Nem kell vagyonokat költeni ahhoz, hogy jól érezd magad! Ezek a legolcsóbb self care módszerek

2023. október 07.
A self care-t gyakran azonosítjuk azzal, hogy méregdrága masszázsra megyünk, vagy borsos áron kínált arcszérumot vásárolunk. De a self care-nek nem kell luxusnak lennie. Hoztunk néhány tippet!
Nő olvas egy székben

Séta: az ingyenes self care

 A séta, az egyik legegyszerűbb módja a fizikai- és a lelki egészségünk fejlesztésének. Amikor sétálunk, az agyunk arra összpontosít, ami előttünk van, vagyis a célra, így elterelhetjük a gondolatunkat a körülöttünk lévő családi, anyagi, munkahelyi, vagy egyéb problémákról. Ugyanilyen lehet a kutyasétáltatás, a kerékpározás, vagy az úszás is!

Kényeztetés otthon

Elérhető áron is találhatunk olyan kényeztető termékeket – fürdőbombák, illóolajak, lábápolási termékek – amikkel házi wellnessnapot tarthatunk. Akár meg is tervezhetjük erről a különböző szépségápolási lépéseket, és készíthetünk hozzájuk előre egy zenei lejátszási listát.

Öngondoskodás spórolósan

Az is a self care része, hogy a havi bevételünket átnézve eldöntjük, mennyit költhetünk az öngondoskodásra. Amikor ez az összeg megvan, elkezdhetjük tervezni, hogy mire lesz keretünk a hónapban. Gyógyfürdőre igen, de mozi helyett már az otthoni bekuckózás filmnézést választjuk? A lényeg, hogy megtaláljuk az optimális egyensúlyt, és ne szorongjunk azon, hogy túlköltekezünk.

Alvásterápia

Az emberek többsége nem alszik eleget. Tervezzünk be olyan napokat, amikor korábban fekszünk le, és hagyjuk a szervezetünknek, hogy regenerálódjon. Ne nyomkodjuk a telefonunkat, hangolódjunk rá az alvásra. Éppen ennyire fontos az is, hogy ne nyomkodjuk a szundi gombot reggel. Ha eljött az idő, akkor ne aludjunk újra és újra vissza. Reggelre is tervezzünk olyan programokat, amik felfrissítenek, és kényeztetnek. Ilyen lehet a hosszú zuhanyzás, a nyugodt kávézás és a reggelizés, amit a rohanás miatt sokszor kihagyunk.

Nő fekszik a réten

Fotó: Getty Images

Bármilyen self care módszert is választunk, vannak megkerülhetetlen kérdések:

  • Boldoggá tesz?
  • Megengedhetem magamnak? (Erre azért van szükség, hogy ne szorongj a kiadások miatt)
  • Ha nem, akkor milyen alternatíva áll a rendelkezésemre?
  • Egyedüllétre vagy társaságra vágyom?
Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés