az ikonikus Elixir Ultime hajápoló olajat. A luxus, a tudomány és az erő szinergiáját képviseli a termék, amelyről Ternyák Kata mesterfodrásszal beszélgettünk.
 
Rendkívül népszerűek napjainkban a hajápoló olajok. Miért érdemes olajat használni, és vajon miért szeretik ennyien az olajokat?
 
Az olaj mindig egyfajta kényeztetést kínál, amit mindannyian szeretünk. Az egyik első dolog, amit észreveszünk a hajunkon, ha valami probléma van vele, hogy elveszíti a fényét, szárazabbá, nehezebben fésülhetőbbé válik, érdesebb lesz a felszíne. Ezekre a problémákra egy olaj nagyon jól használható. Az Elixir Ultime pedig különösen erős abban, hogy csodás fényt adjon a fürtöknek. Többféle olaj létezik, a Kérastase márka kínálatában is, vannak vizes és olajos bázisú olajkeverékek – a megújult sztártermék ez utóbbi kategóriába tartozik. Emiatt könnyen felszívódik, nedves hajon alkalmazva segít kipréselni a szálakban lévő vizet, így mélyebben fel tud szívódni, és mélyebb rétegekben tudja kifejteni a tápláló hatását. Lezárja a haj külső rétegét alkotó kutikulákat, ezzel egyrészt erősíti és védi a különféle káros hatásoktól, másrészt a lesimított felület miatt a haj csillogóbb, egészségesebb fényű lesz. Hidratálja a szálakat, puhábbá teszi őket, és megakadályozza a töredezésüket.
 
Ezek szerint a nedves hajon való alkalmazás csak egy a többféle lehetőség közül?
 
Így van, az olajok nagy előnye, hogy többféleképpen használhatók, az Elixir Ultime pedig kifejezetten sokoldalú – olyan, mintha nem is egy, hanem rögtön négy terméket vásárolnánk egyetlen palackban. Használhatjuk hajmosás előtti ápolóként: a száraz hajra felvitt két pumpányi olaj finoman eloszlatva és bemasszírozva feloldja a hajban és a fejbőrön lévő szennyeződéseket, majd mindezt samponos mosással könnyedén eltávolíthatjuk. Gondoljunk csak az indiai nők hajápoló olajaira, amellyel hatékonyan tudják tisztítani és ápolni az erősen szennyezett, vastag szálú hajukat. Én magam gyakran használok olajat a göndör vagy vastag szálú, száraz hajú vendégeimnél úgy, hogy a balzsamhoz, pakoláshoz vagy maszkhoz adok pluszban egy cseppet, hogy még jobban táplálja a hajat. Vizes hajon, szárítás előtt alkalmazva nagyon jól kiváltja a hővédőt, 230 Celsius fokig biztosít hatékony hővédelmet. Szárítás után pedig hajformázóként nem csak csodás fényt és textúrát, valamint egy kis volument ad a hajnak, hanem a szöszösödést is megakadályozza.
 
 
Mi a legfontosabb összetevő, aminek ez a sokoldalú ápoló hatás köszönhető?
 
A japán kamélia hidegen préselt olaja az, ami a termék esszenciáját adja. Ez a virág a francia hagyományok elválaszthatatlan része, Napóleon felesége teremtett divatot azzal, hogy szívesen és gyakran viselte. Ezt a virágot Bretagne-ban termesztik, a virágokat tél végén szedik le, és az olajat lepárlás helyett hidegen sajtolással nyerik ki, amitől még inkább benne maradnak azok a hatóanyagok, amiktől ennyire eredményes tud lenni a termék.
 
 
Többször jött szóba a vastag szálú haj: milyen hajtípusra ideális az Elixir Ultime?
 
Annak, akinek vastag szálú a haja, nélkülözhetetlen tud lenni a mindennapi hajápolásban. Göndör hajra is tökéletes, segít visszatölteni a göndör hajszálakról gyakran hiányzó faggyúréteget. Közepesen erős szálú hajra hővédőként a nyári időszakban remek, mert abban is segít, hogy kevésbé mélyen roncsolja a tincseket az UV-sugárzás, de fontos, hogy csak kis mennyiséget használjunk belőle. Vékony szálú hajra mindennapos használatra nincs szükség olajra, az esetleg töredező, meggyengült végeket lehet vele ápolni, de ügyeljünk a mennyiségre és a gyakoriságra.
 
Többfunkciós terméket vásárolni gazdaságos megoldás, de nem csak emiatt lehet fenntartható döntés az Elixir Ultime olajat megvásárolni. Az egyik nagy újdonsága, hogy újratölthető csomagolásban kapható. Te hogy tapasztalod, mennyire fontos a vendégeid számára a fenntarthatóság?
 
Úgy látom, hogy egyre fontosabb – szerencsére. Egyre többen figyelnek nem csak arra, hogy milyen alapanyagokból készül a választott termék, hanem arra is, hogy a csomagolása is minél környezetbarátabb legyen, kevesebb hulladék termelődjön, hiszen ez nagyon nagy probléma napjainkban. A palack nemcsak megjelenésében új, hanem a fenntarthatóság jegyében lett újragondolva: az alapüveg újrahasznosított üvegből készült. Ezt nem kell mindig újra megvásárolni, elég csak a belső utántöltőt újravenni, aminek az előállítása kevésbé terheli a környezetet, és anyagilag is jobban megéri. És még egy dolog, ami hozzájárul a fenntarthatósághoz: mivel nagyon kevés elég az olajból egy-egy alkalommal, rendkívül sokáig elég – igazi hosszú távú befektetés. Az utántöltők egyébként a közeli jövőben az üzletekben is megjelennek majd, a fodrászatban használt nagy kiszerelésű, dekoratív csomagolású samponokhoz, ápoló termékekhez is érkeznek majd az utántöltők, hogy a költségesebben és nehezebben előállítható flakonokból minél kevesebbet kelljen előállítani. Ez is mutatja a Kérastase márka elkötelezettségét a környezeti hatások mérséklése mellett.
 
Igazán finom, különleges illata van a terméknek, erről mit lehet tudni?
 
Említettük már Bretagne-t, ahol a kaméliát termesztik – az illat ennek a vidéknek az esszenciáját próbálja megörökíteni. Számomra igazi luxusélményt ad, egy elegáns francia nő illatát idézi. A mandarinnak, fréziának, az ibolyaszirmoknak, a cédrusnak és a kunkornak köszönhetően kicsit citrusos, kicsit virágos, kicsit fanyar. Nagyon nőies, de cseppet sem tolakodó. A tápláló hatóanyagok, az általuk biztosított puhaság és ragyogó fény valamint az illat együtt adnak erős, magabiztos nőiességet annak, aki a tincsein viseli az olajat.
 
 
Sydney Sweeney, a márka globális nagykövete nyilatkozta, hogy az Elixir Ultime volt az első Kérastase termék, amit kipróbált, és azóta is mindig magánál hordja, annyira megszerette. Valóban praktikus, ha ott van a táskánkban ez az olaj?
 
Akinek vastag szálú haja van, annak abszolút – ahogy azoknak is, akiknek Sydney-éhez hasonlóan szőkített a hajuk. Van belőle 30 ml-es utazó kiszerelés, ami könnyen elfér a táskában, és bármikor elegánsabbá varázsolhatjuk vele a megjelenésünket. Elég belőle egy csepp a kezünkre, azt a hajba fésülve a frizuránk fényesebbé, elegánsabbá és csodás illatúvá válik.
 
Promóció