Energiaközösség: így változtatja meg az életünket, ha összefogunk

2024. szeptember 04.
Képzeld el, hogy olyan közösség tagja vagy, ahol mindenki összefog, hogy olcsóbban és fenntarthatóbban jusson tiszta energiához! Az Európai Unió által intézményesített energiaközösség pontosan ezt teszi lehetővé. Legyen szó egy faluról, egy lakóközösségről vagy akár egy városrészről, az energiaközösség tagjai közösen csökkentik energiaszámláikat, és közösen termelnek, majd osztoznak a megújuló energiaforrások használatán. Ez amellett, hogy kifejezetten pénztárcabarát megoldás, erősíti a közösségi összetartozás érzését is, miközben hozzájárul egy fenntarthatóbb jövő létrehozásához. Ugye milyen izgalmasan hangzik?

Vegyünk példának egy kisvárost, ahol minden ház tetején napelemek vannak. Az itt lakók egy energiaközösséget létrehozva csoportot alkothatnak, hogy megosszák egymással a megtermelt energiát. Ha valakinek több árama van, mint amennyit felhasznál, a felesleget átadja a szomszédainak. Ez a felállás mindenki számára hasznos: csökkentik a függőséget a nagy energiaszolgáltatóktól, miközben egy zöldebb jövőt építenek, és szorosabbra fűzik az emberi kapcsolataikat.

De mégis hogyan kapcsolódik mindehhez egy nagy európai energiavállalat?

A MET Csoport idén alapította meg helyi civil partnereivel együttműködésben a „zöld közösségi díjat”, mert ezzel szeretnék népszerűsíteni és támogatni a közösségeket, amelyek aktívan részt vesznek a zöldenergia használatának előmozdításában. Az első díjazottak Olaszországban és Spanyolországban vannak, ahol már számos ilyen formáció működik sikeresen.

Róma (MET Energia Italia) díjátadó

Rengeteg motiváló történet tárult fel előttünk a pályázatok elbírálása során. Azáltal, hogy ezeknek az embereknek lett egy víziója, az energiaellátási problémákat megoldássá alakították. A nyertes szervezetek munkája azt mutatja, hogy a tudatos és szervezett energiafogyasztás megoldásokat, sőt gazdasági előnyöket hozhat a társadalom szereplői számára. Felelősségtudatuk, függetlenségük és vállalkozói szellemük olyan értékek, amelyeket mi is a vállalati kultúránk kulcsának tekintünk” – nyilatkozta a díjról Végh Zsófia, a MET Csoport megújuló energiaforrásokat fejlesztő divíziójának kommunikációs vezetője.

Madrid (MET Energía España) díjátadó

Történelembe illesztett innováció egy olasz kisvárosban

Olaszországban a Legambiente nevű olasz környezetvédelmi egyesülettel közösen hirdették meg a díjat, ami minden olyan közösség számára elérhető volt, amely megújuló energiát használ, és emellett szolidáris célokat is szolgál.

 Stifone (Umbria, Olaszország)

Stifone (Umbria, Olaszország)

Az egyik nyertes projekt Narni városából érkezett, ahol a helyi önkormányzat zseniális ötlettel állt elő: hatékonyan kapcsolják össze a turizmust és a fenntarthatóságot. A projekt keretében felújítják a közeli Stifone falu 1892-ben épült történelmi vízerőművét, és megújuló energiát termelő központot hoznak itt létre. A központ amellett, hogy víz- és napenergiát fog termelni, edukációs és turisztikai célokat is szolgál: látogatóközpontot fognak benne működtetni, ahol a turisták és iskolások megismerhetik a megújuló energia és a CO2-kibocsátás csökkentésének fontosságát.

Ez a projekt nemcsak a helyi gazdaságot lendíti fel, hanem csökkenti a környezeti terhelést is. Igazi win-win helyzet, ahol a fenntarthatóság és a közösségi összefogás kéz a kézben jár.  

Egy andalúz mintaközösség a szegénység megállításáért

Az apró andalúziai falu, Arroyomolinos de León a ragyogó példája annak, hogyan lehet a tudatos energiafelhasználást és a rászorulók megsegítését összekapcsolni. 

Arroyomolinos de León (Andalúzia)

A településen létrehozott energiaközösség a helyi családokból áll, akik közösen telepítettek naperőművet a falu ökoiskolájának a tetején. Ez a fantasztikus projekt képes az iskola épületét és 30 helyi család otthonát is ellátni energiával.  

Az olcsó és fenntartható energiára a helyieknek óriási szükségük van. Arroyomolinos de León mindössze 945 lakosú, és az elnéptelenedés veszélye fenyegeti. A lakások energiaellátása korábban kifejezetten rossz volt, miközben a lakók nem rendelkeztek olyan ismeretekkel, amelyek a hatékonyabb és fenntarthatóbb életmódhoz szükségesek. Az energiaközösségnek köszönhetően azonban minden megváltozott.

Arroyomolinos de León energiaközösségének elsődleges célja az energiaszegénység csökkentése volt. A projektnek hála 5 kW-nak megfelelő energiát tudnak biztosítani az energiaszegénységben élő családoknak, miközben az új fenntartható energiatermelésnek köszönhetően éves szinten 62,918 tonna CO2-ot sikerül megtakarítaniuk.

Az iskolai közösség ráadásul aktívan részt is vesz az energiaközösség működtetésében. Ők irányítják az önfogyasztás elosztásának rendszerét, miközben remek képzéseket indítanak energiahatékonyság és fenntartható fejlődés témákban. Az iskola oktatási programja révén már a legkisebb gyerekek is megtanulhatják, miként használják, illetve takarítsák meg az energiát, és hogyan éljenek tudatosabb életet.

Energiaközösség Budapesten

Magyarországon is kirajzolódtak már az első életképes közösségek történetei.

Az volt a koncepciónk, hogy minden olyan intézményt, helyet, szervezetet várunk a tagjaink közé, ahol a helyi közösség számára fontos tevékenység zajlik, miközben az energiafogyasztásuk nagy. Nekik olyan konstrukcióban tudunk napelemet telepíteni az ingatlanjuk tetejére, amiből a saját működésükhöz szükséges villamosenergia egy jó része fedezhetővé válik” – magyarázza Szalkai-Lőrincz Ágnes, a KESZ munkatársa. 2022-ben született meg az egyik első magyar energiaközösség, a Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Kft. (KESZ), négy lelkes civil szervezet összefogása által. És ami a legjobb az egészben? Teljesen nonprofit módon működnek, így mindenki csak nyerhet vele.

Jurányi Ház

Így lesz az ismert kulturális központ, a Jurányi Inkubátorház is a KESZ energiaközösség tagja. A Jurányi rendszeresen ad otthont különféle kulturális eseményeknek, 60 egyesületnek az irodája működik itt, de éttermet és játszóházat is üzemeltetnek. Napközben folyamatosan szükségük van az energiára, amit a tetőre telepített napelemek tudnak majd biztosítani. Ezzel a fejlesztéssel a Jurányi nemcsak a kultúra, hanem a fenntarthatóság központja is lesz.

„A Jurányi éves fogyasztásának körülbelül egyharmadát tudja biztosítani a napelem, illetve ha minden jól megy, a használati meleg víz előállításához is hozzá tud járulni, tehát csökken a gázfogyasztásuk is” – teszi hozzá Szalkai-Lőrincz Ágnes.

A KESZ hitvallása, hogy ne csak egy napelemet adjanak az intézményeknek. „Olyan projekteket hozunk létre, amelyeken keresztül az emberek energiahasználattal kapcsolatos személetmódját, gondolkodását tudjuk formálni. A tőlünk elsajátított módszereket ők aztán hazavihetik, és otthon, a saját életükbe is beépíthetik. Vegyünk egy aktuális példát: ha a légkondikat napközben működtetjük, akkor olcsó, napelemes energiával hűtjük le a lakást, hiszen a napsütéses órák alatt termelődik a zöld áram. Ha viszont este kapcsoljuk be a légkondit, akkor atomenergiával, vagy a jóval drágább és szennyezőbb fosszilis erőművek által előállított energiával hűtjük le a lakást. A két megoldás között pedig csak egy kis odafigyelés a különbség.”

Promóció