Kortárs Kína Debrecenben

2013. december 13.
Megkezdődött a kortárs kínai képzőművészetet bemutató tárlat építése a MODEM-ben. A kuriózumnak számító, roppant látványos kiállítás előkészületeibe, ahol tizenkilenc kínai művész munkáival találkozhatunk, kukkanthatunk most be

Gyurmafilm és zenei klip, tusrajzok és számítógépes nyomatok, kibelezett fotel és archív Mao-fotók – Az új spektákulumban felsorakozik a kínai avantgárd öröksége. A MODEM második emeleti kiállítóterében tizenkilenc, az utóbbi évtizedekben nemzetközi sztárrá vált művész alkotása nyújt élvezetes betekintést a távol-keleti nagyhatalom összetett, ellentmondásos és lenyűgöző világába. A kuriózumnak számító tárlat összeállítója a nemzetközi művészeti élet rangos szereplője, a szecsuáni művészeti akadémián dolgozó Jü Ko (Yu Ke).

Az alkotók monumentális fotónyomatokon, nagyméretű olajfestményeken, hatalmas krétarajzokon, hagyományos tusrajzokon és izgalmas videómunkákon keresztül tárják elénk a mai Kína hétköznapjait, rendkívül összetett, ellentmondásos és szemkápráztató világát. Az új spektákulum című kiállításra a művek túlnyomó része a fél földgolyót megkerülve érkezett – tengeren és szárazföldön – Pekingből Debrecenbe, több mű pedig már az idei Velencei Képzőművészeti Biennálén, a legismertebb nemzetközi képzőművészeti seregszemlén is szerepelt, ahol Kínáé volt a leghangsúlyosabb jelenlét.

Az új spektákulum című kiállítás, ahol a kortárs kínai képzőművészet mutatkozik be, december 15-én nyílik Debrecenben, a MODEM-ben. Megtekinthető március 30-ig.