Török hagyományok modern köntösben

2024. szeptember 24.
A Rudas fürdőt a 15. században a török hódoltság alatt építették. A közel 500 éves épület 2014 szeptemberétől megújult külsővel és egyedi homlokzattal díszíti a Duna-part világörökséggé nyilvánított részét.

15, 500, 2014, 900, 70, 20, 15.000.000; számok, amik mesélni tudnak. A Rudas fürdőt a 15. században a török hódoltság alatt építették. A közel 500 éves épület 2014 szeptemberétől megújult külsővel és egyedi homlokzattal díszíti a Duna-part világörökséggé nyilvánított részét. Ahhoz, hogy elnyerje a török hagyományokat tükröző, azonban mégis modern formáját, 900 m3 betont használtak fel, és naponta 70 fő fáradozott azon, hogy többek között egy 20 fős panorámamedencét alakítson ki a tetőszinten, majd a medencék és a medenceterek oldalát 15.000.000 db mozaikkal kirakja.

A wellness részleg exkluzív külsővel méltán öregbíti a Rudas fürdő hírnevét. A földszinten 4 medence található, míg az emeleten dunai panorámás éttermet rendeztek be. A pihenőtérrel és az egyedi kialakítású bárral minden igényt kielégítő lazulás biztosított a vendégeknek.

A Gellért-hegy lábánál található fürdő legkülönlegesebb része a tetőteraszon kialakított panorámamedence, ahonnan csodálatos panoráma terül szemünk elé a Szabadság-hídtól a Parlamentig, miközben a meleg vízben ücsörögve kipihenhetjük a hétköznapok fáradalmait.

Más különlegességeket is érdemes kipróbálni, ilyen az autentikus vizes masszázs, Feller Adrienne fürdő rituáléja vagy a hétvégi éjszakai fürdőzés.

A fürdő története

A Rudas fürdő 1566-1572 közötti felépítése Szokoli Musztafa budai pasa nevéhez köthető, amely olyan mértékben sikerült, hogy a fürdőt a mai napig folyamatosan használják, kisebb javításokkal. A Rudas fürdő ilidzsa típusú fürdő volt, amely a források vizének hasznosításával épült. Az épület az évek során több felújításon és bővítésen esett át.

A Rudas fürdő épületének magja mai napig az egykori török fürdő nyolcszögletű medencéje és nyolc oszlopos medencetere. Itt található hat, különböző hőfokú gőzmedence.

A török fürdőt hétköznapokon továbbra is a hagyományoknak megfelelően lehet igénybe venni, tehát ilyenkor külön fürdőznek a nők és a férfiak. Viszont csütörtökön 13 órától, pénteken 11 órától és hétvégi napokon koedukált, fürdőruhás fürdőzésre is lehetőség nyílik.

TIPP

A fürdő webshopjában ajándékutalvány vásárolható 1.000, 5.000 és 10.000 forintos címletben, melyek vásárlástól számított egy évig felhasználhatók.

 További információ: www.rudasfurdo.hu

Promóció