Mi már láttuk: Jack Ryan: Árnyékügynök

2014. január 16.
Egy lélegzetelállítóan izgalmas mozi Chris Pine-nal és Keira Knightley-val, nem csak akcióthriller rajongóknak.

Jack Ryan neve ismerősen csenghet, hiszen számos hollywoodi szuperprodukció főhőseként láthattuk már a vásznon. Tom Clancy amerikai bestseller író által megálmodott ügynök figuráját Alec Baldwin és Harrison Ford is játszotta már. A karaktert ezúttal a Star Trek után keresett színésznek számító Chris Pine kelti életre Kenneth Branagh rendezésében. Kicsit meg is lepődtünk, hogy utóbbi számos kitűnő Shakespeare rendezés után egy akciótémához nyúlt. A filmben egyébként Kenneth Branagh maga is játszik, Kevin Costner pedig kisebb kihagyás után ezzel a filmmel tér vissza.


Ryan afganisztáni sérülése után wall street-i banki elemzőként gyűjti az adatokat a CIA-nak. Egy nap azonban az amerikai gazdaság megroppantására irányuló tervre bukkan. Az irodai munkából teljes jogú ügynökké nevezik ki, hogy Moszkvába utazva megakadályozza a globális terrorakciót. Megkezdődik a halálos játszma az orosz oligarcha és a világmegmentő ambíciókkal rendelkező kém között.

A jó ritmusban megkomponált, szellemes párbeszédekkel is meglepetést okozó film végig feszültségben tart. Ráadásul nem panaszkodhatunk, mert az izgalmas akciójelenetek aránya egyensúlyban van a szerelmi szál drámai feszültségével is. Az ügynök menyasszonyát alakító Keira Knightley ebben a szerepben is lenyűgöző, és részben neki köszönhetően, a szerelmi történet képes az akció-thriller műfajáért nem lelkesedőt is bevonzani a moziba.

Premier: január 16.
(UIP-Duna)