Gyász és depresszió: hogyan különböztessük meg a kettőt?

2024. szeptember 03.
A gyász és a depresszió sok mindenben hasonlít egymásra, pedig két különálló érzelmi állapotról van szó. A gyász és a depresszió közötti különbségek megértése azért is különösen fontos, hogy megfelelően tudjuk kezelni a tüneteiket.

Mind a gyász, mind a depresszió intenzív szomorúsággal jár együtt, de a gyász idővel enyhül, a depresszió azonban nem. A gyász és a depresszió diagnosztikai és megjelenési formái is különböznek egymástól, de jó hír, hogy megfelelő segítséggel mindkét esetben felülkerekedhetünk a negatív érzelmi állapoton.

A gyász és a depresszió meghatározása

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) meghatározása szerint a gyász „a jelentős veszteség, általában egy szeretett személy halála után érzett gyötrelem”. A gyász kialakulhat egy háziállat, egy kapcsolat, a munkánk, az egészségünk vagy bármi más, számunkra fontos dolog elvesztése után is.

A gyász tünetei közé tartozhat a szeparációs szorongás, a zavarodottság és a múlthoz való kényszeres ragaszkodás. Súlyos esetekben a gyász akár az egészségünkre is veszélyes lehet azáltal, hogy csökkenti a szervezetünk immunitását, ezáltal fogékonyabbá tesz bennünket a betegségekre – vagy akár öngyilkossági gondolatokhoz is vezet.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint a depresszió „napoknál hosszabb ideig tartó szélsőséges szomorúság vagy kétségbeesés”. Amellett, hogy a depresszió megnehezítheti a mindennapi életünket, ez a mentális állapot fizikailag is megmutatkozhat a testben – fájdalom, súlyváltozás (súlygyarapodás vagy -csökkenés), alvászavarok és fáradtság formájában.

A depresszió néha kognitív problémákhoz is vezet. Depresszió esetén könnyen felléphetnek koncentrációs zavarok, az érintettek értéktelennek, bűnösnek érezhetik magukat, és öngyilkossági gondolataik is lehetnek.

Miért nehéz megkülönböztetni a depressziót a gyásztól?

Mivel a gyász és a depresszió között elég sok a hasonlóság, nem mindig egyszerű különbséget tenni köztük.

A depresszió és a gyász már csak azért is nagyon hasonlít egymásra, mert a kiváltó okaik is hasonlóak lehetnek. Ahogy korábban említettük, a gyász veszteség és trauma következménye: valaki elhunyt, akit szerettünk, és mi gyászoljuk, hogy már nincs velünk. De akkor is kialakulhat, ha elveszítjük a munkánkat, vagy súlyos betegséget diagnosztizálnak nálunk, és gyászt élünk át, amikor arra gondolunk, hogy elveszítettük az addigi életünket.

Ugyanez igaz a depresszióra is. Bár ez az állapot gyakran több tényező eredménye – köztük a genetikáé és a környezeté –, ugyanúgy kiválthatja trauma vagy veszteség is. Egy kapcsolat felbomlása például depresszióhoz vezethet, akárcsak a biztonságérzet elvesztése, ha például bűncselekmény áldozatává váltunk. Ezt nevezik szituációs depressziónak.

De vannak tüneti hasonlóságok is. Aki gyászol, számos olyan testi és lelki reakciót tapasztalhat, mint a depresszióban szenvedők, például:

  • intenzív szomorúságot,
  • álmatlanságot,
  • ingerlékenységet vagy dühöt,
  • rossz étvágyat,
  • fogyást.

A gyász és a depresszió közötti különbségek

Számos hasonlóságuk mellett a depresszió és a gyász között egyértelmű különbségek is vannak. Az egyik legfontosabb különbség, hogy a gyász idővel csökken, és hullámokban jelentkezhet, amelyeket az adott trauma vagy veszteség emlékei válthatnak ki. Ezzel szemben a depresszió áthatóbb és tartósabb.

Más szóval, egy gyászoló személy bizonyos helyzetekben akár jobban is érezheti magát – például amikor a barátai és a családtagok közelében van. De az olyan kiváltó ok, mint egy elhunyt szerettünk születésnapja, újra felszínre hozhatja a gyászt.

A depresszió viszont a körülményektől függetlenül folyamatosan jelen lehet.

Ezenkívül a gyász általában vágyakozást vagy késztetést vált ki az emberből, hogy újra lássa elvesztett szerettét, míg a depresszió általában ennek ellenkezőjét eredményezi. Aki depresszióban szenved, nem feltétlenül érez késztetést arra, hogy bármit is tegyen vagy bárkivel is találkozzon.

Depresszió és gyász kezelése

A depresszió és a gyász is kezelhető. Bár a konkrét kezelést az egyén egyedi körülményei és a tünetek súlyossága alapján kell meghatározni, sok esetben terápiára és gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Fotó: Getty Images

Promóció