Alacsony önértékelés – depresszióra is utalhat

2024. szeptember 03.
Az önértékelésünk fontos szerepet játszik abban, hogyan is érezzük magunkat a bőrünkben. Az, ahogyan saját magunkat látjuk, a mentális egészségünkre és a mindennapi életünkre is hatással van.

„Az alacsony önbecsülés, amelyet az értéktelenség és a tehetetlenség érzése jellemez, gyakran megfigyelhető a depresszióval küzdőknél” – nyilatkozta korábban Thomas A. Veeder, az Oregoni Egészségtudományi Egyetem Orvostudományi Karának pszichiátere és pszichiátriaprofesszora.

Ma már bizonyított, hogy az alacsony önbecsülés egy tanult viselkedés, amelyet az érintettek gyakran már a kora gyerekkorukban elsajátítanak. Mivel tanult viselkedésről van szó, jó hír, hogy az önbecsülés erősítésének módjai is elsajátíthatók.

A depresszió és az alacsony önbecsülés közötti kapcsolat

Gyakran előfordul, hogy a depressziós tünetek súlyosbodásával a saját magunkról alkotott gondolataink is egyre negatívabbá válnak.

Egy 2019-es, vietnámi diákok körében végzett kutatásra alapuló tanulmányban az alacsony önbecsülés kapcsolatát vizsgálták a depresszióval és más mentális problémákkal. A tanulmány eredményei alátámasztják azokat a korábbi kutatásokat, amelyek szerint az alacsony önbecsüléssel rendelkezőknél magasabb lehet a depresszió kockázata.

Az eredmények azt mutatták, hogy az alacsony önbecsülés hozzájárulhat a szorongás, a depresszió és az önkárosító gondolatok kialakulásához a serdülők körében.

Az alacsony önbecsülésről beszámoló diákok esetében közel hatszor nagyobb eséllyel állt fenn a depresszió kockázata, és négyszer nagyobb eséllyel voltak depressziós tüneteik.

„Az alacsony önértékelés annyira gyakori, hogy a depresszióval kapcsolatban gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig a kutatások szerint a kettő nagyon is összefügg. Gyakran egymás mellett léteznek és erősítik egymást” – magyarázta Thomas A. Veeder.

Az alacsony önbecsüléssel rendelkezők hajlamosak katasztrofizálni a mindennapi eseményeket vagy interakciókat, ez pedig hatással lehet arra, ahogy saját magukat látják.  

„A bűntudat is a depresszió egyik mozgatórugója lehet. Ha valaki, akinek alacsony az önbecsülése, bűntudatot kezd érezni valami miatt, az felerősíti a depresszióját” – mondta Veeder. „Aztán a depressziójuk – ha például nem tudnak kikelni az ágyból – fokozhatja a bűntudatukat és az alacsony önértékelésüket.”

Hogyan hat az alacsony önbecsülés a mentális egészségre?

Az alacsony önértékelés többféleképpen is hatással lehet a mentális egészségünkre és az életminőségünkre. 

  • Negatív érzéseket okoz – az állandó önkritika tartós szomorúsághoz, depresszióhoz, szorongáshoz, dühhöz, szégyenhez vagy bűntudathoz vezethet.
  • Párkapcsolati problémákat okozhat – mivel úgy gondoljuk, hogy ki kell érdemelnünk mások szeretetét, hajlamosak lehetünk a rossz bánásmódot, bántalmazást is eltűrni a kapcsolatainkban.
  • Félünk az új dolgok kipróbálásától – kételkedünk a képességeinkben vagy az értékünkben, ezért inkább kerüljük a kihívásokat.
  • Perfekcionizmus lesz úrrá rajtunk – túlzott teljesítményorientáltsággal „vezekelünk” azért, mert kisebbrendűnek érezzük magunkat.
  • Félünk az ítélkezéstől – előfordulhat, hogy kerüljük a másokkal kapcsolatos interakciókat, például a közös sportot vagy a társadalmi eseményeket, mert attól félünk, hogy negatívan fognak bennünket megítélni. Stresszesnek érezzük magunkat mások közelében, és folyamatosan keressük annak jeleit, hogy az emberek nem kedvelnek bennünket.
  • Gyengébb lesz az ellenállóképességünk – alacsony önértékelés esetén nehezen birkózunk meg egy-egy kihívást jelentő életeseménnyel, mert eleve „reménytelennek” tartjuk.
  • Az öngondoskodás hiánya jelentkezik – előfordulhat, hogy alacsony önértékelés esetén kevéssé törődünk önmagunkkal, elhanyagoljuk vagy bántalmazzuk magunkat. Például túl sok alkoholt fogyasztunk.
  • Önkárosító viselkedés jelentkezik – az alacsony önértékelés miatt ki vagyunk téve önkárosító viselkedéseknek, például étkezési zavaroknak, kábítószerrel való visszaélésnek vagy az öngyilkosság kockázatának.

A fentiekből is látszik, hogy az önmagunkról alkotott vélekedésünk alapjaiban határozza meg az életünket, így mindenképp érdemes lépéseket tennünk az önértékelésünk javítására, erősítésére. Erre számos, a mindennapokban is könnyedén alkalmazható módszer létezik. Következetes, kitartó munkával előbb-utóbb visszanyerhetjük az önbizalmunkat.

Fotó: Getty Images

Promóció