A menopauza időszaka rengeteg változással jár, testi-lelki szinten egyaránt. Az egyik leggyakoribb (és legkellemetlenebb) tünet a hőhullám, ami a legváratlanabb pillanatokban csaphat le ránk – akár a konyhában is, egy gőzölgő lábos felett állva.
Ha te is átélted már azt a pillanatot, amikor főzés közben egyszerre a meleg, a pára és a belső forróság összecsapott a fejed fölött, akkor van egy jó hírünk: léteznek olyan praktikus konyhai technikák, amik segítenek átvészelni ezeket a „forró helyzeteket”. Sőt, nemcsak túlélni lehet velük a menopauzát, hanem közben egészségesen és ízletesen is főzhetsz.
Új kedvencünk: az air fryer
Ha eddig csak krumplisütésre használtad az air fryert, itt az ideje kicsit változtatnod. Ez a forró levegős sütő ugyanis igazi jolly joker a hőség idején. Mivel nem kell előmelegíteni, és sokkal gyorsabban elkészülnek benne az ételek, mint hagyományos sütőben, egyszerre tudsz vele időt spórolni, miközben a konyhát sem fűtöd fel fölöslegesen.
Ráadásul az air fryer egyik legnagyobb előnye, hogy minimális zsiradékkal dolgozik, ennek köszönhetően egyszerűen készíthetők vele könnyű ételek. Süthetsz benne zöldségeket, csirkét, halat vagy akár ropogós tofut is.
Szuvidálás – profiknak és előre tervezőknek
A sous-vide (ejtsd: szuvid) technológia eredetileg az éttermekből indult világhódító útjára, de ma már sok háztartásban is megjelent. Lényege, hogy az ételt egy vákuumtasakba zárjuk, majd egy állandó, alacsony hőmérsékletű vízfürdőben lassan készítjük el. Ez a módszer nemcsak rendkívül kíméletes és egészséges, de az így elkészült ételek hosszabb ideig eltarthatók a hűtőben vagy akár fagyasztóban is.
A szuvidált húsok szaftosak, a zöldségek megőrzik a roppanósságukat, a fűszerek pedig jobban átjárják az ételt. Nagy előnye még, hogy nem kell mellette állni – egyszerűen beállítod a hőfokot és az időt, és kész.
Konfitálás – lassan, de biztosan
Ha nem rettensz meg egy kis zsiradéktól (főleg, ha az jó minőségű), a konfitálás a te technikád lesz. A módszer lényege, hogy az ételt alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig zsiradékban – például olívaolajban – készítjük el. A végeredmény: omlós, ízes fogások, amelyek akár napokig is elállnak a hűtőben.
Különösen jól működik zöldségekkel (például fokhagyma, paprika, paradicsom), de húsokkal is (mint a kacsacomb).
Köret helyett saláta – hűs, friss, gyors
A hőhullámos napokon nem vágyunk nehéz, meleg köretekre. Ilyenkor a friss, nyers salátáké a főszerep: kombinálhatunk zöldeket (madársaláta, rukkola, római saláta) szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel és egy kevés maggal vagy sajttal. Egy kis balzsamecet vagy citromlé, olívaolaj, és kész is a tökéletes köret!
Édesség? Csak könnyedén!
Ha melegünk van, a nehéz vajkrémes torták vagy forró édességek sem esnek jól. A gyümölcssaláta ilyenkor verhetetlen: csak aprítsd fel a kedvenc idénygyümölcseidet, locsold meg kevés lime-lével, hintsd meg mentával vagy egy csepp mézzel, és már tálalhatod is.
Ha valami még hűsítőbbre vágysz, készíts házi joghurtfagyit: natúr joghurtot keverj össze egy kevés mézzel és gyümölccsel, majd fagyaszd le. Egyszerű, frissítő, egészséges – és garantáltan hőhullámbarát.
Fotó: Getty Images
Promóció