A megfázás meglepő hatása a szaglásra, ízérzékelésre

2025. január 01.
Biztosan te is megtapasztaltad már, hogy megfázás vagy influenza során a szaglásod és ízlelésed is tompább lett. Olyannyira, hogy még a kedvenc ételeid is íztelennek tűntek. De mi áll ennek a jelenségnek a hátterében, és mit tehetünk, hogy gyorsabban visszanyerjük érzékeinket?

Az ízérzékelésünk és a szaglásunk szorosan összekapcsolódik egymással. Ha a szaglásunk csökken, az ételek is sokkal íztelenebbé válnak, és csak az alapízeket (édes, sós, savanyú, keserű és umami) leszünk képesek érzékelni. Ennek az az oka, hogy az ételek egyediségét adó aromák az orrunk által érzékelt illatmolekulákból származnak, amikor pedig egy megfázás vagy influenza blokkolja a szaglásunkat, az ízlelésünk is tompulni fog.

De mégis hogyan és miért hat a megfázás a szaglásra és az ízérzékelésre?

Begyullad az arcüreg

Amikor influenza vagy megfázás miatt gyulladás lép fel az arcüregünkben, az orrjáratok megduzzadnak és eldugulnak. Az illatmolekulák nem jutnak el az orr felső részében található szaglóreceptorokhoz, így nem is tudjuk érzékelni az illatokat. Mivel az ízlelés a szaglástól függ, az ételek is íztelennek tűnhetnek.

Orrdugulás

A megfázás során nagy mennyiségű nyák termelődhet az orrban, amely nemcsak a légzést, hanem a szaglást is akadályozza. Az orrdugulás ráadásul gyakran még súlyosbítja az arcüreggyulladást, tovább rontva a szagérzékelést. Sokat segíthet, ha rendszeresen tisztítjuk az orrjáratokat, például sós vizes orröblítéssel vagy párásítással.

Megduzzadt ízlelőbimbók

Nemcsak az orr, de a nyelv is érintett lehet a megfázás során. A gyulladás következtében az ízlelőbimbók megduzzadhatnak, ami torzíthatja az ízek érzékelését. Ilyenkor előfordulhat, hogy kedvenc ételeink furcsa, keserű vagy fémes ízt kapnak. Ez a tünet szerencsére gyorsan elmúlhat, ha megfelelően hidratáljuk a szervezetünket és pihenünk.

Dehidratáció

Ha keveset iszunk betegen, a kiszáradás hatással lehet a száj és az orr működésére is. A dehidratáció csökkenti a nyáltermelést, ami miatt a szánkat száraznak érezzük, és az ízek érzékelése eltompul. Ezenkívül a vastagabb, kiszáradt nyálka miatt az illatmolekulák is nehezebben érik el az orr receptorait. A megoldás? Igyunk sok vizet vagy teát, és kerüljük a koffeines, dehidratáló hatású italokat.

Gyógyszerek mellékhatásai

A megfázásra szedett gyógyszereink – különösen az orrspray-k – szintén szerepet játszhatnak. Ezek ugyanis kiszáríthatják az orr nyálkahártyáját, tovább rontva a szaglásunkat.

Nem kell aggódni!

A legtöbb esetben az íz- és szaglásvesztés csak átmeneti állapot. Ám ha a gyulladás hosszú távon károsítja az orrban található szaglóidegeket, előfordulhat, hogy a szaglásunk csak lassan vagy károsodva tér vissza. Szerencsére ez ritkán fordul elő.

Mit tehetünk, hogy gyorsabban jobban legyünk?

  • Fontos, hogy maradjunk hidratáltak! Naponta legalább 2-3 liter folyadék segítségével nedvesen tarthatjuk a nyálkahártyánkat.
  • Használjunk sós vizes orröblítőt vagy párásítót! Ezek segítenek a légutak tisztán tartásában.
  • Kíméljük magunkat! A pihenés és a megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Promóció