Presznyakov testvérek a Bárkán

2013. december 20.
Különleges eseményre készül a Bárka Színház társulata. A Magyarországon is jól ismert, világszerte népszerű szerzőpáros, Oleg és Vlagyimir Presznyakov, a Presznyakov testvérek nemcsak maguk írták, de maguk is állítják színpadra az Európa-Ázsia című, több mint tíz éve írt, de erre az alkalomra felfrissített színművüket december 20-án.

A Presznyakov testvérek drámaírók, forgatókönyvírók, rendezők, producerek és színészek. Iráni anyától és orosz apától születtek, Oleg 1969-ben, Vlagyimir pedig 1974-ben. Mindketten ugyanazt az iskolát végezték, az Uralon túli Jekatyerinburgban, a Gorkij állami egyetemet, és közösen alapították meg a Fiatalok Színházát az egyetemen, ahol különleges színházi munkába fogtak. Oleg és Vlagyimir a kezdettől közösen írnak. A darabjaikat, melyek nemcsak Oroszországban, illetve Moszkvában, hanem szerte a világon sokat játsszanak, Presznyakov testvérek szerzőnévvel illetik.

Alkotói pályájuk végig párhuzamosan halad. Drámákat 2000-ben kezdtek el írni, az első az Európa-Ázsia volt. Előtte nem dolgoztak színházban, de egyetemi színjátszóként olyan embereket gyűjtöttek maguk köré, akik hasonlóképp gondolkodtak. Elhatározták, hogy olyan darabokat visznek majd színre, amilyeneket ők maguk írnak.
Az Európa-Ázsiá-ban is olyan világot tárnak elénk, amelyben a szereplők első pillantásra valóságos, élő figuráknak tűnnek. Csakhogy menet közben a csavaros, jó szituációkkal és pergő párbeszédekkel megírt jelenetek során kiderül, hogy ez az élőnek tűnő, valóságos emberekből álló világ bizony halott. A klisészerű drámai színházi helyzetek kifordulnak, paródiának hatnak, miközben véresen komolyak is. Egyszerre lehet nevetni és gondolkodni.

A 2000-ben írt művüket magyarul a Bárka Színház játssza először. A Presznyakov testvérek nemcsak a Bárka Színház előadását rendezik meg, hanem a szöveget is felfrissítették a december 20-ai budapesti bemutató alkalmából.

Részletek itt!